Adaptogeenit

TERVETULOA AYURVEDAN PARIIN

Ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä (ayus = elämä, veda = tieto). Ayurveda ei ole dogmi: objektiivisella tasolla se on maailman pisimpään harjoitettu tieteellinen metodi. Subjektiivisella tasolla ayurvedassa on kyse ikiaikaisista periaatteista, sekä kokemusperäisestä totuudentuntemisesta, ’näkemista’ (Darshana), jonka syvyys johtuu yksilön henkilökohtaisesta tietoisuudesta ja elämänkokemuksesta.

Jokaisella ihmisillä on tasavertainen mahdollisuus kokeilla ayurvedan periaatteiden paikkaansapitävyyttä käytännössä. Ayurvedan mukaan aineellisessa maailmankaikkeudessa vaikuttavat muun muassa tietoisuus, kolme gunaa ja 20 ominaislaatua, sekä viisi elementtiä. Tarkasteltiinpa sitten avaruustutkimusta, taiteita, biokemiaa, ruuanlaittoa tai filosofiaa, niin ayurvedan perusperiaatteet pätevät kaikkialla yhtälailla.

Elämme myös subjektiivisessa todellisuudessa, ja mm. tämän takia ayurvedinen suhtautumistapa terveyteen ja epätasapainotilaan on merkittävästi erilainen kuin länsimaisen lääketieteen objektiivisuutta korostava näkökulma.


Adaptogeenit.com ei edusta puhtaasti klassista ayurvedaa, vaikka useimmissa sivuston artikkeleissa nojataan vahvasti laadukkaisiin oppikirjoihin. Sivusto edustaa ennemminkin modernia ayurvedaa. Inspiraationa on toiminut mm. kiinalainen lääketiede, ayurvedinen lääketiede, tiibetiläinen lääketiede, funktionaalinen lääketiede, ja biohakkerointi. Monissa artikkeleissa on myös vertaisarvioituja tutkimuksia lähdetietoina, vaikka minulla ei olekaan akateemisen tiedemiehen koulutustaustaa.


- Fytonomi (Provita), Ayurveda Life Coach (Suomen Ayurveda Instituutti) Sami Nuora


“Minun aineellinen luontoni (prakriti)
jakautuu näihin kahdeksaan osaan:
maa, vesi, tuli, ilma,
avaruus, mieli, äly ja itsetietoisuus.”
- Bhagavadgita 7:4

Ruusujuuri 

Rhodiola rosea

rhodiola-rosea.jpg

Ruusujuuri pähkinänkuoressa

 • Adaptogeeni (homeostaattinen, yleisvahvistava, stressiä lievittävä, mielialaa kohottava)

 • Nootropiini (kognitiivisia kykyjä vahvistava)


Ominaisuudet

Maku (rasa): Supistava, karvas
Lämpötila (virya): kylmä
Ruuansulatuksen jälkeinen vaikutus (vipaka): tulinen, puhdistava
Ominaisuudet (gunat): kuiva, kylmä, kevyt
Kudokset (dhatut): plasma (rasa), veri (rakta), lihas (mamsa)
Elimet: aivot, hermosto, lihakset, sydän, keuhkot
Erikoisominaisuus (Prabhava): makea
Doshat: KP- V+

Vaikutukset
Adaptogeeni, nootropiini, masennusta lievittävä, antioksidantti, immuniteettiä vahvistava

Aineosat
Sisältää haihtuvaa öljyä, flavonoideja, 16-18% parkkiaineita, fenyylietaanijohdannaisia (salidrosidia) ja kanelialkoholiglykosideja (rosavidiinia, rosaviinia, rosiinia). Vaikuttavista aineista triandriini on kaikkein aktiivisin. Ruusujuuresta on eristetty ainakin 140 eri ainetta.

Tärkeimmät käyttöaiheet
Stressi, väsymys ja uupumus, heikentyneet kognitiiviset toiminnot, kaamosmasennus, masennus

Muut käyttöaiheet
Maksan tuki, sydänverisuoniston tuki

Yhdisteleminen

 • Käytetään usein muiden adaptogeenien kanssa tukemaan fyysistä, henkistä ja psyykkistä suorituskykyä. Auttaa jaksamaan stressaavassa elämäntilanteessa.

 • Muiden nootropiinien kanssa tasapainottamaan kognitiivista suorituskykyä

Sivuvaikutuksia
Ruusujuuri on turvallinen käyttää suositetuilla annoksilla kuuriluonteisesti. Se saattaa aiheuttaa huulten kuivumista ja unettomuutta ihmisille jotka kärsivät kylmä- kuiva- oireista. Ruusujuurta ei suositella käytettäväksi raskauden aikana.

Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa
Ruusujuuri voi aiheuttaa haitallisia yhteisvaikutuksia seuraavien lääkkeiden kanssa:

 • Marevan (verenohennuslääke)

 • Verensokerilääkkeet

 • Verenpainelääkkeet

 • Immunosupressiolääkkeet

 • H2 estolääkkeet (happosalpaajat): ranidiniini

 • Sienilääkkeet

Info
Intialaisen lääketieteen mukaan ruusujuuren vaikutus doshiin on KP- V+. Soveltuu säännölliseen käyttöön viitenä päivänä viikossa. Kuivalla pakkassäällä ruusujuuri saattaa kuivattaa huulia ja limakalvoja ja aiheuttaa un 

Muuta
Ruusujuuren kuivattavan vaikutuksen takia tulisi varoa käyttöä sellaisenaan. Optimitilanteessa sen tulisi kattaa noin 20% suuremmasta rohdosohjelmasta, jotta kuivattava vaikutus neutraloituu. Ruusujuuren vaikutuksia voi tasapainottaa lämmittävillä ja kosteuttavilla rohdoksilla ja ruuilla etenkin jos sen käyttöä suunnittelee kuivuudesta kärsivä henkilö. Kuivuudesta kärsimättömät voivat kuitenkin käyttää sitä sellaisenaankin. Ruusujuuri soveltuu käytettäväksi mm. urheilijan ravintolisänä ja yleiskunnon sekä suorituskyvyn lisäämiseksi kenelle tahansa, jolle kelpaa elinvoiman lisääminen. Ruusujuuren psyykkistä- ja fyysistä suorituskykyä parantava vaikutus kerta-annoksena alkaa noin 30- min päästä ja kestää noin 4-6h (3). Säännöllisessä käytössä ruusujuuren stressiantagonistinen vaikutus voi mahdollisesti parantaa urheilijan suorituskykyä, koska urheilijan sopeutuminen stressiin paranee.

Historiaa
Ruusujuurella on pitkä käyttöhistoria Tiibetissä, Siperiassa ja Skandinaviassa.Tiibetiläisessä lääketieteessä sitä käytetään keuhkojen ongelmien hoitamisessa, kuten keuhkokuumeessa ja verisessä yskässä. Lisäksi sitä käytetään alentamaan kuumetta, parantamaan verenkiertoa ja lisäämään energiaa.

Kiinan keisarit, jotka etsivät aina pitkän iän ja kuolemattomattomuuden salaisuutta lähettivät tutkimusretkikuntia Siperiaan keräämään ruusujuurta. Siperialaiset salakuljettivat rohdosta pitkin munaisia Kaukaasian vuoristopolkuja, joissa se vaihdettia Georgian viineihin, hedelmiin, valkosipuliin ja hunajaan.

Siperiassa ruusujuurta käytettiin säännöllisesti, etenkin kylmän ja kostean talven aikaan sairauksien ennaltaehkäisyksi. Mongoliassa sitä käytettiin tuberkuloosin ja syövän hoidossa. Siperian vuoristokylissä ruusujuurta annetaan edelleen pariskunnille ennen avioliittoa hedelmällisyyden lisäämiseksi ja terveiden jälkeläisten takaamiseksi.

Kuuluisa kreikkalainen lääkäri Dioscorides mainitsee ruusujuuren kirjassaan De Materia Medica. Viikingit käyttivät ruusujuurta lisätäkseen fyysistä ja psyykkistä voimaa ja kestävyyttä, ja vuonna 1755 se sisällytettiin ensimmäiseen ruotsalaiseen farmakopeaan.

Ottoajankohta
Aamulla

Lisätietoa ja tieteellisiä monografioita sekä tutkimuksia


Lähteet:

 • Thorne Research, Inc . Rhodiola rosea Monograph, Alternative Medicine Review, Volume 7, Number 5, 2002

 • https://www.ayurtimes.com/rhodiola-rosea/

 • Chen QG, Zeng YS, Qu ZQ, Tang JY, Qin YJ, Chung P, et al. The effects of Rhodiola rosea extract on 5-HT level, cell proliferation and quantity of neurons at cerebral hippocampus of depressive rats. Phytomedicine: international journal of phytotherapy and phytopharmacology. 2009; 16(9):830-8.

 • Wolkowitz OM, Epel ES, Reus VI, Mellon SH. Depression gets old fast: do stress and depression accelerate cell aging? Depression and anxiety. 2010; 27(4):327-38.

 • Edwards D, Heufelder A, Zimmermann A. Therapeutic effects and safety of Rhodiola rosea extract WS(R) 1375 in subjects with life-stress symptoms-results of an open-label study. Phytotherapy research: PTR. 2012; 26(8):1220-5.

 • Zhou Q, Yin Z-P, Ma L, Zhao W, Hao H-W, Li H-L. Free radical-scavenging activities of oligomeric proanthocyanidin from Rhodiola rosea L. and its antioxidant effects in vivo. Natural Product Research. 2014(ahead-of-print): 1-3.

 • Noreen EE, Buckley JG, Lewis SL, Brandauer J, Stuempfle KJ. The effects of an acute dose of Rhodiola rosea on endurance exercise performance. J Strength Cond Res. 2013; 27(3):839-47.

 • Khanum F, Bawa AS, Singh B. Rhodiola rosea: a versatile adaptogen. Comprehensive reviews in food science and food safety. 2005; 4(3):55-62.

 • Panossian A, Wikman G, Sarris J. Rosenroot (Rhodiola rosea): traditional use, chemical composition, pharmacology and clinical efficacy. Phytomedicine: international journal of phytotherapy and phytopharmacology. 2010; 17(7):481-93.

 • Buhner SH. Herbal Antivirals: Natural Remedies for Emerging & Resistant Viral Infections: Storey Publishing; 2013. 546. Abidov M, Crendal F, Grachev S, Seifulla R, Ziegenfuss T. Effect of extracts from Rhodiola rosea and Rhodiola crenulata (Crassulaceae) roots on ATP content in mitochondria of skeletal muscles. Bulletin of experimental biology and medicine. 2003; 136(6):585-7.

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.