Adaptogeenit

Ayurveda ~elämäntieteen ja paratumisen lähteillä ~

Adaptogeenit- blogissa käsitellään Ayurvedaa, Kiinalaista lääketiedettä, Funktionaalista lääketiedettä ja ravintoterapiaa.

Schisandra

Schisandra chinensis  

Schisandra pähkinänkuoressa


Muut nimet
Wu Wei Zi (viiden maun marja)
Sitruunaköynnös
Magnolia vine

Ominaisuudet

TCM, Aarteet
Jing, Qi, Shen, Tonifioi ja stabiloi Munuaisia, stabiloi Keuhkojen Qitä, (3,4) kaunistaa, puhdistaa Maksaa, poistaa myrkkyjä, (3) 

Energia
Lämmin

Maku
Suolainen, Makea, Hapan, Karvas, Kirpeä

Kanavat
Kaikki 12 meridiaania
(3)

Adaptogeeni
Schisandra lisää stressinsietokykyä useita eri stressoreita vastaan vaikuttaen suotuisasti stressivasteeseen. (18)

Suojelee maksaa
Schisandra ehkäisee maksavaurioita, stimuloi maksan uudistumista ja normalisoi maksan toimintoja vaikuttamalla glutationiaktiivisuuteen ja maksan detoksikaatioon. (19)

Kognitiivinen toiminta
Schisandran on osoitettu stimuloivan keskushermostoa jonka seurauksena mieli kirkastuu ja refleksien nopeus parantuu. (20)

Indikaatiot
Allergiat, muistihäiriöt, ahdistus, astma, * ataksia, syöpä, ihosypä, kemoterapian tukihoito, flunssa, kouristukset, yskä, (debiliteetti) älyllinen jälkeenjääneisyys, dementia, (depressio) masennus, (dermatoosi) ihosairaudet, diabetes, ripuli, suolistotulehdus, väsymys, impotenssi, tulehdukset, insomnia, iskemia, Menieren tauti, nekroosi, nefropatia, hermostuneisuus, (neurastheniaheikkohermoisuus, (neuropatia) toimintahäiriö ääreishermostossa, yöhikoilu, (palpitaatiot) sydämentykytys, (paralyysi) halvaus, Parkinsonin tauti, virtsankarkailu, runsas virtsaneritys, psykoosi, vanhuuden tylsistyminen, vanhuuden heikkous, shokki, hallitsematon siemensyöksy, stressi, (stroke) aivoinfarkti, tuberkuloosi, kasvaimet, virukset, madot. (1)

* ataksia = hapuilu, haparointi; tahdonalaisten lihasten keskushermostoperäinen yhteistoimintahäiriö (ilman halvausta)

Käytöstä Kiinalaisessa Lääketieteessä

Schisandra on erityinen adaptogeeni, koska se sisältää kaikki 5 makua ja virtaa kaikkiin 12 meridiaaniin. Sen katsotaan olevan toonisten rohdosten perikuva ja Viiden Elementin mestari (3). Schisandra stabiloi Keuhkojen Qitä ja siksi voidaan hoitaa hengenahdistusta ja yskää. Stabiloi kehon Nesteitä ja siksi voidaan hoitaa mm. liiallista hikoilua. Se stabiloi Sydämen Qitä (rauhoittaa sielua/tietoisuutta), jonka heikkoudesta johtuvaa levottomuutta ja palpitaatioita voidaan hoitaa yhdistämällä Panax ginsengin kanssa, joka puolestaan tonifioi (vahvistaa) Sydämen Qitä. Stabiloi Munuaisten Essenssiä (Jing) ja siksi voidaan hoitaa Munuaisten Yangin ja Qin vähyyttä (mm. yhdessä Panax ginsengin kanssa, Katso Veden/Munuaisten Oireet ja hoito Kiinalainenlääketiede.fi.Supistavan vaikutuksensa ansiosta sopii ripulin hoitoon (4).

Schisandra on ollut Kiinassa naisten keskuudessa erittäin korkealle arvostettu sen kaunistavan vaikutuksensa takia. Kiinassa sen tiedetään mm. nuorentavan ja saavan ihon hehkumaan. Taolaisuudessa sitä pidetään henkisen kasvun perikuvallisena rohdoksena. (3)

(9) Kolme Aarretta; Jing, Qi ja Shen

(9) Kolme Aarretta; Jing, Qi ja Shen

Vaikuttavat aineet
Hedelmät sisältävät 1-3% sitruunan tuoksuista haihtuvaa öljyä ja siemenet noin 19% dibentsosyklo- oktaanirakenteisia lignaaneja, joita pidetään pääasiallisina vaikuttavina aineina. Näitä ovat schisandriini A, B ja C... T ja deoksischisandriini. (5,7)

Lisätietoa schisandrasta
Sitruunaköynnöksen lignaaneilla on kyky suojella ihmisten ja eläinten maksaa erilaisia myrkkyjä ja sairauksia vastaan. Siementen alkoholiuute estää kudosmuutoksia maksassa ja alaniinitransferaasin (ALAT) nousua. Monilla lignaaneilla on myös antioksidatiivista vaikutusta ja ne pystyvät estämään lipidiperoksidaatiota (5), sekä parantamaan keskittymiskykyä. Useat lingaanit stimuloivat superoxidismutaasin (SOD) ja katalaasin (hajottaa myrkyllistä vetyperoksidia) määrää. Schisandra on maksaa suojeleva (hepatoprotektiivinen) mm. asetaminofeenia/parasetamolia, alfatoksiinia, CCI4:ää, koloroformia, Galaktosemiaa, gossypol acetic acid:a, ja tioasetamidia vastaan. (1)

Annostus
Kuivatut marjat: 3 - 6 gm päivässä teeksi
Nestemäinen uute: 2 - 5 ml päivässä
Standardoitu uute: (9 % schisandriineja) 500 - 2000 mg päivässä
(2)

Rajoitukset

 • Ulkoinen invaasio ja kuuma-tilat. (17)
 • Harvoin; ruokahalun heikentymistä, dyspepsiaa ja kutina. Lehdet ja marjat ovat ruokakäytössä itämaissa. Ei raskauden aikana. (1)
 • Sytokromi P450 3A4 ja 1A2 substraatit: Schisandra inhiboi CYP3A4 ja CYP1A2 ja voi siten vaikuttaa näiden entsyymien vaikutuksesta metaboloituvien lääkkeiden konsentraatioon solujen sisällä. Pitkäaikainen käyttö voi myös indusoida CYP3A4 aktiivisuutta. (10,11)
 • P-glykoproteiini substraatit: Schisandra voi inhiboida Pgp aktiivisuutta ja vaikuttaa tiettyjen lääkkeiden metaboliaan. (12,13)
 • Takrolimuusi: Schisandra voi lisätä lääkkeen pitoisuuksia veressä maksansiirtopotilailla (14)
  (15)

Lisää Schisandrasta

Taulukot: Pharmacology of Schisandra chinensis Bail.: An overview of Russian research and uses in medicine (16)


Lähteet

 1. James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs - Second edition, 2002
 2. Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism, Schisandra monograph
 3. Teeguarden, R. Chinese Superior Herbalism - Manual for the Tonic Herbalist, s 155
 4. Yifan Yang, C. Chinese Herbal Medicines Comparisons anh Characteristics, Second edition 2010, Elsevier Limited
 5. Hiltunen, R. ja Holm, Y. Lääkkeitä luonnosta, Gaudeamus HUP, Tampere, s 27
 6. Winston D. Adaptogens: Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief  - Schisandra monograph
 7. Hiltunen, R. ja Holm, Y. Farmakognosia – Farmaseuttinen biologia 3. painos, Gaudeamus, Helsinki, 2000, s 255
 8. otsikon Kuva
 9. kolmen aarteen Kuva
 10. Lai L, Hao H, Wang Q, et al. Effects of short-term and long-term pretreatment of Schisandra lignans on regulating hepatic and intestinal CYP3A in rats. Drug Metab Dispos. Dec 2009;37(12):2399-2407.
 11. Su T, Mao C, Yin F, et al. Effects of unprocessed versus vinegar-processed Schisandra chinensis on the activity and mRNA expression of CYP1A2, CYP2E1 and CYP3A4 enzymes in rats. J Ethnopharmacol. Apr 19 2013;146(3):734-743.
 12. Fan L, Mao XQ, Tao GY, et al. Effect of Schisandra chinensis extract and Ginkgo biloba extract on the pharmacokinetics of talinolol in healthy volunteers. Xenobiotica. Mar 2009;39(3):249-254.
 13. Liang Y, Zhou Y, Zhang J, et al. In vitro to in vivo evidence of the inhibitor characteristics of Schisandra lignans toward P-glycoprotein. Phytomedicine. Aug 15 2013;20(11):1030-1038.
 14. Jiang W, Wang X, Xu X, et al. Effect of Schisandra sphenanthera extract on the concentration of tacrolimus in the blood of liver transplant patients. Int J Clin Pharmacol Ther. Mar 2010;48(3):224-229.
 15. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/schisandra
 16. Pharmacology of Schisandra chinensis Bail.: An overview of Russian research and uses in medicine, Alexander Panossian∗, Georg Wikman, Swedish Herbal Institute Research & Development, 
 17. Torssel, P. Kiinalainen ravinto-oppi, East-West Books, Helsinki, 2012
 18. Panossian AG. Adaptogens in mental and behavioral disorders. The Psychiatric clinics of North America. 2013; 36(1):49-64.
 19. Cheng N, Ren N, Gao H, Lei X, Zheng J, Cao W. Antioxidant and hepatoprotective e ects of Schisandra chinensis pollen extract on CCl4-induced acute liver damage in mice. Food and chemical toxicology: an international journal published for the British Industrial Biological Research Association. 2013;55:234-40.
 20. Panossian A, Wikman G. E ects of adaptogens on the central nervous system and the molecular mechanisms associated with their stress— protective activity. Pharmaceuticals. 2010; 3(1):188-224.

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.