Adaptogeenit

TERVETULOA AYURVEDAN PARIIN

Ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä (ayus = elämä, veda = tieto). Ayurveda ei ole dogmi: objektiivisella tasolla se on maailman pisimpään harjoitettu tieteellinen metodi. Subjektiivisella tasolla ayurvedassa on kyse ikiaikaisista periaatteista, sekä kokemusperäisestä totuudentuntemisesta, ’näkemisestä’ tai näkökulmasta (Darshana), jonka syvyys johtuu yksilön henkilökohtaisesta tietoisuudesta ja elämänkokemuksesta.

Jokaisella ihmisillä on tasavertainen mahdollisuus kokeilla ayurvedan periaatteiden paikkaansapitävyyttä käytännössä. Ayurvedan mukaan aineellisessa maailmankaikkeudessa vaikuttavat muun muassa tietoisuus, kolme gunaa ja 20 ominaislaatua, sekä viisi elementtiä. Tarkasteltiinpa sitten avaruustutkimusta, taiteita, biokemiaa, ruuanlaittoa tai filosofiaa, niin ayurvedan perusperiaatteet pätevät kaikkialla yhtälailla.

Elämme myös subjektiivisessa todellisuudessa, ja mm. tämän takia ayurvedinen suhtautumistapa terveyteen ja epätasapainotilaan on merkittävästi erilainen kuin länsimaisen lääketieteen objektiivisuutta korostava näkökulma.


Adaptogeenit.com ei edusta puhtaasti klassista ayurvedaa, vaikka useimmissa sivuston artikkeleissa nojataan vahvasti laadukkaisiin oppikirjoihin. Sivusto edustaa ennemminkin modernia ayurvedaa. Inspiraationa on toiminut mm. kiinalainen lääketiede, ayurvedinen lääketiede, tiibetiläinen lääketiede, funktionaalinen lääketiede, ja biohakkerointi. Monissa artikkeleissa on myös vertaisarvioituja tutkimuksia lähdetietoina, vaikka minulla ei olekaan akateemisen tiedemiehen koulutustaustaa.


- Fytonomi (Provita), Ayurveda Life Coach (Suomen Ayurveda Instituutti) Sami Nuora


“Minun aineellinen luontoni (prakriti)
jakautuu näihin kahdeksaan osaan:
maa, vesi, tuli, ilma,
avaruus, mieli, äly ja itsetietoisuus.”
- Bhagavadgita 7:4

Kapha doshan tasapainottaminen

Tyypillisiä Kapha- vuodenaikoja ovat talvi ja kevät. Kapha koostuu vesi- ja maaelementeistä ja ja on luonteeltaan kylmä, kostea ja jähmeä.

Tyypillisiä Kapha- vuodenaikoja ovat talvi ja kevät. Kapha koostuu vesi- ja maaelementeistä ja ja on luonteeltaan kylmä, kostea ja jähmeä.

Kaphan piirteitä

Kapha sijaitsee ennenkaikkea mahalaukussa, jossa muodostuu limaa. Kaphan ominaisuudet ovat snigdha (öljymäinen), sita (viilentävä), guru (raskas), manda (hidasliikkeinen), slakshna (pehmeä), mrtsna (limainen) ja sthira (vakaa/staattinen). 

Kaphan tasapainoa häiritsevät mm. makea, suolainen ja hapan maku, ahneus ja omistushalu, talvi, kylmyys, kosteus, nukkuminen liian myöhään, liikkumattomuus ja fyysisen aktiviteetin vähyys, sekä laskuus.

Nämä elämäntapaohjeet vähentävät tyypillisiä Kapha- epätasapainotiloja, kuten nesteen kertymistä ja tukoksia sekä turvotuksia.

Tyypillisiä Kapha- oireita:
Tukkoisuus (mm. nenässä ja muissa onteloissa), kalpeus, kohonneet veren kolesterolitasot, väsymys, raskauden tunne, sekä laiskuus, ja nämä ohjeet sopivat hyvin ennenkaikkea talven ja kevään ajaksi.

Yleisohjeet

 • Noudata ayurvedan terveellisen elämän periaatteita.
 • Syö vain kun olet nälkäinen ja vältä välipaloja
 • Suosi ruokia jotka ovat keveitä, kuivia ja/tai lämpimiä
 • Suosi mausteisia, kitkeriä/karvaita sekä supistavia makuja ja ruokia
 • Sisällytä inkivääriä päivittäiseen ruokavalioosi. Käyttää inkivääri/sitruunavettä ruokahalun herättäjänä ennen aterioita.
 • Vältä ruokia jotka ovat raskaita, öljyisiä ja kylmiä.
 • Vähennä ruokia ja makuja jotka ovat makeita, suolaisia tai happamia.
 • Vältä ylensyöntiä, erityisesti illalla.
 • Elä käytä raakaruokia tai jäisiä ruokia.
 • Vältä hiivaa, suolaa, juustoa, jugurttia, suklaata, puhdistettuja ja keinotekoisia makeutusaineita ja sokeria, jauhoja, heikkolaatuisia rasvoja sekä lihaa.
 • Harrasta liikuntaa, joogaa, dynaamisuutta, antamista, jakamista, irtipäästämistä, suosi kuumaa, kuten saunomista, hierontaa, sinapinsiemenöljyä ja mausteisia rohdosjuomia.
 • Kaphaa kannattaa hoitaa poistamalla limaa mahasta ja keuhkoista. Limaa irroittavia aineita ovat mm. inkivääri, mustapippuri, oreganoöljy ja l-kysteiini-, sekä NAC- aminohappo.

Ayurvedisissa ruokavalio-ohjeissa on joskus poikkeuksia. Ayurveda ei perustu ehdottomiin kieltoihin ja erilaiset kokkaustavat voivat parantaa kehotyypille sopimattoman ruoka-aineen laatua paremmin sopivaksi. Ayurvedan ylöskirjaamisen aikaan tuhansia vuosia sitten Intiassa saattoivat tietyt ruoka-aineet poiketa merkittävästi niistä lajikkeista joita nykypäivänä Suomessa on saatavilla. Ruoka-ainesuositukset ovat siten suuntaa-antavat ja tärkeintä on löytää juuri itselle soveltuva ruokavalio. Ayurveda-konsultaatiossa saatuja yksilöllisiä Vikritin (sen hetkisen epätasapainotilan) mukaisia ohjeita tulee noudattaa hoito-ohjelman ajan.

Yleisohjeet

 • 30-40% täysjyväviljoja, ruista, keksejä, muroja, kypsennettyjä viljoja
 • 20% proteiinia - kanaa, kalkkunaa, kanamunia, hiukan vuohenmaitoa, sekä erilaisia papuja, linssejä ja muita palkokasveja
 • 40-50% tuoreita vihanneksia
 • 10% tuoreita ja kuivattu hedelmiä, ja salaattia

Viljat

Suosi
Ohra, maissi, tattari, kvinoa, ruis, hirssi, jotka ovat hiukan kuivattavia ja/tai lämmittäviä.

Vältä
Vehnä ja kaura, koska ne lisäävät raskautta, turvotusta ja tukoksia. Riisin makea ominaisuus on Kaphaa lisäävä, mutta basmati ja villiriisi ovat kevyempi ja soveltuvat paremmin.

Pavut

Suosi
Kaikki pavut ovat hyviä. Poikkeuksena tofu, joka on hyvin kylmä ja vaikeasti sulatettava.

Vihannekset

Suosi
Munakoiso, punajuuri, parsakaali, kaali, lehtikaali, porkkana, kukkakaali, selleri, tummanvihreät lehtivihannekset, peruna, kurpitsa, sipulit, ruusukaali ja merilevät. 

Vältä
Avokado, okra, oliivit, tomaatit, kurkku, bataatti sekä kurpitsa, sillä ne ovat kosteuttavia.

Hedelmät

Suosi
Kevyet hedelmät, kuten omena ja päärynä soveltuvat parhaiten etenkin kypsennettyinä. Vähennä makeita, raskaita ja happamia hedelmiä kuten appelsiinia, banaania, ananasta, viikunaa, taateleita, kookosta ja melooneja, sillä ne lisäävät raskautta, turvotusta ja tukoksia.

Pähkinät ja siemenet

Vältä
Yleisesti ottaen pähkinät ja siemenet ovat öljyisiä, mutta kurpitsan ja auringonkukan siemenet soveltuvat kohtuullisissa määrin Kaphalle.

Liha ja kala

Valkoinen liha kuten kana ja kalkkuna, sekä meren elävät soveltuvat. Vältä tai vähennä punaista lihaa ja sikaa, koska ne lisäävät turvotusta ja tukoksia.

Maitotuotteet

Vältä
Vedellä laimennettu maito, sekä vuohenmaito soveltuvat parhaiten. Maito tulee keittää kardemumman ja/tai inkiväärin kera, jotta niiden limaa-aiheuttava ominaisuus vähenee. Maito tulee juoda lämpimänä. Maitoa ei tule juoda isomman aterian yhteydessä, eikä sekoittaa happaman tai suolaisen ruoan kanssa. Pieni määrä gheetä soveltuu. Vältä voita, kananmunia, juustoa ja jugurttia.

Öljyt

Vältä
Öljyjä tulee käyttää vain vähän. Neitsyt kookosöljy soveltuu paistamiseen. Käytä hampunsiemen-, pellavansiemen- ja auringonkukanöljyjä kylmäpuristettuina kaatamalla niitä kypsennetyn ruoan päälle. Elä käytä näitä öljyjä paistamiseen.

Rohdokset ja mausteet

Suosi
Rohdokset ja mausteet ovat pääasiassa hyviä. Etenkin inkivääri soveltuu Kaphalle.

Vältä
Suolaa, koska se lisää nesteen ja liman kertymistä. Poikkeuksellisesti kaliumkloridi- eli kaliumsuola voi auttaa nestetasapainon säätelyssä ja alentaa Kaphan tasoa.

Makeutusaineet

Vältä
Makeutusaineet lisäävät turvotusta. Hunajaa voi käyttää noin 2tl päivässä vähentämään turvotusta.

Superfoodit

Aloe vera, mantelit, parsa, parsakaalin idut ja klorella auttavat puhdistamaan kehoa.

Juomat

Kuumat ja lämpimät, mausteiset rohdosjuomat soveltuvat hyvin. Esimerkiksi inkivääri, kaneli ja fenkoli ovat hyviä.

Ravintolisät

Suosi
Kupari, kalsium, rauta, magnesium ja sinkki, vitamiinit A, B Complex, B12, C, D ja E

Vältä
Suuret annokset kaliumia.

Värit

Suosi
Keveitä, kirkkaita ja elääisiä värejä, kuten punaista, keltaista, oranssia ja kultaista väriä.

Vältä
Viilentäviä ja rauhoittavia vihreitä, tumman sinisiä ja valkoisia värejä.

Tuoksut

Kaphaa tasapainottavat lämmittävät ja hiukan stimuloivat tuoksut, kuten myski, hina, kamfori, eukalyptus, kaneli, mirha, timjami, basillika, rosmariini ja salvia.

 

Kaphan alidoshat

Kapha vastaa kehon ja mielen vakaudesta, sekä kehon ja mielen yhteydestä. Se vastaa kehon nesteistä (mm. veri, lihasneste, limaneritys)

Tarpaka kapha – pään nesteet, poskiontelot ja selkärangan nesteiden tasapaino. Häiriintyessä Tarpaka kapha aiheuttaa poskionteloiden ongelmia, päänsärkyjä ja heikentynyttä hajuaistia

Bodhaka kapha – makuaisti, ruuansulatus ja syljen erity Häiriintyessä Bodhaka kapha aiheuttaa ylensyöntiä, sekä tukkeutuneisuustta kurkussa ja suussa.

Avalambhaka kapha – sydämen, keuhkojen ja yläselän alueen voitelu ja nesteet. Häiriintyessä Avalambhaka Kapha aiheuttaa tukkoisuutta keuhkoissa tai sydämessä, selän jäykkyyttä, sekä väsymys.

Khledaka kapha – ruuansulatuksen voitelu sekä sappinesteiden tasapaino (pittan kanssa). Häiriintyessä Khledaka kapha aiheuttaa mahan turvotusta, hidastunutta ja tukkoiista ruuansulatusta, sekä liiallista limaisuutta.

Sleshaka kapha – nivelten voitelu kaikissa kehon liikkeissä. Häiriintyessä Slashaka kapha aiheuttaa nivelten velttoutta ja turvotusta, nivelten jäykkyyttä sekä nivelsärkyjä.

Kaphan mieli

Kaphan mieli on vakaa ja se kykenee keskittymään useisiin asioihin yhtäaikaa. Kaphalla on erittäin hyvä muisti, mutta toisaalta se on hidas oppimaan. Kapha muistaa parhaiten tunteet, tuoksut ja maut, ja Kapha ajattelee asioita tunteiden ja tuntemusten kautta. Kaphat ovat ystävinä lojaaleja. Tämän mieli-tyypin omaavat ihmiset ovat taipuvaisia ahneuteen sekä takertumiseen ja voivat kokea irtipäästämisen erittäin vaikeaksi.

Kaphaa on vaikea saada liikkeelle. Kaphalle soveltuu parhaiten lenkki joka nostaa pulssia ja aiheuttaa hikoilua. Kaphan tulisi opetella kulkemaan uusia reittejä ja hylätä vanhat kaavat ja polut. Kaphalle kesäinen kuiva havumetsä tai hiekkaranta on paras paikka tasapainottumiseen, koska niiden kuvuus, lämpö ja karkeus stimuloi kaphaa. Kaphan kannattaa vaihtaa kävely juoksuun!

Kuivassa kangasmetsässä maa on hiekkaista ja kuivaa. Ne ovat yleensä valoisia ja lämpimiä koska puita ei kasva tiheästi. Kuivan kangasmetsän puukerroksessa kasvaa yleensä lähinnä mäntyjä ja lehtipuista siellä viihtyy koivu. Pensaskerroksessa kasvaa katajaa. Kenttäkerroksessa on pääasiassa varpuja, mutta ruohovartiset kasvit eivät kuivassa viihdy. Kuivan kangasmetsän varpuja ovat puolukka, kanerva ja variksenmarja, ja mustikka. Ruohovartisia kasveja edustaa kissankäpälä. Pohjakerroksessa kasvaa jäkäliä ja sammalta.

Kuivassa kangasmetsässä maa on hiekkaista ja kuivaa. Ne ovat yleensä valoisia ja lämpimiä koska puita ei kasva tiheästi. Kuivan kangasmetsän puukerroksessa kasvaa yleensä lähinnä mäntyjä ja lehtipuista siellä viihtyy koivu. Pensaskerroksessa kasvaa katajaa. Kenttäkerroksessa on pääasiassa varpuja, mutta ruohovartiset kasvit eivät kuivassa viihdy. Kuivan kangasmetsän varpuja ovat puolukka, kanerva ja variksenmarja, ja mustikka. Ruohovartisia kasveja edustaa kissankäpälä. Pohjakerroksessa kasvaa jäkäliä ja sammalta.


Lähteet

 • Dr. Vasant Lad www.ayurveda.com Food Guidelines
 • Suomen Ayurveda- instituutin peruskurssin opintomateriaali
 • Pole, S. A Pukka Life - Finding your path to perfect health
 • Vasant, D, Lad. Textbook of Ayurveda - Fundamental Principles, Volume 1, The Ayurvedic Press, 2002, First Edition
 • Pole, S. Ayurvedic Medicine - The Principles of Traditional Practice, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2013

Linkkejä

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.