Adaptogeenit

TERVETULOA AYURVEDAN PARIIN

Ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä (ayus = elämä, veda = tieto). Ayurveda ei ole dogmi: objektiivisella tasolla se on maailman pisimpään harjoitettu tieteellinen metodi. Subjektiivisella tasolla ayurvedassa on kyse ikiaikaisista periaatteista, sekä kokemusperäisestä totuudentuntemisesta, ’näkemisestä’ tai näkökulmasta (Darshana), jonka syvyys johtuu yksilön henkilökohtaisesta tietoisuudesta ja elämänkokemuksesta.

Jokaisella ihmisillä on tasavertainen mahdollisuus kokeilla ayurvedan periaatteiden paikkaansapitävyyttä käytännössä. Ayurvedan mukaan aineellisessa maailmankaikkeudessa vaikuttavat muun muassa tietoisuus, kolme gunaa ja 20 ominaislaatua, sekä viisi elementtiä. Tarkasteltiinpa sitten avaruustutkimusta, taiteita, biokemiaa, ruuanlaittoa tai filosofiaa, niin ayurvedan perusperiaatteet pätevät kaikkialla yhtälailla.

Elämme myös subjektiivisessa todellisuudessa, ja mm. tämän takia ayurvedinen suhtautumistapa terveyteen ja epätasapainotilaan on merkittävästi erilainen kuin länsimaisen lääketieteen objektiivisuutta korostava näkökulma.


Adaptogeenit.com ei edusta puhtaasti klassista ayurvedaa, vaikka useimmissa sivuston artikkeleissa nojataan vahvasti laadukkaisiin oppikirjoihin. Sivusto edustaa ennemminkin modernia ayurvedaa. Inspiraationa on toiminut mm. kiinalainen lääketiede, ayurvedinen lääketiede, tiibetiläinen lääketiede, funktionaalinen lääketiede, ja biohakkerointi. Monissa artikkeleissa on myös vertaisarvioituja tutkimuksia lähdetietoina, vaikka minulla ei olekaan akateemisen tiedemiehen koulutustaustaa.


- Fytonomi (Provita), Ayurveda Life Coach (Suomen Ayurveda Instituutti) Sami Nuora


“Minun aineellinen luontoni (prakriti)
jakautuu näihin kahdeksaan osaan:
maa, vesi, tuli, ilma,
avaruus, mieli, äly ja itsetietoisuus.”
- Bhagavadgita 7:4

Sami Nuoran tarina

Kuinka minusta tuli fytonomi & Ayurveda elämäntaidon ohjaaja, luennoitsija ja kouluttaja?

 


Terveyden ja hyvinvoinnin parissa työskennellessäni olen usein saanut kuulla olevani onnekas, koska jotkut ihmiset näkevät minussa lähinnä terveen ja hyvinvoivan nuorukaisen. Nyt 36-vuotiaana koen, että on aika kertoa kolikon toisestakin puolesta; lyhyt versio elämäntarinastani. Totta kai koen olevani onnekas. Hyvinvoinnin ja nuorekkuuden eteen on kuitenkin täytynyt tehdä jonkin verran töitä ja uhrauksia, ja niitä tarvii tehdä edelleen joka päivä.


Nuoruusvuosien seikkailut

Kuva; Teemu Valtanen

Kuva; Teemu Valtanen

Elin kaikinpuolin hyvän ja onnellisen lapsuuden, harrastin aktiivisesti liikuntaa ja pelasin mm. jalkapalloa. Ala-asteella olin välillä kiusatun ja välillä kiusaajan roolissa, mutta ei kyse ollut mistään kovin vakavasta. Teini-iässä urheilu jäi ja kaveriporukka oli aika alkoholiin menevää ja monipuolisesti holtitonta sorttia. Lukion aikaan ja vielä sen jälkeenkin vauhti oli kaikkein kovimmillaan ja viikonloput juopoteltiin, tapeltiin kaupungilla ja keksittiin muita villityksiä. Tappeluita työstettiin joinakin periodeina aika urakalla, niin että potkunyrkkeilyä ja painia sai harrastaa monta kertaa viikossa joko kaksin tai isommissa porukoissa. Selvisin fyysisesti kaikista vaarallisimmistakin tapahtumista, kuten puukotusyrityksestä ja muista mukiloinneista pelkillä naarmuilla ja mustelmilla, katkenneilla hampailla, joskus umpeen muurautuneella silmällä tai putkareissulla. Henkisesti kaikesta ei selviä yhtä pienellä vaivalla, mikä valkeni itselleni vasta vuosia myöhemmin.

Vaikka tappelut loppuivat kun muutin Oulusta, alkoholin suurkulutus, tupakointi ja säännöllisen epäterveellinen ruokavalio olivat edelleen paheitani kun olin ammattikorkeakoulussa, jossa opiskelin viestintää.  Monet vanhat kaverit olivat siirtyneet tai olivat parhaillaan siirtymässä kovempiin aineisiin ja kovempaan meininkiin. Oma henkinen ja fyysinen vointini olivat surkeita, enkä juuri kertonut siitä kenellekkään... olin aina ollut porukassa se seura- ja huumorimies. Monessa mielessä yritin aina olla kova jätkä, koska kovuudella olin tottunut pärjäämään tukalista tilanteista. Kärsin kuitenkin loputtomasta uupumuksesta, öisistä pelkotiloista, pahasta unettomuudesta, verensokerin heilahteluista, elämän merkityksen puuttumisen tunteesta, syvistä sydänsuruista, stressistä, iskiaskivuista, ummetuksesta, keskittymis- ja oppimisvaikeuksista, toistuvista krapuloista ja yleisestä ahdistuksesta sekä maailmantuskasta. Vaikempina aikoina keikuin jossain psykoosin ja todellisuuden välisessä rajamaastossa. Voi sanoa, että olin eksyneenä omasta *dharmastani

'Herääminen', Ātmàn, joogan ja dharman löytäminen...

Lopulta kun uupumus ja umpikujaan ajautumisen tunne kävi riittävän suureksi, jokin sisälläni sai kertakaikkiaan tarpeeksi. Sain tarpeekseni eksyksissä olemisesta, muiden ihmisten syyttelystä, elämän syyttämisestä, valittamisesta, kärsimisestä ja uhrina olemisesta. Koin tietynlaisen hetkellisen irtaantumisen tunteen itseeni, henkilöllisyyteeni, sisäiseen kireyteeni, omiin ongelmiini ja koko omaan elämääni. Ymmärsin kirkkaasti, että olen aiheuttanut omat ongelmani pääasiassa itse, mm. siten, että en aidosti hakenut ongelmiini ratkaisuja, vaan enemmänkin oikeutusta ja tekosyitä. Lisäksi kuuntelin liikaa muiden mielipiteitä, neuvoja ja tuputusta, enkä omaa sisäistä ääntäni. Se kaikki oli itsepetosta. (Näitä fiiliksiä käsittelen vähän lisää sivun lopusta löytyvissä biiseissä Nurjapuoli - Itse ja Nurjapuoli - Jäniksen Vuosi).

Kyse ei todellakaan ollut mistään suuresta valaistumisesta, mutta kuitenkin jonkinlaisesta heräämisestä. Ymmärsin mm. sen, että aikuiselämän tarkoitus on parantuminen ja oman itsensä löytäminen. Ei valittaminen, eikä liioin hiljaa kärsiminen, ei hauskanpito, huoleton mässäily ja herkuttelu, helpolla pääseminen, ei oman edun tavoittelu, ongelmien lakaiseminen maton alle, tai tunne siitä, että on keskivertoa kovempi jätkä. Näin jälkeenpäin ajatellen voi sanoa, että löysin oman dharmani, tarkoitukseni. Tästä herätyksestä seurasi liuta konkreettisia toimenpiteitä, mm. siihen astisen elämäni tietynasteinen hylkääminen ja pöydän puhtaaksi pyyhkiminen. Vaihdoin taas paikkakuntaa ja uudessa asunnossa oli aluksi vain patja, televisio, ja TV- tasona pahvilaatikko. Katosin, vaihdoin puhelinnumeroa ja pysähdyin hengittämään.

Sitten aloin todenteolla etsiä ratkaisuja, ja kantaa vastuuta omasta hyvinvoinnistani. Eristäydyin usein omiin oloihini, tai päiväksi luontoon, syventyen mm. meditaatioon, eri ruokavalioihin ja aiheesta kertoviin kirjoihin, yrttilääkintään, metsien ja merenrannan parantavaan voimaan, Chi Kungiin, psykedeelisiin matkoihin (mm. ayahuascaan, erääseen kaktukseen ja taikasieniin) ... ja moneen muuhun työkaluun. Etenkin ayahuasca antoi aika syvällisiä 'opetuksia', ja mm. normalisoi suhdettani alkoholiin. Näin elämästä tuli joogaa, ennen kaikkea yrttien joogaa. Rakensin uudelleen kotini, itseni, arvoni, ammattitaitoni, sosiaalisen elämäni ja se tuntui melkein kuin olisin opetellut uudelleen kävelemään. (Oikeastaan edelleenkin koen, että opettelen uudelleen joitakin aijemmin normaaleina taitoina/tietoina pitämiäni asioita.)

Samista kasvokuva.jpg

Ayurveda antoi palapelilleni kehykset...

Kokeilin aluksi paleoliittistä ruokavaliota, viljatonta, maidotonta, sokeritonta, lihatonta, karppausta eli VHH- ruokavaliota (paleo- tyyliin) ketogeenisiä paastoja ja funktionaalista ravitsemustiedettä. Kokeilin myös erilaisia pussikeittodieettejä, kiinalaista ravinto-oppia, biohakkerointia, superfoodeja ja yrttilääkintää, ja käytin ravintolisiin suuren osan palkastani. Syvennyin ayurvedaan vasta viimeisenä, ja se toi tietyllä tapaa etsintäni päätökseen. Kuului kliks - kun palaset loksahtivat päässäni paikoilleen. Ayurveda on kaikista löytämistäni elämäntaito- ja ruokavalio-opeista kokonaisvaltaisin ja 'notkein'. Se ei sulje pois mitään mitä olen aikaisemmin löytänyt. Sen sijaan koen että ayurveda nivoo kaikki hoitokeinot yhteen, asettaa kaiken omalle paikalleen, selittää niiden keskinäiset vuorovaikutussuhteet, ja tarjoaa myös palapelin puuttuvat palaset. Ayurveda on erittäin käytännönläheistä, eikä siihen tarvi liittää  henkisyyttä, ellei näin halua tarkoituksellisesti tehdä. Tämä systemaattisesti koostettu logiikkaan perustuva järjestelmä on maailman vanhin ja pisimpään harjoitettu lääketiede, jota edelleen harjoitetaan ennenkaikkea Intiassa, jossa sitä opetetaan mm. yliopistoissa rinnakkain modernin länsimaisen lääketieteen kanssa.

Ayurveda kertoo maailmasta mm. viiden elementin, 20 ominaisuuden ja kolmen gunan avulla. Ayurvedan ikivanhan selitysmallin mukaan maailmankaikkeuden syntyminen on melkein yksi yhteen modernin tieteellisen selitysmallin kanssa, ja mm. tämän yksityiskohdan koen suorastaan tajunnanräjäyttäväksi! Koen, että vasta kun löysin ayurvedan, ymmärsin että elämässä on tietty järki, tietty logiikka, johon perehtyminen vahvistaa tunnetta siitä että olen kotonani tässä maailmankaikeudessa, joka ei ole vieras, kolkko ja vihamielinen, vaan enemmänkin tuttu, turvallinen, elävä, aktiivinen ja reagoiva... ayurvedan avulla kaikki oireeni ovat poissa ja pysyvät kurissa. En juuri koskaan kärsi mielen tai tunnetason epätasapainosta, stressistä, en erityisemmin iskiaskivuista, väsymyksestä tai unettomuudesta. Jos lipsun pidempiä aikoja ayurvedisesta elämäntavasta, niin silloin osa oireista voi palautua, mm. unettomuus, stressi, iskias ja ruuansulatusvaivat. Ne kuitenkin taas poistuvat kun palaan ayurvediseen elämään.

Etsintäni on jatkunut nyt vasta noin 10-vuotta ja tasapainon ylläpitäminen vaatii edelleen jatkuvaa panostusta ja luopumista tietyistä nautinnoista. Olen toiminut noin 7-vuotta luontaistuote-alalla, neuvonut tuona aikana lukuisia ihmisiä ruokavalion ja ravintolisien suhteen, ja opiskellut myös Provitan koulussa Fytonomiksi ja Suomen Ayurveda Instituutissa ayurveda elämäntaidon ohjaajaksi. Talvella 2018 valmistun ayurveda konsultiksi. Elämänkokemukseni on opettanut minulle myötätuntoa ja vastuuntuntoa. Oma intohimoni ja dharmani on jakaa ayuredan sanomaa kaikille ketkä ovat avoimia siitä kuulemaan, ja haluan auttaa sillanrakentamisessa ayurvedan ja funktionaalisen lääketieteen välille. Ayurveda on oikeastaan todella helppoa ja mukavaa. Sen ei missään nimessä tarvitse olla tiukkaa ja ehdotonta, eikä terveiden ihmisten tarvitse noudattaa sen ohjeita sataprosenttisesti. Ayurveda on kokonaisvaltaista ja yksilöllistä. Voit kuitenkin aloittaa vaikkapa juomalla aamuisin tyhjään mahaan lämmintä vettä!

Mitä teen tällä hetkellä

IMG_1569.JPG

Työskentelen päätyönä ravintolisien maahantuonnissa luennoitsijana ja tuoteasiantuntijana. Voit tiedustella lisää sähköpostilla adaptogeenit (at) elisanet.fi. Vapaa-ajalla jaan tietoa ayurvedasta mm. adaptogeenit.com sivuston kautta, ja toivon että sen avulla myös sinä voisit ottaa askelia lähemmäs kohti omaa dharmaasi. Todellinen intohimoni on auttaa ihmisiä löytämään heidän oma potentiaalinsa, kantaa ayurvedisen tiedon soihtua ja auttaa sisällyttämään siihen modernin tieteen löytämiä vahvistuksia.

Kaikki kunnia ja kiitos osaamisestani kuuluu opettajilleni:

Saara Silvennoinen, Altti Parviainen, Raimo Hiltunen, Yvonne Holm, Helena Mykrä, Susanna Tiainen, Marja Ruuti, Virpi Raipala-Cormier, Pia Rautio, Risto Lindholm, Kaija Elo, Mika Rönkkö, Timo Lehto, Ossi Viljakainen, Heidi Nyström, Lana Lavonen, Dr. Bhawna Sharma, Tarja Aalto, Justine Cederberg, Sauli Siekkinen, Dr. Arun Gupta, Dr. Partap Chauhan…

Lisäksi kiitän Moojia, Anthony de Melloa, Eckhart Tollea, Gangajita, Adhyashantia, Sadhgurua, Vasant Ladia ja Bhagavadgitaa, jotka ovat etenkin kaikkein vaikempina hetkinä muistuttaneet siitä mikä on tärkeää.


Ātmà : 'sielu' tai ihmisen 'itse'

Ayahuasca: Amazoninajahuaskaliaanista (Banisteriopsis caapi) valmistettava psykoaktiivinen kasvisuutejuoma. Sen ketšuankielinen nimi tarkoittaa "sielun liaania" tai "kuoleman köynnöstä". Ayahuasca on kotoisin Amazonin sademetsistä, ja siellä sitä käytetään mahdollistamaan pääsyn visionääriseen tai mytologiseen maailmaan, joka tarjoaa ilmestyksiä ja parannusta. (wikipedia)

Ayurveda : Ayus - elämä, Veda - tieto, tiede

Dharma : hyve, oikeus, oikeudenmukaisuus, velvollisuus, laki; se mikä kannatelee maailmaa

Yoga : jooga, kirjaimellisesti 'ies'; mielen, hengen ja ruumiin hallintaan tähtäävät tekniikat, ennen kaikkea meditaatio ja muut henkiset harjoituksen muodot, jotka vaativat itsekuria ja tähtäävät jonkin päämäärän, etenkin mielen vapautumisen saavuttamiseen.


Lisäinfoa

Kultaleima - Pieni Mieli äänitettiin Virroilla 2009. Säe 1 Henry K, säe 2 Nurjapuoli (minä), kertosäe Emilia Sisko

Nurjapuoli - Itse, äänitetty Viroilla 2009

Alussa sämplätty Anthony de Melloa.

Nurjapuoli - Jäniksen Vuosi, äänitetty Virroilla 2009

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.