Adaptogeenit

Ayurveda, kiinalainen lääketiede, moderni kasvilääkintä, ravitsemus, meditaatio, jooga, henkisyys, buddhalaisuus, luonto, onnellisuus, hyvinvointi, elämäntaito.

Kurkuma

Curcuma longa

Kurkuma pähkinänkuoressa

 • Erinomainen yleislääke fytoterapiassa

Ominaisuudet

Ominaisuudet
Maku, rasa: tulinen, karvas, supistava
Lämpötila, virya: lämmin
Vaikutus aineenvaihduntaan, vipaka: tulinen, katabolinen, puhdistava
Kudokset, dhatut: kaikki
Kanavat, srotat: ruuansulatus, verenkierto, hengitystiet
Doshat: VPK=, suurilla annostuksilla PV+
 

Ayurvedinen info
VPK=, (lisää pittaa ja vataa suurilla annostuksilla), (7)
Lekhan kaapiva ominaisuus ('scraping' property), Deepana herättää ruoansulatuksen tulen, Prameham hyödyllinen diabeteksessa, Pandu käytetään anaemiaan, Raktadoshodham verta puhdistava, Artava janana edistää kuukautisten tuloa, Jwaraghna laskee kuumetta, Vishaghna tuhoaa myrkkyjä, Krimaghna tuhoaa matoja, Varnya hyväksi iholle, Kushthagna poistaa ihosairauksia, Kandughna pysäyttää kutiamisen, Vedana sthapana kipua lievittävä, Sandhaniya auttaa parantamaan luunmurtumia, Shirovirechan auttaa poistamaan stagnaatioita (tukkeumia) päästä, Stanyashodaka puhdistaa rintoja ja äidinmaitoa.

Tulehdusta lievittävä
Kurkuman on havaittu lievittävän tulehdusta. Vaikutus perustuu pääasissa sen sisältämään kurkumiiniin. (10) Kurkumiini hillitsee ainakin seuraavia tulehdusreittejä: TNF- alfa, interleukiini 1,6 ja 8, ja COX-2. (20)

Anti-mikrobinen
Kurkuman kurkumiini on tehokas sekä gram- positiivisia että gram- negatiivia bakteereja vastaan. (11)

Antioksidantti
Kurkuman uskotaan olevan voimakas antioksidantti sen typpioksidia säätelevän kykynsä ansiosta. Typpioksidi on avaintekijä tulehduksessa. (12)

Sydän- ja verisuonielimistön terveys
Tutkimuksen mukaan kurkumiinilla on verihiutaleiden kokkaroitumista ehkäisevä vaikutus (13). Kurkuman uskotaan myös suojaavan kehon rasvoja hapettumiselta. Rasvojen hapettuminen on tunnettu ateroskleroosin riskitekijä (14). Alustava tutkimus osoitti että kurkuma voi alentaa triglyseriditasoja. (14)

Urheilijoiden suorituskyky
Alustavan tutkimuksen mukaan kurkumiini ennaltaehkäisee lihasvaurioita ja nopeuttaa palautumisaikaa (17). Kurkuma suojaa myös niveliä tulehduksilta (18).

Ruoansulatutukselle
Tulehdusta lievittävistä ominaisuuksista voi olla hyötyä tulehduksellisissa suolistosairauksissa, kun Chronin taudissa. Kurkumiini säätelee mm. tulehdusreittejä TNF- alfa ja IL-6. (19)

Aivojen terveys
Kurkuman tulehdusta lievittävistä vaikutuksista voi olla hyötyä kognitiivisissa rauppeumasairauksissa, kuten Alzheimerin taudissa. (21)

Indikaatiot

Kiinalaisittain: Ruuansulatuksen häiriöt ja heikentynyt ruuansulatus, kipu, paineen tunne, turvotus mahassa ja rinnassa, olkapäissä, traumakivut, keuhkoputkentulehdus, keltatauti, sappikivet ja ilmavaivat,(1) masennus, maanisuus, kouristukset, salpaumat (2)
Länsimaisittain: Syöpä, ihosairaudet, II tyypin diabetes, reumatismi, MS-tauti, Alzheimer, tulehdukselliset suolistosairaudet, kystinen fibroosi (5), (adenopatia) imusolmuketauti, allergiat, anoreksia, astma, ateroskleroosi, rintakipu, dyspepsia, epilepsia, kohonnut verenpaine, kohonnut kolesteroli, kohonneet triglyseridit, kohonneet veren rasva-arvot, immuunipuolustuksen heikentyminen, tulehdukset, mania, aamupahoinvointi, limaisuus, psoriasis. (3)
Modernissa fytoterapiassa: Pääasiassa ruuansulatusvaivoihin, maksan sairauksiin, sappivaivojen- ja tulehdusten hoitoon (6)

Kurkumiinin molekulääriset vaikutuspisteet ja metaboliareitit
Kasvutekijät, kasvutekijäreseptorit, transkriptiotekijät, sytokiinit, entsyymit ja apoptoosia reguloivat geenit

Klikkaa kuva suuremmaksi

Buddhalaiset munkit värjäävät kaapunsa kurkumalla.

Muuta

Kurkuma on inkiväärin sukulainen ja se kasvaa Kiinassa, Intiassa ja Indonesiassa. Sen tyypillinen keltainen väri on peräisin kurkumiinista, joka on kurkuman bioaktiivisin komponentti ja tärkein terveysvaikutusten aikaansaaja. 

Imeytyminen

Kurkumajuuren (Curcuma longa) sisältämistä kurkuminoideista tärkein ja bioaktiivisin on kurkumiini, joka on rasvaliukoinen keltainen fenoli. Se on herättänyt paljon mielenkiintoa osoitettuaan monia terveydelle suotuisia vaikutuksia lukuisissa kokeissa. Vuodesta 2010 tähän päivään on julkaistu ainakin:

 • 38 kliinistä koetta ihmisillä
 • 123 tutkimuskatsausta
 • 1145 eläin- ja koeputkikoetta

Haasteeksi kurkuman ravintolisäkäytössä on kuitenkin osoittautunut sen huono biosaatavuus. Suuretkaan annokset kurkumajauhetta (10-12g) oraalisesti nautittuna eivät nosta verenkierron kurkumiinipitoisuutta kuin hiukan, sillä kurkumiinin puoliintumisaika maksassa ja suolen seinämässä on nopeaa. (16) 

Kurkuminoidien imeytymisen tehostamiseksi on tehty monia erilaisia patentteja, joiden avulla biosaatavuutta on saatu tehostettua seuraavasti:

 • Piperiinin (mustapippurista tai pitkäpippurista) avulla 28 X pitoisuus plasmasta
 • Kurkuman eteeristen öljyjen avulla 7 X pitoisuus plasmasta
 • Lesitiiniin (pääasiassa fosfatidyylikoliini) yhdistettynä 4 X pitoisuus plasmasta
 • Mironisoitu kurkumiini 27 X pitoisuus plasmasta
 • Misellimuotoinen kurkumiini 185 X pitoisuus plasmasta

(16)

Tärkein biosaatavuuden mittari on se miten paljon kurkumiinia imeytyy ja miten pitkään sen konsentraatio pysyy korkeana verenkierrossa. Tutkimuksen mukaan miseliinimuotoinen kurkumiini vaikuttaa hyvältä. Se on huomattavasti biosaatavampaa kuin tavallinen kurkuma ja imeytyy 6,8 x nopeampaa. Korkein piikki plasman pitoisuudessa on 453 x korkeampi kuin tavallisessa kurkumassa, ja kestää plasmassa 24h. (16)

Sivuvaikutuksia
Kurkuma ja siitä eristetty kurkumiini ovat yleensä turvallisia käyttää suurinakin annoksina. Jos henkilöllä on sappitietukoksia/sappikiviä suositellaan varovaisuutta kurkumiinin käytössä. Kurkumiini saattaa ärsyttää tulehtunutta mahalaukkua tai ruokatorvea. Kurkumiini voi aiheuttaa joillain henkilöillä lievää pahoinvointia, siksi se tulisi ottaa ruuan yhteydessä. Kurkumiini on kortisolin vastavaikuttaja ja voi siksi harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa väsymystä, jos henkilön kortisolitasot ovat muutenkin alhaiset.

Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa

Lääkkeet, joiden kanssa kurkuma/kurkumiini saattaa aiheuttaa haitallisia yhteisvaikutuksia:

 • Verenohennuslääkkeet (Marevan, Hepariini)
 • Sokeritautilääkkeet
 • Sulfasalatsiini (nivelreuma, IBD)

Lähteet

 1. Torssel, P. Kiinalainen ravinto-oppi, East-West Books, Helsinki, 2012
 2. Chmelik, S. Kiinalaisten Rohdosten Salat, Minerva Kustannus Oy, Helsinki
 3. James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs - Second edition, 2002
 4. Ronita De, Parag Kundu, Snehasikta Swarnakar, T. Ramamurthy, Abhijit Chowdhury, G. Balakrish Nair, and Asish K. MukhopadhyayAntimicrobial Activity of Curcumin against Helicobacter pylori Isolates from India and during Infections in Mice􏲼, Antimicrobial agents and chemotherapy, Apr. 2009, p. 1592–1597
 5. Ramawat, K.G. Herbal Drugs: Etnomedicine to Modern Medicine
 6. Raipala- Cormier. V, Luontoäidin kotiapteekki - Kasvilääkintä ja luontaishoidot, WSOY, Helsinki, 1997
 7. http://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/herbs/turmeric
 8. http://www.donnieyance.com/turmeric-natures-anti-inflammatory/
 9. http://www.herbalreality.com/herbs/turmeric/
 10. Basnet P, Skalko-Basnet N. Curcumin: an anti-in ammatory molecule from a curry spice on the path to cancer treatment. Molecules. 2011; 16(6):4567-98.
 11. Basniwal RK, Buttar HS, Jain VK, Jain N. Curcumin nanoparticles: preparation, characterization, and antimicrobial study. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2011; 59(5):2056-61. 
 12. Brouet I, Ohshima H. Curcumin, an anti-tumor promoter and anti-in ammatory agent, inhibits induction of nitric oxide synthase in activated macrophages. Biochemical and biophysical research communications. 1995; 206(2):533-40. 
 13. Prakash P, Misra A, Surin WR, Jain M, Bhatta RS, Pal R, et al. Anti-platelet e ects of Curcuma oil in experimental models of myocardial ischemia-reperfusion and thrombosis. Thrombosis research. 2011; 127(2):111-8.
 14. Krup V. Pharmacological Activities of Turmeric (Curcuma longa linn): A Review. Journal of Homeopathy & Ayurvedic Medicine. 2013
 15. http://www.herbalreality.com/herbs/turmeric/
 16. Christina Schiborr, Alexa Kocher, Dariush Behnam; The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes; Mol. Nutr. Food Res. 2014, 58, 516–527
 17. Nieman DC. Immunonutrition support for athletes. Nutrition reviews. 2008; 66(6):310-20. 
 18. Khanna D, Sethi G, Ahn KS, Pandey MK, Kunnumakkara AB, Sung B, et al. Natural products as a gold mine for arthritis treatment. Current Opinion in Pharmacology. 2007; 7(3):344-51.
 19. Gupta S, Patchva S, Aggarwal B. Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials. AAPS J. 2013; 15(1):195-218.
 20. Shehzad A, Rehman G, Lee YS. Curcumin in in ammatory diseases. BioFactors (Oxford, England). 2013; 39(1):69-77. 
 21. Ak T, Gülçin İ. Antioxidant and radical scavenging properties of curcumin. Chemico-Biological Interactions. 2008; 174(1):27-37.

Kuva buddhalaisista munkeista

 • https://rickholliday.files.wordpress.com/2010/09/young-buddhist-monks-near-angkor-wat.jpg

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.