Adaptogeenit

ajatonta viisautta etsimässä

Mitä Ayurveda on?

Āyurveda muodostuu kahdesta Sanskritin kielen sanasta Ayus = elämä ja Veda = tieto. Ayurveda tarkoittaa siis elämän tai elämisen tiedettä. Ayurvedan mukaan elämän tarkoitus on saavuttaa fyysinen, psyykkinen ja henkinen onnellisuus ja täyttymys.

Ayus on mielen, kehon, aistien ja sielun liitto. Elämä on energiaa ja vitaliteettiä ja se on ikuista.
- Charaka Sutra Sthana 1:42

Ayurvedan mukaan Pranan eli elämänvoiman ylläpitäminen, edellyttää kehon, aistien, mielen ja sielun liittoa. Onnellisen, tasapainoisen ja merkityksellisen elämän tulisi sisältää tasapaino neljän Purusharthan suhteen. Neljän Purusharthan oppi käsittelee

1. materiaalista ja henkistä pääomaa

2. tunteiden ja intohimojen tasapainoa

3. oman elämäntarkoituksesi todeksi elämistä

4. henkistä vapauttaSuolainen - Vesi - Munuaiset


Suolainen liikuttaa energiaa alas ja sisäänpäin. Sillä on energiaa keskittävä vaikutus. Se kosteuttaa Kuivuustiloja elimistössä, pehmittää kovettumia ja jäykkyyttä, parantaa ruuansulatusta ja puhdistaa kehoa myrkyistä. Suolainen auttaa ummetukseen ja vatsan turvotukseen. Liiallisesti käytettynä, etenkin pyötäsuolan muodossa, se aiheuttaa hitautta, ylipainoa, turvotusta, agressiivisuutta ja korkeaa verenpanetta. Runsas sokerin syöminen herättää himon suolaiseen ja päinvastoin. Kahdessa viikossa elimistö tottuu vähäsuolaiseen ja vähäsokeriseen ruokavalioon.

Suolaien maku liittyy Munuaisiin, lisämunuaisiin ja Virtsarakkoon. Munuaiset heikkenevät jos suolaa käyttää liikaa. Tavalliselle ihmiselle kuitenkin pieni määrä suoaista päivittäin auttaa vahvistamaan Munuaisten Qitä talvella ja Viilentämään kehoa kuumina kesäpäivinä. Suolainen Kosteuttaa, mikä auttaa kehon kudoksia säilymään pehmeinä ja nuorekkaina. Se ylläpitää kestävyyttä, tarmokkuutta, hormonaalisia voimavaroja, mineraalitasapainoa ja sukupuoliviettiä.

Karvas - Tuli - Sydän 


Karvas maku ohjaa energiaa kehossa hyvin voimakkaasti alaspäin. Se kuivaa elimistöä, laskee kuumetta ja tehostaa suoliston liikettä. Tulehdustiloissa, nesteen keräytymisessä ja ummetuksessa käytetään karvasta, jota on suuressa osassa perinteisistä lääkeyrteistä. Elimellinen vaikutus kohdistuu voimakkasti Sydämeen, jossa Karvas vähentää liiallisuustiloja, puhdistaa verisuonia rasvoista ja laskee verenpainetta. Tällöin käytetään erityisesti selleriä. Ihmisten, joilla on vakavia heikkoustiloja tai jotka ovat laihoja, hermostuneita ja kylmänherkkiä, tulisi olla varovaisia karvaiden ruokien kanssa. Ne voivat heikentää elimistöä entisestään.

Yleensä karvaita makuja ei himoita suoranaisesti. Karvas maku tulee alkaloideista. Se muistuttaa palanutta makua. Karvaita yrttejä käytetään poistamaan liiallisia kuivuustiloja ja siten ylläpitämään tasaista energiantasoa. Vanha Kiinalainen sanonta kehottaakin meitä liian nautinnon ja hemmottelun jälkeen nielemään karvas juomamme.

Kirpeä - Metalli - Keuhkot


Kirpeisiin kuuluvat mausteiset ja aromaattiset maut. Kirpeä stimuloi voimakkaasti kudoksia ja elimiä, erityisesti Keuhkoja ja suolistoa, lisää verenkiertoa ja liikuttaa energiaa kehon keskiöstä sen ääreisosiin. Se kiihdyttää ruuansulatusta, hajottaa limaa ja avaa ihohuoksia ja siten lisää hikoilua. Useimmiten sen vaikutus on lyhytaikainen. Sitä käytetäänkin enemmän, kun ruoansulatus toimii heikosti ja suolistoon muodostuu ilmaa. Hengitysvaivojen yhteydessä voidaan Kirpeillä inkiväärillä tai piparmintulla hajottaa limaa ja helpottaa oloa.

Moni himoitse jatkuvasti vahvaa, mausteista ruokaa. Tällöin Qin kierto saattaa olla salapautunut ja siihen kaivataan pikaista helpotusta. Kun maustemääriä lisätään vähitellen huomaamme, että kehomme ja mielemme ovat kehittäneet uuden riippvuuden. Ilman voimakkaita makuja emme saa enää tyydytystä ruoasta. Kirpeä potkaiseen kehon ja mielen liikkelle, saa veren virtaamaan, selvittää tukoksia, avaa ja vapauttaa irti vanhasta kohti uutta.

Hapan - Puu - Maksa


Happamalla maulla on supistava vaikutus, jonka voi tuntea puristamalla sitruunaa kielen päälle. Hapan estää nesteiden ja energian vuotamista ja ryhdistää kudoksia. Hapan vaikuttaa elementtinsä mukaan erityisesti Maksaan, joka kuormittuu helposti rasvaisista ja raskaista ruoista. Kun nautitaan runsaasti hapanta ja makeaa, saatetaan sitoa liikaa energiaa elimistöön ja aiheuttaa lihomista. Pieni määrä Hapanta auttaa ruuansulatusta käsittelemään rasvaisia ruokia. Supistavan ja kokoavan luonteen vuoksi hapanta käytetään terapeuttisesti ripuliin, virtsankarkailuun, liialliseen hikoulun ja verenvuotojen hoidossa.
Hapanta himoitaan kun energia tuntuu leviävän liikaa ulospäin. Monet räjähdysherkät ja migreeneistä kärsivät ihmiset himoitsevat Hapanta. Puu- elementtiin ja Maksaan kuuluu mielen ja kehon liikkeen säätely ja kontrolli. Miedosti happamat ruoat vahvistavat tasapainoisesti energiaa. Voimakkaasti happamat, kuten sitruuna, saavat säpsähtämään ja supistumaan, estäen vastaanottamasta vääränlaista ärsykettä. Happaman maun voi nähdä säätelevän, kuinka käyttää energiaa kehosta ja mielestä ulospäin.

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.