Adaptogeenit

Ayurveda ~elämäntieteen ja paratumisen lähteillä ~

Adaptogeenit- blogissa käsitellään Ayurvedaa, Kiinalaista lääketiedettä, Funktionaalista lääketiedettä ja ravintoterapiaa.

Ginseng

Ginseng pähkinänkuoressa

 • Adaptogeeni (homeostaattinen, yleisvahvistava, stressiä lievittävä, mielialaa kohottava)
 • Nootropiini (kognitiivisia kykyjä vahvistava)
 • Afrodiisinen (lemmenrohto)
 • Superiorinen rohdos
 • Qi tonifioija (energisoi)

Adaptogeenien biomedikaalinen tutkimus
1951 Neuvostoliiton Farmakologinen komitea hyväksyi Ginsengin ja suositteli kansalaisille sen käyttöä. (7).  Suuri osa ensimmäisistä adaptogeenitutkimuksista 1960- luvulla Venäjällä kohdistui Panax ginsengiin ja ne suoritettiin Israel I. Brekhmanin johdolla. (6) Historiallisesti ginsengin ja muiden adaptogeenien tutkimus Neuvostoliitossa oli merkittävä sysäys kokonaisten rohdoskasvien ja fytoterapian biomedikaaliselle tutkimukselle, sillä tätä ennen tiede oli fokusoitunut puhdasaineiden kemialliseen tarkasteluun. Lue lisää adaptogeenien tutkimuksesta täältä.

Kolme Ginsengiä, Qi ja Yin Yang
On olemassa kolme Ginsengiä: American ginseng Panax quinquefolius, Siperian ginseng Eleutherococcus senticosus ja Korean ginseng Panax ginseng. Nämä eroavat toisistaan muutamilla tavoilla. Toonisessa herbalismissa American ginseng luokitellaan Yin Qi- tooniseksi, Korean ginseng Yang Qi- tooniseksi ja Siperian ginseng on jotakin näiden kahden väliltä (6,7,8). Korean- ja American ginsengien vaikutusten ero johtuu stimuloivien ja rauhoittavien ginsenosidien välisistä suhteellisista eroista (11). Tämä on esimerkki Yinin ja Yangin suhteellisesta erosta biokemiallisella tasolla.

     Panax quinquefolius (2)                            Eleutherococcus senticosus (3)                              Panax ginseng (1)  

        YIN                                                                                                                                     YANG


Panax ginseng

Muita nimiä
Chu zhou ren shen, Ren Shen, "Aito" ginseng, kiinanginseng, kiinanginsengjuuri, Korean ginseng, Asian ginseng

Ren Shen.jpg

Ominaisuudet

Ayurvedinen info
VK- P+ (26)

TCM Aarteet
Ravitsee kolmea aarretta (Qi, Shen & Jing), Vahvistaa Munuaisten, Pernan ja Keuhkojen Qitä (14)

Energia
Lämmittävä

Maku
Makea ja kitkerä

Kanavat
Perna, Keuhkot, Munuaiset (14)

Adaptogeeni
Ginsengillä on adaptogeenisia ominaisuuksia, jotka auttavat kehoa sopeutumaan stressiin. (22)
Ginsengin on havaittu rauhoittavan lisämunuaishormonien valmistusta ja tuotantoa samalla vahvistaen itse lisämunuaisia. (22)

Immuunipuolustuksen tuki
Ginsengin on havaittu tehostavan valkosolujen aktiivisuutta ja vähentävän stressorien efektiä kehossa.
Adaptogeeniset ominaisuudet vähentävät stressorien negatiivista vaikutusta immunipuolustuksessa.(22)

Mieto stimulantti
Panax ginsengin uskotaan olevan kaikkein stimuloivin ginseng, johtuen sen sisältämien ginsenosidien Rb1 ja Rg1 välisistä suhteista.(23)

Keskushermoston tuki
Ginsengin adaptogeeniset ominaisuudet tukevat non-spesifisti keskushermoston toimintaa tukien normaaleja neurologisia toimintoja.(22)

Indikaatiot
Stressi, väsymys, heikkous, heikentynyt immuunipuolustus

Muuta
Ginsengin sanotaan pidentävän elämää, auttavan voittamaan väsymyksen, lisäävän verta, helpottavan traumoista ja sairauksista toipumista, rauhoittavan ja terävöittävän mieltä, tasapainottavan tunteita, vastustavan stressiä ja kehittävän älykkyyttä (8), sekä saavan silmät loistamaan (5).

Ginseng tonifioi Sydämen Qitä ja Schisandra sinensis (Wu Wei Zi) stabiloi sitä. Yhdessä käytettynä niillä voi hoitaa levottomuutta ja palpitaatiota (sydämen tykytystä), joka johtuu Sydämen Qin vähyydestä. (14)

Yllä olevissa kaavioissa näkyy mm. Gan Caon (lakritsijuuren) tehon ja Ren Shenin (ginsengin) tehon vertailua Qin ja Pernan Qi:n toinifioimisessa. Lakritsijuuri on hyvin mieto verrattuna ginsengiin. Munuaisten Qin vahvistamisessa ja Keuhkojen Qin stabiloimisessa Ginseng on tehokkaampi kuin Cordyceps sinensis (14)


Ginsengin historiaa
Ren Shen eli Ginseng on Kiinalaisen lääketieteen arvostetuimpia rohdoksia ja ehkä maailman tunnetuin yleisvahvistava rohdos sekä klassinen adaptogeeni. Laatu määräytyy sen iän ja koon mukaan ja villinä, asumattomilla seuduilla auringonvalolta suojassa kasvanut ginseng on arvostetuin. Korean ginseng (Panax ginseng) kehittyy lääkinnälliseksi adaptogeeniksi noin 5-12 vuoden iässä (4), kun sen energia (ominaisuudet/kemiallinen koostumus) tiivistyy juuriin kasvin sopeutuessaan vaikeisiin ympäristö-olosuhteisiin. Epärehelliset kauppiaat lisäävät juuriin vuosirenkaita, sillä Korean ginsengillä on korkea markkina-arvo (5). Ginseng voi tiivistää itseensä vaikuttavia aineita kymmeniä vuosia.

Kasvitieteellinen nimi tulee kreikan sanasta panakés (panacea) tai pan 'kaikki' ja akos 'lääke' tai 'parannus', eli kaiken pahan parannus. Sen kiinalainen nimi Ren Shen puolestaan tarkoittaa "ihmisen juurta" tai "ihmisen muotoista juurta" (5). Adaptogeenina käytetään ginsengin juuria. Sen siemenistä voi valmistaa eteeristä öljyä, mutta sillä ei ole ginsengjuuren vaikutuksia. Ginsengit ovat yleisvahvistavia ja sopivat esimerkiksi vanhuksille, toipilaille, urheilijoille ja vaativissa olosuhteissa työskenteleville. 

"History: Ginseng has been known in Chinese ethnolpharmacology for more than 3000 years. ln fact, it is commonly believed in China that the first Emperor, Huang Ti, also known as the Yellow Emperor (2698-2589 BC),used Ginseng. Written records of Ginseng reach back to the Spring and Autumn Period (770-476 BC). Ginseng describedin the Spirit Farmer's Pharmacopoeia,the originalChinese materia meqica as follows: 

"Ginseng is nourishing to the five internalorgans, it is sweet in taste, it contains no toxicity, it calms and stabilizes the spirit, eliminates palpitations, prevents fright and stops terror, removes evilQi (pathogenic factors), improves eyesight, opens the heart,brightens the mind, strengthens the memory,benefits wisdom and long-term administration of Ginseng willlighten the body and prolong lifespan." (8).

Siamin kuninkaan lähetystön tiedetään lahjoittaneen Ginsengin juurta Lidvig XIV:lle eli Aurinkokuninkaalle (9). Ehkä edellämainituista syistä nimitys Ginseng- Keisarin rohdos. Kiinalaisessa yrttikirjassa Shennong on sanonut: "Ginseng vahvistaa viittä elintä, rauhoittaa Pota, tasoittaa Sheniä, ehkäisee pelkoa, eliminoi sairaalloista Qitä, selkeyttää silmiä, avaa sydämen ja edistää ymmärrystä, vahvistaa elimistö ja pidentää elämää.". (21)

Vaikuttavat aineet
Triterpeenisaponiineja (ginsenosideja). Ginsenosideja on eristetty noin 25. Esimerkiksi Ginsenosidi Rg1 vaikuttaa keskushermostossa stimuloivasti ja Rb1 taas rauhoittavasti. Adaptogeenivaikutus perustuu tämän kaltaisten aineiden yhteisvaikutuksiin, jolloin keskittymiskyky, huomiokyky ja ajatustoiminta paranevat. Polyasetyleenit ovat anti-inflammatorisia ja estävät trombosyyttien kokkaroitumista (aggeraatio). Lisäksi ginsengissä on immunostimulatiivisia polysakkarideja ja lipidiperoksidaatiota estäviä aineita.(10)

Annostus
Kuivattua ginsengjuurijauhetta (1:1) 800-1000mg x 2 / pv (6)

Käytön rajoitukset

 • Ulkoiset hyökkäykset, kuten vilustuminen ja influenssa, liiallisuustilat, kuten kuumuus, kostea kuuma, maksan liiallisuustila, korkea verenpaine, hermostuneisuus ja vapina. Suurta varoivaisuutta raskauden aikana ja lapsilla.  (21)
 • Insomniasta ja hallitsemattomasta temperamentista kärsivien, sekä kahvia juovien ihmisten ei tulisi käyttää Panax ginsengiä. 
 • Voi vaikuttaa warfariinin toimintaan. 
 • Insuliini ja sulfonyyliurea: P. Ginseng voi tehostaa lääkkeen hypoglykeemistä vaikutusta.
 • Antikoagulantit: P. Ginseng voi toimia antagonistina antikoagulanteille.
 • Monoamiinioksidaasin estäjä (MAO): P. Ginseng voi aiheuttaa manian oireita yhdistettynä MAO: inhibiittoreihin.
 • Imatinibi: P. Ginseng voi yhteiskäytössä lisätä maksatotksisuuden riskiä.
 • Sytokromi P450 (CYP) 3A4 substraatit: Tietyt ginsenosidit voivat idusoida CYP3A4:ää ja voi nopeuttaa lääkkeen poistumista.
 • Reltagraviiri: Eräällä potilalla havaittiin kohonneet lääkkeen pitoisuudet yhteiskäytössä P. Ginsengin kanssa.
  (17)

Lue lisää


Panax quinquefolius

Muita nimiä
Xi Yang Shen, American ginseng

Ominaisuudet
Ravitsee Yinniä ja Qitä, luo Nesteitä, poistaa Kuumaa (8). Adaptogeeni, (antikonvulsiivinen) kouristuksia ehkäisevä, (antipyreettinen) kuumetta alentava, afrodiisinen, (karminatiivinen) ilmavaivoja lievittävä, (mukoprotektiivinen) suoliepiteeliä suojaava, puhdistava (depuratiivinen), (diureettinen) nestettä poistava, limaa poistava, verenpainetta alentava, verensokeria alentava, panacea, stiumlantti, tonifioiva, suolistomatoja tuhoava. (16)

Saman kaltaiset ominaisuudet kuin Korean ginsengillä, mutta viilentävä ja rakentaa Yiniä ja Nesteitä. Keskushermostoa stimuloivien ja rauhoittavien ginsenosidien suhde on näiden kahden rohdoksen välillä erilainen (11). American ginseng toimii II tyypin diabetekseen parantamalla insuliiniherkkyyttä. (13)

Aarteet
Yin, Qi

Energia
Viilentävä

Maku
Makea ja hieman karvas

Kanavat
Keuhkot, Perna, Maha
(8)

Indikaatiot
Ikääntyminen, anemia, anoreksia, (artroosi) nivelrikko, koliikki, (konvulsio) lihaskouristukset, (debiliteetti) älyllinen jälkeenjääneisyys, diabetes, dyspepsia, (dyspnea) hengenahdistus, väsymys, pelko, kuume, gastriitti, päänsärky, (hepatoosi) raskausajan maksan toimintahäiriö, kohonnut verensokeri, impotenssi, hedelmättömyys, insomnia, matala verensokeri, nausea, (neurastenia) heikkohermoisuus, (oftalmia) silmätulehdus, vapina, keuhkoverenpainetauti, turvotus, pyörtyily, tuberkuloosi, huimaus. (16)

Muuta
American ginseng soveltuu parhaiten henkilöille joilta puuttuu Yin Qitä, joita vaivaa Kuivuus ja Kuumuuden kertyminen. American ginsengiä voi tässä tapauksessa olla hyödyllistä yhdistää vaikkapa gojimarjojen ja schisandran kanssa. Lisäksi yhdistelmään voi ottaa osaksi reishiä.

Annostus
Kuivattua ginsengjuurijauhetta (1:1) 1000mg x 2 / pv (6)

Käytön rajoitukset

 • Ulkoiset hyökkäykset, kuten vilustuminen ja influenssa (21)
 • Varfariini: American Ginseng toimii antagonistina
 • Sytokromi P450 (CYP) 3A4 substraatit: Tietyt ginsenosidit voivat idusoida CYP3A4:ää ja voi nopeuttaa lääkkeen poistumista. (18)

Lue lisää


Eleutherococcus senticosus

Muita nimiä
Eleuthero, Venäjänjuuri, Siperian ginseng

Aarteet
Qi, Jing (8)

Energia
Lämmittävä

Maku
Kitkerä ja karvas

Kanavat
Perna, Keuhkot, Munuaiset, Sydän ja Maksa

Adaptogeeni
Siperian ginsengin uskotaan lisäävän stressinsietokykyä tasapainottamalla lisämunuaishormonien tuotantoa ja erittymistä. (586)

Fyysinen suorituskyky
Tutkimuksen mukaan Siperian ginseng voi tehostaa juoksioiden suorituskykyä. (586)

Immuunipuolustusta tukeva
Siperian ginseng tehostaa valkosolujen aktiivisuutta ja tukee siten heikentyneen immuunipuolustuksen toimintaa.
Sen adaptogeeniset ominaisuudet viittaavat sen kykyyn lisätä vastustuskykyä infektioita vastaan. (587)

Keskushermoston tuki
Sen adaptogeeniset ominaisuudet voivat auttaa keskushermostoa palautumaan ja tukevat sen tervettä normaalia toimintaa kauan jatkuneen stressin jälkeen.

Vaikuttavat aineet
Lignaaneja, fenyylipropaiinijohdannaisia, saponiineja ja polysakkarideja. Pääprinsiippejä kutsutaan eleutrosideiksi.

(8)

Muuta
Eleuthero soveltuu parhaiten henkilöille joilla Yin ja Yang ovat tasapainossa, mutta joilla on Qin heikkoutta. Eleuthero on kenties kaikista ginsengeistä neutraalein valinta. Sen voi yhdistää esimerkiksi gojin (Yin) ja cordycepsin (Yang), sekä reishin (Jing, Qi ja Shen) kanssa, jolloin syntyy suhteellisen neutraali yhdistelmä. Eleutherolla on synergiaa muiden ginsengien kanssa esimerkiksi urheiluravitsemuksessa.

Annostus
kuivattua ginsengjuurijauhetta (1:1) 500-1000mg / pv ( sisältää vähintään 1% eleutherosideja)

Käytön rajoitukset ja annostus

 • Ulkoiset hyökkäykset, kuten vilustuminen ja influenssa (21)
 • Herkillä ihmisillä voi aiheuttaa ylistimulaatiota. Saattaa olla päällekkäisvaikutuksia sydänlääkkeiden kanssa.
 • Digoksiini: Nostaa digiksiinin pitoisuuksia seerumissa.
 • Cytokromi P450 substraatit: Eleutherosidit B ja E voivat inhiboida CYP2C9 ja CYP2E1 ja vaikuttaa näiden entsyymien kautta metaboloituvien lääkeaineiden pitoisuuksiin solujen sisällä.
  (19)

Lue lisää


Lähteet:

 1. http://www.spicegarden.eu/WebRoot/StoreLES/Shops/62431129/4CD6/65DE/6526/7980/AA72/C0A8/28B8/B82D/panax_ginseng.jpg
 2. http://www.baeecorp.org/baeecorp.org/wp-content/uploads/2012/06/Panax-quinquefolius-gingseng.gif
 3. http://www.rolv.no/images/planteleksikon/E/eleutherococcus_senticosus.jpg
 4. Winston, D. Maimes, S. Adaptogens - Herbs for strenght, stamina and stress relief
 5. Fazzioli, E. & Fazzioli, E. Ben Kao - Vanhan Kiinan yrttiviisautta keisari Xiao Zongin kokoelmista, Kustannusosakeyhtiö Tammi , Helsinki 1989
 6. Adaptogens, A Review of their History, Biological Activity, and Clinical Benefits by Alexander Panossian and Hildebert Wagner
 7. Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism, Early research on Panax ginseng
 8. Teeguarden, R. Chinese Superior Herbalism - Manual for the Tonic Herbalist, s 76-
 9. Chmelik, S. Kiinalaisten Rohdosten Salat, Minerva Kustannus Oy, Helsinki
 10. Hiltunen, R. ja Holm, Y. Lääkkeitä luonnosta, Gaudeamus HUP, Tampere
 11. Actoprotective effect of ginseng/ improving mental and physical performance, Sergiy Oliynyk and Seikwan Oh* Department of Neuroscience and Tissue Injury Defense Research Center, School of Medicine, Ewha Womans University, Seoul 158-710, Korea
 12. http://fi.wikipedia.org/wiki/Pirasetaami
 13. American Ginseng Effective in Treating Type 2 Diabetes http://www.greenmedinfo.com/blog/american-ginseng-effective-treating-type-2-diabetes
 14. Yifan Yang, C. Chinese Herbal Medicines Comparisons anh Characteristics, Second edition 2010, Elsevier Limited
 15. Lahti, T. NaturaMedia - Luontaistuotteet moderniin luontaisterapiaan
  • Venäjänjuuri: Modern compendium of natural therapeutics and natural products (2003), pg. 161. 
 16. James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs - Second edition, 2002
 17. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/ginseng-asian#field-herb-drug-interactions
 18. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/ginseng-american#field-herb-drug-interactions
 19. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/siberian-ginseng#field-herb-drug-interactions
 20. http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02446/ginseng_2446055b.jpg
 21.  Torssel, P. Kiinalainen ravinto-oppi, East-West Books, Helsinki, 2012
 22. Panax ginseng. Monograph. - Altern Med Rev2009 Jun; 14(2):172-6. (1089-5159 (Print) 1089-5159 (Linking).
 23. Kotta S, Ansari SH, Ali J. Exploring scienti cally proven herbal aphrodisiacs. Pharmacognosy reviews. 2013; 7(13):1.Monograph. Eleutherococcus senticosus. - Altern Med Rev2006 Jun; 11(2):151-5. (1089-5159 (Print); 1089-5159 (Linking). 
 24. Monograph. Eleutherococcus senticosus. - Altern Med Rev2006 Jun; 11(2):151-5. (1089-5159 (Print); 1089-5159 (Linking). 
 25. Yoo D-G, Kim M-C, Park M-K, Park K-M, Quan F-S, Song J-M, et al. Protective E ect of Ginseng Polysaccharides on In uenza Viral Infection. PloS one. 2012; 7(3):e33678.
 26. Pole, S. A Pukka Life - Finding Your Path to Perfect Health, 2011

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.