Adaptogeenit

TERVETULOA AYURVEDAN PARIIN

Adaptogeenit.com sivuston käsittelee luonnollisia hoitomenetelmiä ja terveitä elämäntapoja, erityisesti ayurvedaa - modernilla ja suomalaisella otteella. Ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä (ayus = elämä, veda = tieto).

Ayurvedassa henkinen ja aineellinen maailma yhdistyvät toisiinsa ja sulautuvat saumattomasti yhdeksi maailmaksi. Adaptogeenit.com ei kuitenkaan edusta mitään yhtä tiettyä uskontokuntaa tai maailmankatsomusta, vaan pyrkii toimimaan sillanrakentajana monien eri näkemysten välillä. Inspiraationa on toiminut mm. kiinalainen lääketiede, ayurvedinen lääketiede, tiibetiläinen lääketiede, ja funktionaalinen ravitsemustiede. Myös tieteellinen maailmankuva on maailmankatsomus, sillä kaikkea ei voida tieteellisesti tutkia tai todistaa.

Sillanrakentaminen on sivuston yksi missioista. Totuus, todellisuus, luonnonvoimat, universumin lainalaisuudet, ja ihmistä koskevat lainalaisuudet - mitä nimitystä ikinä halutaankaan käyttää - ovat olleet samat aikojen alusta, ja tulevat pitämään paikkansa myös tulevaisuudessa. Näin ollen Adaptogeenit.com tavoittelee nöyrästi, vaatimattomasti, kunnioittaen ja rakastaen ikiaikaista keskitietä.

Tästä huolimatta, vaikka sisältö olisi osittain vakuuttavasti esitetty, kannustan jokaista löytämään oman totuutensa, viisautensa ja elämäntapansa.

“Minun aineellinen luontoni (prakriti)
jakautuu näihin kahdeksaan osaan:
maa, vesi, tuli, ilma,
avaruus, mieli, äly ja itsetietoisuus.”
- Bhagavadgita 7:4

Maksan Faasit 1 & 2

Poistettavat aineet

Endotoksiinit (kehon sisältä tulevat)
aineenvaihdunnan lopputuotteet, bakteeriperäiset endotoksiinit

Eksotoksiinit (kehon ulkoa tulevat)
lääkkeet, kemikaalit, maatalouskemikaalit, ruokien lisäaineet,
kotitalouskemikaalit (esim. pesuaineet), saasteet, mikrobit


FAASI 1 -> sytokromi P450 -entsyymit

Reaktiot
oksidaatio, reduktio, hydrolyysi, hydraatio, dehalogenaatio

Tarvittavat ravinteet
riboflaviini (B2- vitamiini), niasiini (B3- vitamiini), pyridoksiini (B6- vitamiini), folaatti, B12- vitamiini, glutationi, haaraketjuiset aminohapot (BCAA), flavonoidit, fosfolipidit

Välituotteet
reaktiivisempia
poolisempia/vesiliukoisempia

FAASI 2 -> konjugaatioreitti

Reaktiot
sulfaatio, glukuronidaatio, glutationikojugaatio, asetylaatio, aminohappokojugaatio, metylaatio

Tarvittavat ravinteet
glysiini, tauriini, glutamiini, N-asetyyli kysteiini (NAC), kysteiini, metioniini

Poistoon valmiit tuotteet

poolisia/vesiliukoisia
sappi -> uloste
seerumi -> munuaiset -> virtsa


Maksaa suojaavat antioksidantit

Karoteenit (A-vitamiini), Askorbiinihappo (C-vitamiini), Tokoferolit (E-vitamiini), seleeni, kupari, sinkki, manganeesi, koentsyymi Q10, tiolit (valkosipulissa, sipuleissa ja ristikukkaisissa vihanneksissa), bioflavonoidit, silymariini, pyknogenoli


Malli faasien esittämiseen:
Kaisa Jaakkola, Hormonitasapaino

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.