Adaptogeenit

TERVETULOA AYURVEDAN PARIIN

Ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä (ayus = elämä, veda = tieto). Ayurveda ei ole dogmi: objektiivisella tasolla se on maailman pisimpään harjoitettu tieteellinen metodi. Subjektiivisella tasolla ayurvedassa on kyse ikiaikaisista periaatteista, sekä kokemusperäisestä totuudentuntemisesta, ’näkemista’ (Darshana), jonka syvyys johtuu yksilön henkilökohtaisesta tietoisuudesta ja elämänkokemuksesta.

Jokaisella ihmisillä on tasavertainen mahdollisuus kokeilla ayurvedan periaatteiden paikkaansapitävyyttä käytännössä. Ayurvedan mukaan aineellisessa maailmankaikkeudessa vaikuttavat muun muassa tietoisuus, kolme gunaa ja 20 ominaislaatua, sekä viisi elementtiä. Tarkasteltiinpa sitten avaruustutkimusta, taiteita, biokemiaa, ruuanlaittoa tai filosofiaa, niin ayurvedan perusperiaatteet pätevät kaikkialla yhtälailla.

Elämme myös subjektiivisessa todellisuudessa, ja mm. tämän takia ayurvedinen suhtautumistapa terveyteen ja epätasapainotilaan on merkittävästi erilainen kuin länsimaisen lääketieteen objektiivisuutta korostava näkökulma.


Adaptogeenit.com ei edusta puhtaasti klassista ayurvedaa, vaikka useimmissa sivuston artikkeleissa nojataan vahvasti laadukkaisiin oppikirjoihin. Sivusto edustaa ennemminkin modernia ayurvedaa. Inspiraationa on toiminut mm. kiinalainen lääketiede, ayurvedinen lääketiede, tiibetiläinen lääketiede, funktionaalinen lääketiede, ja biohakkerointi. Monissa artikkeleissa on myös vertaisarvioituja tutkimuksia lähdetietoina, vaikka minulla ei olekaan akateemisen tiedemiehen koulutustaustaa.


- Fytonomi (Provita), Ayurveda Life Coach (Suomen Ayurveda Instituutti) Sami Nuora


“Minun aineellinen luontoni (prakriti)
jakautuu näihin kahdeksaan osaan:
maa, vesi, tuli, ilma,
avaruus, mieli, äly ja itsetietoisuus.”
- Bhagavadgita 7:4

Maksan Faasit 1 & 2

Poistettavat aineet

Endotoksiinit (kehon sisältä tulevat)
aineenvaihdunnan lopputuotteet, bakteeriperäiset endotoksiinit

Eksotoksiinit (kehon ulkoa tulevat)
lääkkeet, kemikaalit, maatalouskemikaalit, ruokien lisäaineet,
kotitalouskemikaalit (esim. pesuaineet), saasteet, mikrobit


FAASI 1 -> sytokromi P450 -entsyymit

Reaktiot
oksidaatio, reduktio, hydrolyysi, hydraatio, dehalogenaatio

Tarvittavat ravinteet
riboflaviini (B2- vitamiini), niasiini (B3- vitamiini), pyridoksiini (B6- vitamiini), folaatti, B12- vitamiini, glutationi, haaraketjuiset aminohapot (BCAA), flavonoidit, fosfolipidit

Välituotteet
reaktiivisempia
poolisempia/vesiliukoisempia

FAASI 2 -> konjugaatioreitti

Reaktiot
sulfaatio, glukuronidaatio, glutationikojugaatio, asetylaatio, aminohappokojugaatio, metylaatio

Tarvittavat ravinteet
glysiini, tauriini, glutamiini, N-asetyyli kysteiini (NAC), kysteiini, metioniini

Poistoon valmiit tuotteet

poolisia/vesiliukoisia
sappi -> uloste
seerumi -> munuaiset -> virtsa


Maksaa suojaavat antioksidantit

Karoteenit (A-vitamiini), Askorbiinihappo (C-vitamiini), Tokoferolit (E-vitamiini), seleeni, kupari, sinkki, manganeesi, koentsyymi Q10, tiolit (valkosipulissa, sipuleissa ja ristikukkaisissa vihanneksissa), bioflavonoidit, silymariini, pyknogenoli


Malli faasien esittämiseen:
Kaisa Jaakkola, Hormonitasapaino

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.