Adaptogeenit

TERVETULOA AYURVEDAN PARIIN

Ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä (ayus = elämä, veda = tieto). Ayurveda ei ole dogmi: objektiivisella tasolla se on maailman pisimpään harjoitettu tieteellinen metodi. Subjektiivisella tasolla ayurvedassa on kyse ikiaikaisista periaatteista, sekä kokemusperäisestä totuudentuntemisesta, ’näkemista’ (Darshana), jonka syvyys johtuu yksilön henkilökohtaisesta tietoisuudesta ja elämänkokemuksesta.

Jokaisella ihmisillä on tasavertainen mahdollisuus kokeilla ayurvedan periaatteiden paikkaansapitävyyttä käytännössä. Ayurvedan mukaan aineellisessa maailmankaikkeudessa vaikuttavat muun muassa tietoisuus, kolme gunaa ja 20 ominaislaatua, sekä viisi elementtiä. Tarkasteltiinpa sitten avaruustutkimusta, taiteita, biokemiaa, ruuanlaittoa tai filosofiaa, niin ayurvedan perusperiaatteet pätevät kaikkialla yhtälailla.

Elämme myös subjektiivisessa todellisuudessa, ja mm. tämän takia ayurvedinen suhtautumistapa terveyteen ja epätasapainotilaan on merkittävästi erilainen kuin länsimaisen lääketieteen objektiivisuutta korostava näkökulma.


Adaptogeenit.com ei edusta puhtaasti klassista ayurvedaa, vaikka useimmissa sivuston artikkeleissa nojataan vahvasti laadukkaisiin oppikirjoihin. Sivusto edustaa ennemminkin modernia ayurvedaa. Inspiraationa on toiminut mm. kiinalainen lääketiede, ayurvedinen lääketiede, tiibetiläinen lääketiede, funktionaalinen lääketiede, ja biohakkerointi. Monissa artikkeleissa on myös vertaisarvioituja tutkimuksia lähdetietoina, vaikka minulla ei olekaan akateemisen tiedemiehen koulutustaustaa.


- Fytonomi (Provita), Ayurveda Life Coach (Suomen Ayurveda Instituutti) Sami Nuora


“Minun aineellinen luontoni (prakriti)
jakautuu näihin kahdeksaan osaan:
maa, vesi, tuli, ilma,
avaruus, mieli, äly ja itsetietoisuus.”
- Bhagavadgita 7:4

FYTORAVINTEET

Yrttikasvien ainesosat voidaan jakaa kahteen pääryhmään: ensisijaisen ja toissijaisen aineenvaihdunnan tuotteet. Ensisijaisen aineenvaihdunnan tuotteisiin (primaarimetaboliitteihin) kuuluvat mm. hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit.

Eri kasvilajit sisältävät myös spesifejä entsyymejä, joiden avulla ne voivat tuottaa muutamista lähtöaineista nk. sekundäärimetaboliitteja, joita usein kutsutaan kansankielellä kasviravinteiksi tai fytoravinteiksi. Nämä toissijaisen aineenvaihdunnan tuotteet toimivat kasveissa tuoksu-, väri-, maku- ja suoja-aineina. Fytoravinteisiin kuuluvat mm. parkkiaineet, hartsit ja palsamit, hahtuvat öljyt (eteeriset öljyt), fenolit, karvasaineet, hapot, saponiinit ja alkaloidit.

Lista fytoravinteista

Parkkiaineet

Parkkiaineita on lähes kaikissa kasveissa, mutta erityisesti puuvartisten kasvien kuoriosissa. Parkkiaineet ovat usein polyfenolisia yhdisteitä, joita monista eroavaisuuksista huolimatta yhdistää kyky sitoutua proteiineihin tai muihin suurikokoisiin molekyylien kanssa. Parkkiaineet sitoutuvat erityisesti kollageenirakenteiden kanssa, parantaen kehon tukikudoksen elastisuutta. Oligomeeriset proantosyanidiinit (OPC yhdisteet) ja tanniinit ovat esimerkkejä parkkiaineista. Perinnelääkinnässä parkkiaineet aiheuttavat yrteille niiden supistavat ominaisuuden, joka vastaa kehoa koossa pitävästä voimasta, sekä edistää kehon detoksikaatiota, ja on vaikutukseltaan viilentävä.

Hartsit ja palsamit

Hartsit ja palsamit ovat huonosti veteen liukenevia, nestemäisiä ja yleensä miellyttävän tuoksuisia yhdisteitä, jotka kovettuvat hapen kanssa reagoidessaan lasimaiseksi massaksi. Hartseja ja palsameita käytetään usein salvoissa erilaisiin ihovaivoihin.

Haihtuvaöljyt

Haihtuvaöljyt ovat nestemäisiä ja miellyttävän tuoksuisia öljyjä, jotka ovat kemialliselta koostumukseltaan hyvin epäyhtenäinen ryhmä. Haihtuvaöljyjä tunnetaan tuhansia erilaisia, ja yksittäisen kasvin öljyssä voi olla jopa sata erilaista ainesosaa. Osa yrttien vaikutuksista perustuu haihtuvaöljyihin, ja niillä onkin monia erilaisia vaikutuksia aineenvaihduntaan.

Fenolit

Fenolit ovat kasvikunnassa kaikkein laajimmalle levinnyt aineryhmä, ja niitä löytyy erityisesti kasvien pintasolukosta ja läheltä pintaa, jossa ne suojaavat kasveja. Kasvisruokavalion ja yrttikasvien terveysvaikutukset ihmisillä perustuvat osittain juuri fenolien terveysvaikutuksiin, ja arvioiden mukaan terveellisestä ruokavaliosta saadaan noin gramma fenolisia yhdisteitä. Fenolit voidaan jakaa flavonoideihin, fenolihappoihin, lignaaneihin, stilbeeneihin ja polymeerisiin tanniineihin.

Esimerkisi flavonoidoit voidaan jakaa seuraaviin ryhmiin: antosyanidiinit, flavonit, flavanonit, flavonolit, flavanolit, kalkonit ja isoflavonit. Flavonoideja on kaikissa hedelmissä, vihanneksissa, lehdissä, kukissa ja juurissa.

Karvasaineet

Karvasaineet ovat vaikutukseltaan saman kaltaisia, mutta kemiallisesti hyvin keskenään erilainen aineryhmä. Ne ovat voimakkaasti karvaan ja kitkerän makuisia aineita, jotka kiihdyttävät syljen ja sapen eritystä. Perinnelääkinnän mukaan karvas maku on keventävä maku, joka edistää elimistön myrkkyjen poistoa ja auttaa viilentämään aineenvaihduntaa.

Hapot

Orgaaniset hapot ovat antioksidantteja, ja ne voivat kelatoida metalleja, ja raskasmetalleja haitattomaan muotoon. Perinnelääkinnässä hapan maku on vaikutukseltaan metabolisia prosesseja edistävä ominaisuus, joka sopivina annoksina aktivoi ruuansulatustoimintoja, lämmittää ja auttaa pitämään yllä tervettä määrää kehon massaa.

Saponiinit

Saponiinit ovat kasvikunnassa laajalle levinnyt aineryhmä, joka saa nimensä niiden vesiliuoksissa vaahtoavan ominaisuutensa takia. Saponiineilla on useita erilaisia vaikutuksia, kuten limaa irroittava, diureettinen, sienten kasvua estävä ja viruksia estävä vaikutus. 

Alkaloidit

Monet alkaloidit ovat voimakasvaikutteisia, ja saattavat esimerkiksi stimuloida keskushermostoa (mm. kahvi, tee, tupakka, jotka ovat mietoja alkaloideja). Jotkut alkaloidit eivät sovellu hyvin itselääkintään. Jotkut alkaloidit ovat verenpainetta alentavia, verisuonia laajentavia, yskänärsytystä lievittäviä, kouristuksia laukaisevia, keskushermostoa aktivoivia, kohtua supistavia, kipua lievittäviä ja silmälihaksiin vaikuttavia. Alkaloideja löytyy yleensä niitä sisältävistä kasveista hyvin pieniä pitoisuuksia.


Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.