Adaptogeenit

TERVETULOA AYURVEDAN PARIIN

Ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä (ayus = elämä, veda = tieto). Ayurveda ei ole dogmi: objektiivisella tasolla se on maailman pisimpään harjoitettu tieteellinen metodi. Subjektiivisella tasolla ayurvedassa on kyse ikiaikaisista periaatteista, sekä kokemusperäisestä totuudentuntemisesta, ’näkemista’ (Darshana), jonka syvyys johtuu yksilön henkilökohtaisesta tietoisuudesta ja elämänkokemuksesta.

Jokaisella ihmisillä on tasavertainen mahdollisuus kokeilla ayurvedan periaatteiden paikkaansapitävyyttä käytännössä. Ayurvedan mukaan aineellisessa maailmankaikkeudessa vaikuttavat muun muassa tietoisuus, kolme gunaa ja 20 ominaislaatua, sekä viisi elementtiä. Tarkasteltiinpa sitten avaruustutkimusta, taiteita, biokemiaa, ruuanlaittoa tai filosofiaa, niin ayurvedan perusperiaatteet pätevät kaikkialla yhtälailla.

Elämme myös subjektiivisessa todellisuudessa, ja mm. tämän takia ayurvedinen suhtautumistapa terveyteen ja epätasapainotilaan on merkittävästi erilainen kuin länsimaisen lääketieteen objektiivisuutta korostava näkökulma.


Adaptogeenit.com ei edusta puhtaasti klassista ayurvedaa, vaikka useimmissa sivuston artikkeleissa nojataan vahvasti laadukkaisiin oppikirjoihin. Sivusto edustaa ennemminkin modernia ayurvedaa. Inspiraationa on toiminut mm. kiinalainen lääketiede, ayurvedinen lääketiede, tiibetiläinen lääketiede, funktionaalinen lääketiede, ja biohakkerointi. Monissa artikkeleissa on myös vertaisarvioituja tutkimuksia lähdetietoina, vaikka minulla ei olekaan akateemisen tiedemiehen koulutustaustaa.


- Fytonomi (Provita), Ayurveda Life Coach (Suomen Ayurveda Instituutti) Sami Nuora


“Minun aineellinen luontoni (prakriti)
jakautuu näihin kahdeksaan osaan:
maa, vesi, tuli, ilma,
avaruus, mieli, äly ja itsetietoisuus.”
- Bhagavadgita 7:4

Living Nutrition

Luomulaatuiset fermentoidut probioottiset yrttivalmisteet

living nutrition.jpg

'MICROBE IS NOTHING. TERRAIN IS EVERYTHING.'
- LOUIS PASTEUR 

Probioottivalmisteissa tärkeintä ei ole probioottien lukumäärä. Paljon tärkeämpänä tulisi pitää suolistossa vallitsevia elinolosuhteita. Living Nutritionin mukaan 1 mikrobi voi moninkertaistaa lukumääränsä yhden vuorokauden aikana 400 miljardiksi mikrobiksi, jos elinolosuhteet ovat suotuisat. Toisaalta miten tahansa suuri määrä probiootteja voi kuihtua olemattomiin nopeasti, jos elinolosuhteet ovat vihamieliset. Siksi jo valmiiksi elossa olevat ekosysteemit, symbiootit, ovat parempi vaihtoehto kuin pelkät eristetyt probiootit.

Verrataan ajatusta Mars planeetan valloittamiseen: Ei väliä osallistuuko valloitusretkeen 100, 1000 tai miljoona astronauttia, Mars planeetan elinolosuhteet eivät ole ihmisille suotuisat, joten kun vesi, happi ja ruoka loppuu, niin Marsin valloitus loppuu. Sen sijaan maapallon väkiluku on 7,6 miljardia ja määrä kasvaa. Elinolosuhteet ovat sopivat.

Tiesitkö että tavanomaisemmassa probioottivalmisteessa voi olla jopa 60% maltodekstriiniä. Maltodekstriini on käytännössä suolahapolla käsiteltyä maissitärkkelystä, joka toimii eräänlaisena halpana sidosaineena. En ainakaan itse halua suositella sellaisia tuotteita omalla vastaanotollani, jossa asiakkaan rahoista 60% menee kapseloituun maissitärkkelykseen.

Living Nutritionin valikoimasta löytyy 3 eri alasarjaa, mm. tuotteet yleishyivinvointiin, erilaisiin ruuansulatusvaivoihin, sekä fermentoidut adaptogeenit. Puhun niistä myöhemmin lisää, sillä tämä kirjoitus käsittelee lähinnä tuotesarjan perus ideologiaa.

* Yhteistyössä PUR kauppa (Circlum Farmasia Oy)

LIVING NUTRITION ON TÄYNNÄ SYNERGIAA

Olin onnellinen löytäessäni Living Nutritionin tuotteet. Kemiallisten tai synteettisten prosessien sijaan sen valmistuksessa hyödynnetään pelkästään luomuyrttejä ja täysin luonnollista, biologista valmistusmenetelmää, nimittäin pitkät perinteet omaavaa fermentaatiota, ta kansankielellä sanoen käyttämistä. Ruuan fermentaatio on luonnollinen solujen sisällä tapahtuva aineenvaihduntaprosessi, jonka aikaansaavat mikrobit; bakteerit ja hiivat. Yrttiyhdistelmien fermentoiminen on ollut myös ayruvedassa käytetty menetelmä.

Yleisesti ottaen näyttää siltä että mikrobit kiinnostavat yhä enemmän ihmisiä ja mm. suolistossa, iholla, limakalvoilla ja metsämaassa asuvat mikroskooppiset yksisoluiset eliöt ovat vähän väliä myös lehtien otsikoissa. Mikrobien ominaisuuksia on kuitenkin hyödynnetty jo tuhansia vuosia, vaikkei varsinaisia mikrobeja ole edes vielä tunnettu.

FERMENTAATIO

fermentaatio.png

Living Nutrition käyttää tuotteidensa valmistuksessa ainutlaatuista kefiiri-kombucha fermentointimenetelmää, jonka ansioista tuotteet ovat eläviä ekosysteemejä, tarkemmin sanoen symbiootteja. Symbioottia tulisi oikeastaan ajatella kokonaan uutena eliönä, koska sen osaset toimivat saumattomasti yhdessä. 

Kefiiri ja kombutsa ovat pitkät perinteet omaavia fermentoituja ruokia ja juomia. Niiden sisältämät 35 mikrobikantaa ovat probioottisia, ja monet kannoista esiintyvät luonnostaan ihmisen ruuansulatuskanavassa.

Vaikka yrttien ja ruokien fermentaatiolla on erittäin pitkät perinteet, vasta nykyään myös ravitsemustieteilijät ja tutkijat ovat kohdistaneet huomionsa fermentoitujen ruokien terveysvaikutuksiin, mm. suoliston tasapainon ja kognitiivisen terveyden osa-alueilla (3). 

Living Nutritionin huolellinen fermentaatioprosessi kestää noin kuukauden. On hyvä ymmärtää, että kun syömme terapeuttisia yrttejä ja kasviksia, niiden täytyy muokkautua entsyymien ja mikrobien vaikutuksesta suolistossa, ennen kuin ne voivat toimia syvemmällä elimistössä. Syömämme ravinto viettää ruuansulatuksessa aikaa vain korkeintaan muutaman päivän, minkä takia probiooteilla tulee käytännössä liian kova kiire hoitaakseen hommansa kunnolla. Etenkin jos suoliston mikrobifloora on jo valmiiksi heikko.

Kuukauden ajan kestävän fermentaatioprosessin aikana kefiiri/kombutchan probiootit kerkeävät hyvin muokata yrtit optimaaliseen bioaktiivisuuteen. Fermentaation jälkeen materiaali tuorepakastekuivataan tuotteen maksimaalisen elinvoimaisuuden säilyttämiseksi. Living Nutritionin käyttämä hidas tuorepakastekuivaus säilöö raa-aineen kemiallisen koostumuksen tuoretta vastaavana.

FERMENTAATION EDUISTA

Fermentaatio kohottaa ainesosien ravintoarvoa tehden niistä bioaktiivisia ja keholle helposti hyödynnettäviä. Lopputuloksena on alkuperäistä yrttiäkin tasapainoisempi, luonnon avulla paranneltu, elävä ekosysteemi.

Kemiallisen analyysin avulla voidaan tarkastella kefiiri-kombucha-fermentaation vaikutuksia tiettyyn Living Nutrition tuotteessa käytettävään rohdosmateriaaliin. Kuvassa yksittäiset piikit edustavat eri fytoravinteita, kuten polyfenolisia yhdisteitä. Suuri piikki tarkoittaa suurta määrää tiettyä ainesosaa. Pienempinä määrinä esiintyvät lukuisat ainesosat suodattuvat usein pois, kun valmistetaan konsentroituja ja kemiallisesti käsiteltyjä yrttiuutteita. Fermentaatiossa puolestaan saadaan lisättyä myös näiden synergisten ainesosien pitoisuuksia.

fermentoimaton+rohdosmateriaali.jpg

Fermentoimaton alkuperäinen rohdosmateriaali

Fermentoitu+rohdosmateriaali.jpg

Fermentoidun rohdosmateriaalin koostumus

Fermentaation avulla saadaan aikaiseksi seuraavia asioita:

 • Fytoravinteet vapautuvat yrttien kuiturakenteista, eli selluloosa"taskuista", ja muuttuvat liukoiseen muotoon. Näin ollen niiden biosaatavuus paranee merkittävästi.

 • Fytoravinteet biotransformoituvat ihmisystävälliseen muotoon

 • Mikrobit kopioivat ja monistavat fytoravinteita

 • Mikrobit tuottavat täysin uusia, saman kaltaisia fytoravinteita, joita alkuperäisessä yrttisekoituksessa on. Näin ollen esimerkisi polyfenolipitoisuus voi nousta jopa 60%

 • Mikrobit tuottavat valtavan määrän uusia hermovälittäjäaineita, entsyymejä, vitamiineja, rasvahappoja ja peptidejä, jotka kaikki ovat bioaktiivisia. Living Nutritionin mukaan valmistusprosessissa saattaa syntyä satojatuhansia, jopa miljoonia uusia ainesosia.

Kaikki Living Nutrition tuotteet ovat siis probioottisia (symbioottisia/eläviä ekosysteemejä), vaikkakin lähinnä Your Flora- sarjan tuotteet ovat sitä erityisesti, ja ne sisältävät määrällisesti eniten kefiiriä sekä probiootteja. Myöhemmin esittelen vielä yksittäisiä tuotteita ja alasarjoja joita valikoimsta löytyy.

Fermentaatiossa yrteille tapahtuu niin paljon hyvää, että tavanomaisten ravintolisien taustalla olevat kemistit ja insinöörit eivät kykene kuin raapimaan päätään ja ihmetellä...

FERMENTAATION HISTORIAA

Ruoan ja yrttien, ja etenkin ’pyhien’ seremonioissa käytettävien ruokien fermentoiminen on perinteinen säilömistapa, joka yhdistää lähes kaikkia tunnettuja kulttuureja ja kansoja. Esimerkiksi Afrikassa ja Amerikassa on fermentoitu kahvia ja kaakaota; Aasiassa soijasta on fermentoitu misoa, tempehiä ja nattoa; Perussa macasta on fermentoitu chichi de macaa; Afrikassa baobab-hedelmistä mutchayania; Euroopassa maidosta kefiiriä ja jogurttia, sekä viinirypäleistä viiniä. Fermentoidut ruoat ovat perinteisesti nauttineet erityistä arvostusta ja niitä on mm. käytetty seremonioissa. 

Stephen Harrold Buhnerin mukaan ainakin yli 200 eri yrttiä, 20 eri hiivaa, 15 erilaista sokerin lähdettä on käytetty historiallisesti tuhansien erilaisten yrttivalmisteiden tekemiseen.

Fermentoidut yrtit ayurvedan näkökulmasta

Fermentoidut yrtit ovat ayurvedassa paljon käytettyjä ja korkealle arvostettuja lääkkeitä, jotka jakautuvat ainakin kahteen luokkaan:

 • asavat (fermentoidut infuusiot, vesipohjaiset yrttihaudukkeet)

 • arishtat (fermentoidut dekoktit, vesipohjaiset yrttikeitokset)

Ayurvedassa fermentoidut ruuat yleisesti ovat suosittuja (4), ja esimerkiksi asavien ja arishtojen on jo kauan tiedetty sisältävän voimakkaita terapeuttisia ominaisuuksia etenkin agnin, eli ruuansulatuksen tulen (jathara agni) ja kudostason aineenvaihdunnan (dhatu agni) säätelyssä. Edelleen tunnetaan ainakin 78 erilaista asavaa ja arishtaa, vaikka paljon tietoa on ajan saatossa myöskin menetetty (2). Living Nutritionin tuotteet eroavat ayurvedisista tuotteista hiukan valmistusprosessiltaan, sillä niissä käytettävät mikrobikannat saadaan erilaisista lähteistä kuin asavoiden ja arishtojen valmistuksessa. Living Nutrition hyödyntää kefiiri/ kombutcha fermentaatiota, kun ayurvedassa puolestaan hyödynnetään tietyistä yrteistä tai ruuista (kuten hunajasta) saatavia villihiivoja. Living Nutritionin mukaan kefiiri/kombucha fermentaatio on käyttämisen kultainen standardi, jolla saadaan kaikkein syvin ja voimakkain lopputulos.

Prana

Yhteneväisyyksiä on Living Nutrition tuotteiden, sekä ayurvedisten perinteisten lääkkeiden välillä on monia, mutta niistä mielestäni tärkein yhteneväisyys on niiden sisältämä prana. Prana tarkoittaa elämänvoimaa. Kumpa kaikilla moderneja ravintolisiä suunnittelevilla tiedemiehillä ja insinööreillä olisi enemmän ymmärrystä pranan käsitteestä. tai tarkemmin sanoen elämästä. Ayurvedan näkökulmasta on selvää, että moderni kemiallinen käsittely ja synteettiset prosessit hajottavat ja ärsyttävät pranaa, jolloin sattvisia (harmonisia/synergistisiä) ominaisuuksia menetetään ja ne korvaantuvat rajasisilla (kiihtynyt, ärtynyt) ominaisuuksilla.  Fermentaatiossa prana kuitenkin pysyy  harmonisena, ja synergia - eri osatekijöiden saumaton yhteistoiminta - vahvistuu tai jalostuu muulla tavoin. Modernissa kasvilääkintätutkimuksessa puhutaan onneksi nykyään enemmän synergiasta.

Ravintolisäteollisuus tavoittelee synergiaa keinotekoisesti

Myös konservatiivisemmat ravintolisävalmistajat alkavat ymmärtää synergiaa yhä paremmin. Esimerkiksi C-vitamiinivalmisteisiin lisätään usein jälkeenpäin flavonoideja, sillä ne tekevät C-vitamiinin toiminnasta kattavamman ja tasapainoisemman, eli luonnollisemman. Flavonoidien lisäämisellä jälkikäteen pyritään saamaan takaisin se, mikä menetettiin prosessoinnin alkuvaiheessa.

TUOTESARJAN KEHITTÄJÄ

Graham.png

Brittiläisen Living Nutritionin taustalla on ravitsemusterapeutti Graham Botfield. Hänellä on yli 12 vuoden kokemus perinteisistä kasvilääkintäjärjestelmistä ja lääkinnällisten sienten käytöstä osana ravintolisien suunnittelua ja valmistusta. Hänen inspiraationaan on toiminut funktionaalisen lääketieteen ohella erilaiset perinnelääkintäjärjestelmät, mukaan lukien ayurveda, kiinalainen lääketiede ja Amazonin alueen lääkintä.

Brittiläisen Living Nutrition tuotesarjan taustalla on Graham Botfield, joka on perehtynyt mm. ayurvedaan ja funktionaaliseen lääketieteeseen.

Luettavaa:

 1. S.A. SURVASE et al.: Production of Vitamins, Food Technol. Biotechnol. 44 (3) 381–396 (2006)

 2. Sekar, Santhanam & Mariappan, S. Traditionally fermented biomedicines, Arishtas and Asavas from Ayurveda. Indian J. Trad. Know.. 7.(4)October 2008. pp. 548-556

 3. Eva M Selhub, Alan C Logan and Alison C Bested. Fermented foods, microbiota, and mental health: ancient practice meets nutritional psychiatry. Journal of Physiological Anthropology 2014, 33:2

 4. Fermented Foods and Ayurveda, by John Douillard on September 7, 2013. https://lifespa.com/fermented-foods-and-ayurveda/

 

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.