Adaptogeenit

Ayurveda ~elämäntieteen ja paratumisen lähteillä ~

Adaptogeenit- blogissa käsitellään Ayurvedaa, Kiinalaista lääketiedettä, Funktionaalista lääketiedettä ja ravintoterapiaa.

Agnia tukeva ruokavalio

fire.jpg

Seuraavat ruoka-aineet ovat puhdistavia ja helposti sulavia, joiden lopputuotteena ei synny amaa.

Maut: pistäviä/tulisia/mausteisia, kitkeriä/karvaita, ja supistavia

Hedelmät: Ei makeita hedelmiä, vain happamia: karpalo, sitruuna, lime ja greippi

Vihannekset: höyrytettyjä ituja, höyrytettyjä vihanneksia, jonkin verran raakaruokaa kuumuudesta, hikoilusta, kiivaasta temperamentista ja maksan ylikuormitutilasta kärsiville henkilöille. Paljon vihreitä vihanneksia. Erityisesti klorellaa, spiruliinaa, vehnänorasta, ohranorasta ja muita viherjauheita.

Ei sieniä, juureksia, tai erityisen makeita ja hiilihydraattipitoisia vihanneksia.

Viljat: Ei suositella leipää tai leivoksia. Vähemmän vehnää ja kauraa. Kitchari, ohra, kvinoa, hirssi, ruis ja basmatiriisi ovat suositeltavia.

Pavut: Mungpavut. Ei papuja jos ne aiheuttavat ilmavaivoja.

Pähkinät ja siemenet: Ei suositeltavaa, poikkeuksellisesti pieni määrä kurpitsan siemeniä on ok.

Maitotuotteet: Ei suositeltavaa, paitsi vuohenmaitoa, koska se on hiukan supistavaa ja vähemmän kaphaa muodostavaa.

Lihat: Ei mereneläviä, ei kalaa, ei rasvoja, ei punaista lihaa, ei sikaa eikä kananmunia.

Öljyt: Ei suositella, paitsi pieni määrä gheetä. Sinapinsiemen- tai pellavansiemenöljyjä voi käyttää, koska ne ovat kuivattavia.

Makeutusaineet: Ei makeutusaineita. Erityisesti sokeri on amaa- muodostava. Hunaja puolestaan soveltuu, korkeintaan 2tl päivässä.

Juomat: inkivääri, kaneli, kardemumma, fenkoli ja voikukanjuuri soveltuvat parhaiten juomaksi.

Kitchari.jpg

Kitchari

LanaPranan resepti:

Kitchari on intialaiseen tapaan tehtyä ruokaa ja se tarkoittaa “valmistettu mungpapujen ja riisin kanssa”. Reseptistä on monia eri variaatioita, joissa riisin ja mung-papujen suhde, mausteiden määrä, tai lisättyjen kasvisten osuus vaihtelee. Reseptiä voi heinosäätää käyttötarkoituksen-, kehotyypin- ja vuodenajan mukaisesti sopivaksi. Kitcharin taika perustuu siihen, että se on erittäin helposti imeytyvää ja ravitsevaa koko keholle. Mitä vähemmän käytetään suolaa ja muita vihanneksia, sitä puhdistavampaa ja paastoon soveltuvampaa kitcharista tulee. Intialaisen ravinto-opin mukaan paasto tarkoittaakin lähinnä kitchari- paastoa, eikä länsimaissa suosittuja vesi ja mehupaastoja niinkään suositella. Jo yhdenkin aterian korvaaminen kitcharilla antaa ruoansulatuskanavalle lepohetken. Voit siis paastota joko osan päivästä, tai muutamia päiviä kerralla. Lyhyitä paastoja voi tehdä vaikkapa kerran viikossa.

 

KITCHARI NELJÄLLE HENGELLE

 • 1 dl mung papuja
 • 1 dl basmatiriisiä
 • 1-2 rkl gheetä (kirkastettua voita)
 • 10 curry lehteä (vapaaehtoinen)
 • 2-3 rkl tuoretta inkivääriä, tai makusi mukaan
 • hyppysellinen hingiä (asafoetida) varsinkin FODMAP-hiilihydraatteja rajoittaville henkilöille, joille pavut aiheuttavat ilmavaivoja
 • 1 tl jeeran siemeniä tai 1tl jauhettua jeeraa (juustokumina)
 • 1 tl jauhettua korianteria
 • 1-2 tl suolaa
 • 1 tl kurkumajauhetta
 • 1-2 porkkanaa (parsakaali, punajuuri, peruna, jne. vaihtoehtoiset vihannekset)
 • 1,5-2 litraa vettä (veden määrä vaikuttaa siihen kuinka keittomaista kitcharista tulee)

Huuhtele tarvittaessa riisi ja mungpavut, kunnes vesi on kirkasta. Vihreitä mungpapuja ja tummaa basmatiriisiä kannattaa liottaa yön yli lämpimässä vedessä. Huomoi että keltaisia halkaistuja mungpapuja ja valkoista basmatiriisiä ei tarvitse liottaa etukäteen.

Lämmitä ghee pannulla, lisää curry ja raastettu inkivääri. Lisää kuminansiemenet ja sitten jeera, korianteri, kurkuma ja suola, ja sekoita hyvin. Anna mausteiden olla miedolla lämmöllä pari minuuttia (tällä tavoin ayurveda neuvoo ‘herättämään mausteet’). Lisää riisi ja sekoita se mausteiden kanssa. Lisää vasta sitten mungpavut. Sekoita kaikkia aineksia keskenään pari minuuttia. Siirrä seos kattilaan ja lisää kiehuvaa vettä ja pieniksi kuutioidut vihannekset. Maun mukaan voit lisätä tuoreita yrttejä, kuten tillia, korianteria ja persiliaa. Keitä noin 20-25 minuuttia miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes vihannekset ovat ‘al dente’. Poista kattila levyltä ja anna vetäytyä vielä noin 15min. Kitcharin päälle voi laittaa hieman gheetä ja puristaa sitruunaa tai limea tarjoiluvaiheessa.

 

Yksinkertaistettu resepti kiireisille:

Laita riisi ja liotetut mung- pavut, mausteet, ghee ja vesi wokkipannulle. Kypsennä kannen alla noin 20-30min tai kunnes riisi ja pavut ovat kypsiä.

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.