Adaptogeenit

Ayurveda ~elämäntieteen ja paratumisen lähteillä ~

Adaptogeenit- blogissa käsitellään Ayurvedaa, Kiinalaista lääketiedettä, Funktionaalista lääketiedettä ja ravintoterapiaa.

Neidonhiuspuu

Ginkgo biloba

Neidonhiuspuu pähkinänkuoressa

 • Verenkiertoelimistöä tervehdyttävä
 • Nootropiini (kognitiivisia kykyjä vahvistava)
 • Tonifioi Qitä (vahvistaa kineettistä energiaa)
 • Mielialaa kohottava

Ominaisuudet

TCM, Aarteet
Qi, Stabiloi Keuhkojen Qitä (4)

Energia
Viileä, Stabiloiva (supistava ja laajentava) (4)

Maku
Kitkerä, Hapan (2,3)

Kanavat
Keuhkot, verenkierto, aivot

Anti-allerginen
Tutkimuksen mukaan Ginkgo estää verihiutaleiden kokkaroitumista ja vaijentaa näin tulehduksia. (8)

Antioksidantti
Ginkgon vaikuttavat aineet ovat ominaisuuksiltaan antioksidanttisia. (8)

Sydän- ja verisuoniston tuki
Ginkgosta on hyötyä sydän- ja verisuoniston terveydelle. (8)

Kongnitiiviset toiminnot
Tutkimuksen mukaan Ginkgo lisää aivojen verenkiertoa ja sitä kautta aivojen hapen ja glukoosin saantia. (8)
On myös ehdotettu että ginkgolla olisi suotuisa vaikutus välittäjäaineiden toimintaan, parantaen lyhytkestoista muistia, valppautta ja kognitiivista suorituskykyä. (9)
 

Indikaatiot
(akrosyanoosi) kylmäkätisyys, allergiat, Alzheimer, anafylaksia, angina, ahdistus, (arytmia) rytmihäiriö, (artroosi) nivelrikko, astma, ateroskleroosi, (bronkiitti) keuhkoputkentulehdus, syöpä, verisuonten hauraus, (kardiopatia) sydänsairaus, selluliitti, aivojen verenkiertohäiriö, paleltumat ja kylmävauriot, (circulosis), kouristukset, yskä, krampit, kuulon heikentyminen, dementia, (depressio) masennus, (dermatoosi) ihotaudit, diabetes, ripuli, huimaus, suolistotulehdus, kivuliaat kuukautiset, (dysuria) kivulias tai muuten vaikeutunut virtsaaminen, (edema) turvotus, hengitysvaikeudet, virtsankarkailu, väsymys, sieni-infektiot, parasiitti-infektiot, (glaukooma) silmänpainetauti, päänsärky, kohonnut kolesteroli, [(hypertonia) epänormaalin suuri paine; lisääntynyt lihasjänteys; korkea verenpaine], impotenssi, inflammaatiot, (iskemia), (mastokystoosi), migreeni, MS-tauti, (mykoosi) sieni-infektio, (neuralgia) kohtauksittainen hermosärky/kolmoishermosärky, (nystagmus), silmätulehdus, (polyuria) runsas virtsaneritys, (ringworm), syyhy, skitsofrenia, (dementia senilis) vanhuusiän tylsistyminen, shokki, hallitsematon siemensyöksy, (stroke) aivoinfarkti, turvotukset, (tromboosi) verihyytymän aiheuttama verisuonitukos, Tinnitus, tuberkuloosi, (vertigo) kiertohuomaus. (1)

Neidonhiuspuu Kiinalaisessa lääketieteessä

Keuhkojen Qitä stabiloivia rohdoksia kuten schisandraa ja neidonhiuspuuta (huom. tähän käytetään siemeniä Bai Guo) käytetään hengenahdistuksen, astman, keuhkokuumeen, hengitysvaikeuksien, sekä akuutin ja kroonisen bronkiitin, yskän ja hyperventilaation hoitoon. 


Kuva; Vertailussa keuhkojen Qitä stabiloivat Wu Wei Zi eli schisandra ja Bai Guo eli neidonhiuspuun siemenet. Schisandra on lämmittävä (punaisella) ja neidonhiuspuu viilentävä (valkoisella), mutta molemmat tasapainottavat Keuhkojen Qitä yhtälailla. (4) Länsimaissa käytettävissä ravintolisissä käytetään yleensä neidonhiuspuun lehtiä, joiden nimi Kiinassa taas on Yin Xin Ye.

 

Neidonhiuspuu nootropiinina

Neidonhiuspuu vaikuttaa GABAergisesti, kolinergisesti ja monoamiinivälitteisesti, vaikuttaa antioksidanttina ja typpioksidi (NO) - välitteisesti, josta johtuu ahdistusta ja masennusta lievittävä vaikutus, sekä kognitiivisten kykyjen kohentuminen. Aktiivisimmiksi aineiksi katsotaan ginkgolidit ja bilabolidit. (6)

Kemiallinen koostumus
Lehdet sisältävät flavonoideja: flavoni- ja flavonoliglykosideja, asyloituja flavoniglykosideja, bioflavonoideja, flavan-3-olia ja proantosyanidiineja. Flavoni- ja flavoniglykosidien aglykoneina esiintyvät ensisijaisesti apigeniini ja luteoliini, mutta myös kämferoli, kversetiini ja isoramnetiini. Toinen merkittävä aineryhmä on terpeenit: diterpeenit, joita ovat ginkgolidit A, B, C, J ja M, sekä seksviterpeeni bilobalidi. Lehdet sisältävät flavonoideja nin 0,5-1% ja terpeenilaktoneja (ginkgolideja ja bilobalidia) 0,03-0,25%. (7)

Annostus
Yleensä käytetään standardoituja uutteita, jotka sisältävät 16-26% flavonoidiglykosideja ja 5-7% terpeenilaktoneja. (7)

Käytön rajoitukset

 • MAO inhibiittorit: Ginkgo voi potentoida lääkkeen vaikutuksen.
 • Antikoagulantit/Antiplatelet: Ginkgo voi lisätä spontaania verenvuotoa lääkkeen kanssa.
 • Psykoosilääkkeet/Proklooriperatsiini: Ginkgo voi aiheuttaa kohtauksia lääkkeen kanssa.
 • Insuliini: Gingko voi vaikuttaa verensokeritasoihin.
 • Sytokromi P450 substraatit: Tutkimusten mukaan ginkgo voi vaikuttaa CYP450 1A2, 2D6, ja 3A4 entsyymeihin, mutta data on ristiriitaista.
 • P-Glycoproteiini substratit: Ginkgo inhiboi P-Glykoproteiinia.
 • Tratsodoni: Gingko voi aiheuttaa kooman Alzheimerpotilaalla jolla tratsodoni lääkitys.
 • Tulehduskipulääkkeet (NSAID): Ginkgo voi lisätä antikoagulanttisia sivuvaikutuksia.
 • Efavirentsi: Ginkgo voi estää sen vaikutuksen.
 • UDP-glukuronyylitransferaasi substraatit: Ginkgo voi lisätä näiden lääkkeiden haittavaikutuksia.
 • Ginkgo inhiboi voimakkaasti human multidrug and toxic compounds extrusion transporter 1:stä (hMATE1) , joka on tärkeä viimeinen askel useiden xenobioottien poistossa munuaisissa ja maksassa. (5.1)
  (5)

Lähteet

 1. James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs - Second edition, 2002
 2. Teeguarden, R. Chinese Superior Herbalism - Manual for the Tonic Herbalist, s 215
 3. Christopher Hobbs, Herbal prescriber Database - Information on Ginkgo biloba
  • http://www.christopherhobbs.com/herbal-prescriber/
 4. Yifan Yang, C. Chinese Herbal Medicines Comparisons anh Characteristics, Second edition 2010, Elsevier Limited
 5. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/ginkgo
  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24492725
 6. Herbal medicine for depression, anxiety and insomnia: A review of psychopharmacology and clinical evidence. doi:10.1016/j.euroneuro.2011.04.002 
 7. Hiltunen, R. ja Holm, Y. Lääkkeitä luonnosta, Gaudeamus HUP, Tampere, s 4
 8. Singh G. Pharmaceutical Bene ts of Ginkgo Biloba (Tree Of Life): A Review. Journal of Biomedical and Pharmaceutical Research. 2013;2(01)
 9. Tatiraju DV, Varsha M, Jadhav VK, Bagade VB, Karambelkar PJ. Painful Diabetic Neuropathy: Mechanisms to Management. Journal of Advanced Pharmacy Education & Research Jul-Sept. 2013; 3(3).

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.