Adaptogeenit

ajatonta viisautta etsimässä

Mitä Ayurveda on?

Āyurveda muodostuu kahdesta Sanskritin kielen sanasta Ayus = elämä ja Veda = tieto. Ayurveda tarkoittaa siis elämän tai elämisen tiedettä. Ayurvedan mukaan elämän tarkoitus on saavuttaa fyysinen, psyykkinen ja henkinen onnellisuus ja täyttymys.

Ayus on mielen, kehon, aistien ja sielun liitto. Elämä on energiaa ja vitaliteettiä ja se on ikuista.
- Charaka Sutra Sthana 1:42

Ayurvedan mukaan Pranan eli elämänvoiman ylläpitäminen, edellyttää kehon, aistien, mielen ja sielun liittoa. Onnellisen, tasapainoisen ja merkityksellisen elämän tulisi sisältää tasapaino neljän Purusharthan suhteen. Neljän Purusharthan oppi käsittelee

1. materiaalista ja henkistä pääomaa

2. tunteiden ja intohimojen tasapainoa

3. oman elämäntarkoituksesi todeksi elämistä

4. henkistä vapauttaVihara Chikitsa

Terveellisen elämäntavan periaatteet

Nuotiolla 2.jpg

Ayurveda kuvaa monia erilaisia keinoja elää terveellistä ja tasapainoista elämää. Ayurvedan ylöskirjoittamisen aikaan ohjeet olivat sopivia siihen aikakauteen. Tässä esitetyt ohjeet ovat Vasant Ladin ohjeiden mukaelma ja sovitus tähän päivään. Alkuperäisistä ohjeista on poistettu noin 20 ohjetta, kuten ohje olla katsomatta suoraa aurinkoon, tai olla istumatta liian pitkiä aikoja kovalla alustalla.

lotus.jpg

 

 1. Ihmisen tulisi välttää äärimmäisyyksiä, ja oppia löytämään asioista kultainen keskitie.
 2. Kaikkien ihmisten toimintojen perimmäinen tarkoitus on onnellisuuden lisääminen. On hyvä elää *Dharman mukaista elämää.
 3. On hyvä tehdä työtä joka edistää ayurvedan mukaisia Neljää onnellisuuden aspektia (4 Purusharthas): Dharma (tarkoitus, hyve), Artha (vauraus), Kama (halu), Moksha (vapautus).
 4. On hyvä pitää mieli puhtaana, vakaana, ja immuunina onnistumisten ja epäonnistumisten vaikutuksille.
 5. On hyvä välttää tietoisesti vaarallisia ja uhkarohkeita tilanteita.
 6. On hyvä kunnioittaa jumalaa ja kunnioittaa opettajiasi (guru).
 7. Ystäviä kannattaa auttaa, pitää heistä huolta ja antaa heille aikaa. Muihin ihmisiin kannattaa kuitenkin pitää hiukan etäisyyttä.
 8. Ihmisiä, jotka ovat eksyksissä, joilla ei ole elinkeinoa, jotka ovat sairaita, kärsiviä tai surun murtamia, tulee kunnioittaa ja auttaa mahdollisuuksien mukaan.
 9. Kaikkia eläimiä, mukaanlukien hyönteisiä, kannattaa kohdella myötätuntoisesti ja ystävällisesti.
 10. Elämiä ei pitäisi tappaa ruuaksi, jos saatavilla on riittävästi muuta ruokaa.
 11. Kannattaa kuunnella huolellisesti ja avoimesti muita ihmisiä. Kun tulee oikea hetki puhua, puhu, mutta on järkevää oppia puhumaan ainoastaan totta.
 12. Ei ole hyvä puhua negatiivisesti ihmisistä jotka eivät ole paikalla.
 13. Kannattaa välttää turhaa stressiä. Muista rentoutua, koska se on välttämätön tasapainossa pysymisen edellytys.
 14. Käytä rohdoksia ja hoitoja jotka tasapainottavat sinun prakrutiasi ja vikritiasi. Muista syödä päivittäiset rasayanasi (rasayana = ayurvediset adaptogeenit). Kannattaa ottaa kasvilääkintä osaksi elämää.
 15. Kannattaa pukeutua sääolosuhteiden mukaan, ja suojaa itsesi vahingollisilta elementeiltä. Elä anna yksinomaan muodin ohjata pukeutumistasi. 
 16. Kunnioita ja suojele **luontoa.
 17. Ei ole hyväksi käyttää alkoholia, tupakkaa tai muita huumeita.
 18. Pyri välttämään turhia riitoja.
 19. On hyvä meditoida aamuin ja illoin.
 20. Luontaisia kehontoimintoja, kuten yskää, aivastusta, oksennusta, pieruja, haukotusta, ulosteiden erittymistä tai rään ja liman erittymistä ei kannata pidätellä, jotta kehon kanavat pysyvät terveinä. Kehontoiminnoille tulee valita sopiva aika ja paikka.
 21. Ei ole hyväksi hillitä luonnollisia tunteitasi, kuten vihan, surun, rakkauden tai aggressiivisuuden tunteita. Etsi keinot purkaa tunteet kehittävällä tavalla.
 22. Vältä negatiivista ajattelua.
 23. Totuuden etsijälle koko maailma on guru (opettaja).
 24. Opettele elämään ayurvedan mukaisesti, ja noudata prakritin ja vikritin mukaista ruokavaliota, päivärytmiä, sekä vuodenaikarytmiä.

 

* Dharma tarkoittaa hyvettä, oikeutta, velvollisuutta, lakia ja voimaa joka kannattelee maailmaa. Kun ihmiset elävät Dharman mukaisesti, hyvän ja pahan välinen tasapaino pysyy yllä.

** Sekä aineellisella luonnolla, että yksilöllisellä kehomielellä on sama nimi 'prakruti'.


Lähteet: 

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.