Adaptogeenit

ajatonta viisautta etsimässä

Mitä Ayurveda on?

Āyurveda muodostuu kahdesta Sanskritin kielen sanasta Ayus = elämä ja Veda = tieto. Ayurveda tarkoittaa siis elämän tai elämisen tiedettä. Ayurvedan mukaan elämän tarkoitus on saavuttaa fyysinen, psyykkinen ja henkinen onnellisuus ja täyttymys.

Ayus on mielen, kehon, aistien ja sielun liitto. Elämä on energiaa ja vitaliteettiä ja se on ikuista.
- Charaka Sutra Sthana 1:42

Ayurvedan mukaan Pranan eli elämänvoiman ylläpitäminen, edellyttää kehon, aistien, mielen ja sielun liittoa. Onnellisen, tasapainoisen ja merkityksellisen elämän tulisi sisältää tasapaino neljän Purusharthan suhteen. Neljän Purusharthan oppi käsittelee

1. materiaalista ja henkistä pääomaa

2. tunteiden ja intohimojen tasapainoa

3. oman elämäntarkoituksesi todeksi elämistä

4. henkistä vapauttaPitta doshan tasapainottaminen

Tyypillinen Pittan vuodenaika on kesä. Pitta koostuu tuli- ja vesielementeistä ja on luonteeltaan kuuma, terävä ja öljymäinen ja ärsyyntyvä.

Tyypillinen Pittan vuodenaika on kesä. Pitta koostuu tuli- ja vesielementeistä ja on luonteeltaan kuuma, terävä ja öljymäinen ja ärsyyntyvä.

Pittan piirteita

Pitta sijaitsee ensisijaisesti ohutsuolessa, jossa ruuansulatusnesteet pilkkovat ruokaa, ja jonne voi kertyä liikaa happamuutta. Pittan ominaisuudet ovat kuuma, terävä, läpitunkeva, hieman öljyinen, nopea ja helposti ärsyyntyvä. Pittan elämäntapaohjet tähtäävät kehon ja mielen pitämiseen viileänä.

Tyypillisiä Pitta- oireita

Pittan ollessa koholla ilmenee tulehdusta, ihovaivoja, kutiamista, silmien- virtsan ja ulosteen keltaisuutta, löysiä ja pahanhajuisia ulosteita, nivelsärkyjä, kuumia aaltoja, happamuutta, haavaumia, kitkerän ja karvaan maun aistimuksia suussa, vihaa, ärtyneisyyttä, liiallista kilpailuhenkisyyttä, infektioita ja kuumeilua.

Yleisohjeet

 • Noudata ayurvedan terveellisen elämän periaatteita.

 • Syö säännöllisiin aikoihin 3-5 kertaa päivässä.

 • Vältä ähkyä ja täyteen syömistä. Syö maha 50% täyteen, juo lämmintä juomaa 1/4 ja jätä 1/4 tilaa mahaan.

 • Juo päivittäin aloe vera mehua, koska se viilentää helposti kuumenevaa pittaa.

 • Suosi viileitä, virkistäviä ja nestemäisiä ruokia (kuten tuoreita hedelmiä ja vihanneksia)

 • Suosi makeita, kitkeriä ja supistavia makuja

 • Vähennä mausteisia, suolaisia ja happamia ruokia.

 • Vältä voimakkaasti tulisia, ja lämpötilaltaan kuumia ruokia ja juomia.

 • Vältä alkoholia, kahvia, teetä, hiivaa, suklaata, juustoa, jugurttia ja lihaa. Vältä myös heikkolaatuisia rasvoja ja suurta määrää kasviperäisiä omega 6 rasvoja, koska ne lisäävät tulehdusta kehossa.

 • Vältä kilpailua ja agressiivisuutta

 • Vältä kuumuutta, suoraa auringonpaistetta, liiallista saunomista jne.

 • Kehitä myötätuntoista suhtautumista ihmisiin ja maailmaan.

 • Suosi harrastuksia jotka eivät ole kilpailuhenkisiä.

 • Kehitä itsessäsi kärsivällisyyttä esimerkiksi meditaation avulla.

Ayurvedisissa ruokavalio-ohjeissa on joskus poikkeuksia. Ayurveda ei perustu ehdottomiin kieltoihin ja erilaiset kokkaustavat voivat parantaa kehotyypille sopimattoman ruoka-aineen laatua paremmin sopivaksi. Ayurvedan ylöskirjaamisen aikaan tuhansia vuosia sitten Intiassa saattoivat tietyt ruoka-aineet poiketa merkittävästi niistä lajikkeista joita nykypäivänä Suomessa on saatavilla. Ruoka-ainesuositukset ovat siten suuntaa-antavat ja tärkeintä on löytää juuri itselle soveltuva ruokavalio. Ayurveda-konsultaatiossa saatuja yksilöllisiä Vikritin (sen hetkisen epätasapainotilan) mukaisia ohjeita tulee noudattaa hoito-ohjelman ajan.

Yleiset ruoka-aineohjeet

 • 50% täysjyväviljoja - kypsennettynä ja leivän muodossa

 • 20% proteiineja - papuja, tofua, tempehiä, raejuustoa, raakamaitoa, kananmunan valkuaista, kanaa ja kalkkunaa (vain valkoista lihaa, katkarapuja, jänistä ja hirven sekä peuran lihaa.

 • 20-30% vihanneksia- tuoreita hedelmiä

Viljat

Suosi
Amarantti, riisi (bastamati, villiriisi, valkoinen riisi), vehnä, speltti, kaura, ohra, kuskus, kvinoa kohtuullisina määrin.

Vältä
Maissi, ruis, hirssi, tattari ja ruskea riisi, hiivalla kohotettu leipä

Pavut

Suosi
Tofu, mung- pavut, adukipavut, kikherneet, kidneypavut, linssit, soijapavut.

Vihannekset

Suosi
Avokado, alfalfa, fenkoli, kurkku, kypsennetty punajuuri, maissi, okra, bataatti, tummanvihreät lehtivihannekset, kurpitsa, kesäkurpitsa, parsakaali, porkkana, kukkakaali, ruusukaali, selleri, okra, lehtisalaatti, idätetyt pavut, herneet, vihreät pavut ja merilevät. Perunaa, kypsennettyä pinaattia ja oliiveja tulisi syödä vain vähän.

Vältä
Koisokasvit (Nightshade/Solanaceae), kuten peruna, paprika, chili ja tomaatit. Vältä myös valkosipulia ja sipulia, retiisiä, raakaa punajuurta ja pinaattia, koska ne lisäävät Pittaa.

Hedelmät

Suosi
Suosi makeita hedelmiä, kuten viinirypäleitä (vain luomu), limeä, kirsikoita, meloneja, kookosta, granaattiomenaa, mangoa, omenaa, makeita marjoja kuten mustikat ja gojimarjat, hyvin kypsyneitä appelsiineja, ananasta ja luumua.

Vältä
Happamat marjat, kuten puolukka, karpalo, punaviini- ja mustaviinimarjat.

Pähkinät ja siemenet

Hasselpähkinät ja auringonkukan siemenet ovat hyviä. Maapähkinät saattavat lisätä Pittaa.

Liha ja kala

Suosi
Kana, buffalo, hirvi, fasaani, kalkkuna, kananmunan valkuainen, katkarapu, makean veden kalat.

Vältä
Ankka, nauta, kanamunan keltuainen, lammas, sika, ja merikalat, kuten lohi, sardiinit, tonnikala.

Maitotuotteet

Suosi
Maito, voi ja ghee. Huomioi että Suomessa saatavilla olevat maitotuotteet ovat pääsääntöisesti huonolaatuisia ja vanhentuneita verrattuna tuoreeseen maitoon johon ayurvedassa viitataan alun perin.

Vältä
Fermentoituja maitotuotteita, kuten jugurttia, juustoa, hapankermaa jne.

Öljyt

Suosi
Auringonkukkaöljy, kalaöljy, pellavansiemenöljy, hamppuöljy, oliiviöljy, purasruohoöljy, helokkiöljy ja kookosöljy.

Vältä
Seesaminsiemenöljy, manteliöljy, maissiöljy, rypsi- ja rapsiöljy.

Mausteet

Suosi
Kaneli, korianteri, tilli, anis, kardemumma, fenkoli, kurkuma, minttu, rosmariini kohtuullisina määrinä, sahrami, tuore inkivääri, ja vähän mustapippuria. Pittan tulee olla varovainen mausteiden kanssa, koska ne lisäävät tulta. Pittakin kuitenkin hyötyy pienistä määristä agnia tukevia mausteita.

Vältä
Hajupihka, inkiväärijauhe, kumina, sarviapila, neilikka, sellerinsiemen, suola ja sinapinsiemen ovat kuumia, ja niitä tulisi ottaa korkeintaan vain vähän, tai jos Pitta on epätasapainossa tulisi välttää. Chiliä ja cayennea tulisi välttää aina.

Makeutusaineet

Suosi
Luonnolliset makeutusaineet kuten stevia, lakritsijuuri, ruokosokeri ja kookossokeri ovat hyväksi. Hunaja ja melassi voivat ärsyttää Pittaa, joten niiden kanssa tulee olla varovainen. 

Vältä
Puhdistettu sokeri, keinotekoiset makeutusaineet.

Superfoodit

Aloe vera, parsa, klorella, spirulina, vehnänoras, ohranoras ja mantelit.

Juomat

Viilentävät juomat, kuten minttu, kookosvesi ja pittaa laskevat yrttiteet.

Ravintolisät

Suosi
Kalsium, magnesium, sinkki, D ja E vitamiini

Vältä 
Ravintolisät joissa suuret pitoisuudet kuparia, rautaa, A, B Complex, B12 ja C vitamiineja, sillä suuret annostukset nostavat pittaa.

Muutamia rohdoksia laskemaan Pittaa

Neem, voikukka, siankärsämö, kamomilla, kauranverso ja kauransiemen, keltakatkero, mahonian juuri, paju, Pau D'arco, Bacopa monnieri, neidonhiuspuu, goji- marja, gotu kola, hevoskastanja.

Värit

Suosi
Viileät ja pehmeät värit ja sävyt sopivat pittan tasapainottamiseen. Etenkin siniset, purppurat, hopeiset ja sinivihreät viilentävät ja rauhoittavat pittaa.

Vältä
Punaista ja oranssia sekä mustaa väriä. Keltainen ja oranssi voivat myös ärsyttää pittaa.

Tuoksut

Pittaa tasapainottavat viilentävät, rauhoittavat ja makeat tuoksut, kuten santelipuu, jasmiini, ruusu, sitruunaruoho, fenkoli, piparminttu, gardenia ja minttu.

Pittan alidoshat

Pitta hallitsee kehon kaikkea metaboliaa

Sadhaka pitta – Hallitsee sydämen toimintaa sen psykologisella tasolla, sekä ajatusten ja tunteiden prosessointia ja sulattamista, niiden muuttamista ja käsittelyä. Sadhaka pitta on kuin 'mielen agni'. Häiriintyessä Sadhaka pitta voi aiheuttaa mm. sydämen vajaatoimintaa, tunteiden tukahduttamista, kyvyttömyyttä käsitellä tapahtumia tai prosessoida uutta tietoa.

 • Sadhaka pittaa tasapainottavia rohdoksia ovat mm. bacopa monnieri, gotu kola, shankapushpi, valeriana, lakritsijuuri, korianteri, minttu ja tulsi.

Alochaka pitta – hallitsee näkökykyä ja havainnointikykyä ja ylläpitää mielen kirkkautta, sekä selkeää ymmärrystä asioista. Alochaka pittalla on yhteys valoon ja valon vastaanottamiseen sekä valon näkemiseen. Alochaka pittan toimintakyky voidaan myös nähdä henkilön silmistä silmien kirkkautena. Häiriintyessään alochaka pitta aiheuttaa silmien ongelmia ja ongelmia käsitellä näkemäämme. 

 • Alochaka pittaa tasapainottavia rohdoksia ovat mm. amla, porkkana, ghee, triphala, A-vitamiini, sekä karotenoidit kuten luteiini, astaksantiini ja zeaksantiini.

Pachaka pitta – On kaikkien pittojen äiti. Se johtaa ruoansulatusta mahalaukussa, ohutsuolessa, paksusuolessa, sekä maksassa, sappirakossa, haimassa ja pernassa. Pachaka pitta on lähellä jathara agnia. Epätasapainossa pachaka pitta voi aiheuttaa vatsakatarria, närästystä, ruoan himoa ja heikentynyttä ruoansulatusta.

 • Pachaka pittaa tasapainottavia rohdoksia ovat mm. inkivääri, mustapippuri, fenkoli, amla, pippali, granaattiomena, kardemumma ja kaneli.

Ranjaka pitta – muuntaa ja käsittelee verta, hallitsee maksaa, sappirakkoa ja haimaa. Bhuta agni on lähellä ranjaka pittaa. Tämä pitta prosessoi veren kemiallista tasapainoa ja poistaa sapen kautta kaikki kuona-aineet ja myrkyt. Epätasapainossa ranjaka pitta aiheuttaa ärtyneisyyttä, vihaa, maksan vajaatoimintaa, iho-ongelmia, vereen kerääntyviä myrkkyjä ja anemiaa. 

 • Ranjaka pittaa tasapainottavia rohdoksia ovat mm. voikukka, kurkuma, maarianohdake, siankärsämö, sekä kaikki karvaat rohdokset.

 • Maksan faasit löytyvät tästä

Bhrajaka pitta – hallitsee ihon metaboliaa ja käsittelee siinä auringonvaloa ja muuttaa sen D-vitamiiniksi. Bhrajaka pitta hallitsee ihon hohtoa ja kiilta, sekä ihon väriä. Epätasapainossa bhrajaka pitta voi aiheuttaa monenlaisia iho-ongelmia, kuten akena ja tulehduksia. Esimerkiksi nokkosen tai hyttysen pistolle altistumisesta seuraava kutina ja punoitus ovat bhrajaka pittan toimintaa.

 • Bhrajaka pittaa tasapainottavia rohdoksia ovat mm. neem, aloe vera, kurkuma

Pittan mieli

Pitta on hyvin älykäs ja nopea ajatuksissaan. Pitta pystyy koostamaan ja jäsentelemään tietoa erinomaisesti, ja hän hahmottaa asioita mielessään usein visuaalisesti. Herkät ihmiset saattavat kokea pitta- tyypin tuomitsevina ja kriittisinä henkilöinä, joita ohjaa kunnianhimo päämäärätietoisuus. Pittat ovat erittäin hyviä organisoimaan ja järjestelemään asioita. Epätasapainoon joutuessa pittatyypit voivat olla vihaisia ja agressiivisia sekä helposti ärsyyntyviä. He saattavat olla silloin liian keskittyneitä omaan kehitykseensä, eivätkä epätasapainotilassa ole kovin myötämielisiä ja kärsivällisiä muita kohtaan. Rajas liittyy sekä Vataan että Pittaan, ja Pittan dynaamisuus, kuumuus ja intohimo ovat Rajasta.

Pitta tykkää harjoittaa päämäärätietoisia tavoitteellista liikuntaa ja kävelyretkiä, joissa pääosassa on usein tulokset ja saavutukset, kuten ajan otto. Stressaantuneena pittan tulisi kuitenkin oppia rentoutumaan ja päästämään irti tavoitteellisuudesta. Kävelyllä ei tarvitse olla mitään muuta tavoitetta kuin kävely itsessään. Viileä merenranta on hyvä ympäristö pittalle ja pitta saattaa nauttia viilentävästä tuulesta.

arctic-ocean-1279232_1280.jpg

Lähteet

 • Dr Vasant Lad www.ayurveda.com Food Guidelines

 • Suomen Ayurveda- instituutin peruskurssin opintomateriaalit

 • Pole, S. A Pukka Life - Finding your path to perfect health

 • Vasant, D, Lad. Textbook of Ayurveda - Fundamental Principles, Volume 1, The Ayurvedic Press, 2002, First Edition

 • Pole, S. Ayurvedic Medicine - The Principles of Traditional Practice, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2013

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.