Adaptogeenit

TERVETULOA AYURVEDAN PARIIN

Ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä (ayus = elämä, veda = tieto). Ayurveda ei ole dogmi: objektiivisella tasolla se on maailman pisimpään harjoitettu tieteellinen metodi. Subjektiivisella tasolla ayurvedassa on kyse ikiaikaisista periaatteista, sekä kokemusperäisestä totuudentuntemisesta, ’näkemisestä’ tai näkökulmasta (Darshana), jonka syvyys johtuu yksilön henkilökohtaisesta tietoisuudesta ja elämänkokemuksesta.

Jokaisella ihmisillä on tasavertainen mahdollisuus kokeilla ayurvedan periaatteiden paikkaansapitävyyttä käytännössä. Ayurvedan mukaan aineellisessa maailmankaikkeudessa vaikuttavat muun muassa tietoisuus, kolme gunaa ja 20 ominaislaatua, sekä viisi elementtiä. Tarkasteltiinpa sitten avaruustutkimusta, taiteita, biokemiaa, ruuanlaittoa tai filosofiaa, niin ayurvedan perusperiaatteet pätevät kaikkialla yhtälailla.

Elämme myös subjektiivisessa todellisuudessa, ja mm. tämän takia ayurvedinen suhtautumistapa terveyteen ja epätasapainotilaan on merkittävästi erilainen kuin länsimaisen lääketieteen objektiivisuutta korostava näkökulma.


Adaptogeenit.com ei edusta puhtaasti klassista ayurvedaa, vaikka useimmissa sivuston artikkeleissa nojataan vahvasti laadukkaisiin oppikirjoihin. Sivusto edustaa ennemminkin modernia ayurvedaa. Inspiraationa on toiminut mm. kiinalainen lääketiede, ayurvedinen lääketiede, tiibetiläinen lääketiede, funktionaalinen lääketiede, ja biohakkerointi. Monissa artikkeleissa on myös vertaisarvioituja tutkimuksia lähdetietoina, vaikka minulla ei olekaan akateemisen tiedemiehen koulutustaustaa.


- Fytonomi (Provita), Ayurveda Life Coach (Suomen Ayurveda Instituutti) Sami Nuora


“Minun aineellinen luontoni (prakriti)
jakautuu näihin kahdeksaan osaan:
maa, vesi, tuli, ilma,
avaruus, mieli, äly ja itsetietoisuus.”
- Bhagavadgita 7:4

Vapaus olla oma itsensä

Olen miettinyt jo kauan intohimoisesti tiettyjä teemoja: Mitä on todellinen itsenäisyys? Mitä on todellinen vapaus? Kumpaa haluan tavoitella: onnellista vai merkityksellistä elämää?

Ayurvedassa terveyttä tarkoittava sana  Swastha  tarkoittaa myös omana itsenään olemista.

Ayurvedassa terveyttä tarkoittava sana Swastha tarkoittaa myös omana itsenään olemista.

Nykyään on ikään kuin yhteisesti ja lähinnä sanattomasti hyväksytty tieteelliseltä vaikuttava tosiasia, että elämällä ei ole juuri muuta tarkoitusta kuin lisääntyminen. Elämän korkein palkinto puolestaan on mielihyvä, sekä sosiaalinen status ja maallinen vauraus. Monet tavoittelevat ennekaikkea aistinautintoja, toivovat helpotusta rankkaan arkeensa ja välttävät vääryyden tekemistä, koska välttävät kiinnijäämistä ja siitä seuraavaa rangaistusta. Viihde pitää meidän olomme iltaisin mukavana, ja koska laitteet kestävät korkeintaan muutaman vuoden, se motivoi käymään töissä ja säästämään uutta kännykkää ja autoa varten. Onhan se hienoa, että näin maailma on saatu pyörimään, emmekä elä silkassa kaaoksessa ja anarkismissa. Lisäksi monet ovat varmaan aivan onnellisia omalla mukavuusalueellaan, kuten sohvalla, television ääressä.

Olen kuitenkin jo mennyt tuon tien päähän ja havainnut sen umpikujaksi. Olen elänyt merkityksettömältä tuntuvaa elämää, ollut osaani tyytyvä ja mukava useimmille ihmisille, ja tehnyt töitä oravanpyörässä kantaakseni korteni kekoon, kyselemättä liikoja, tekemällä kuten käsketään. Kyllä elämään voi suhtautua niin, ettei sillä ole mitään syvempää merkitystä, ja se on silloin tämän valinnan tehneelle totuus. Se johti omalla kohdallani burn outtiin ja syrjäytymiseen, kurjuuteen, ankeuteen, päätepysäkille.


Mitä löysin päätepysäkiltä? Kaksi vaihtoehtoa joista valita: jäädä istumaan päättärille sisäisessä henkisessä umpisolmussa, tai sitten suoristua, ja alkaa elämään tätä elämää jollakin uudella tavalla. Päätin että haluan elää. Ymmärsin että jonkin on muututtava. Tiesin kokemuksesta, että en voi muuttaa elämää, joten minun on itse muututtava. Minun on sopeuduttava tälle planeetalle, tähän ajan henkeen ja tähän yhteiskuntaan. En kuitenkaan enää suostu tekemään kompromisseja tiettyjen asioiden suhteen. Minä haluan elää ja olla vapaa. Haluan elää merkityksellistä elämää. Tämä on oma sisäinen manifestini. Siitä on jo kymmenen vuotta aikaa kun julistin sen sisimmässäni ensimmäistä kertaa.

Risut ja ruusut eivät määrittele sitä mitä olen


En enää juurikaan välitä mitä minusta puhutaan. En välitä saanko risuja tai ruusuja. Mitä väliä sillä enää on? Koen asian näin: Jos nautin saamistani kehuista, niin mitä tapahtuu kun en saa kehuja? Mieli painuu matalaksi? Annanko ihmisten painella nappuloitani niin, että olen onnellinen kun kehutaan ja mieliala laskee kun ei kehuta. Oikeasti kehujen saaminen tai puute ei määrittele vointiani suuntaan tai toiseen. Se, etten reagoi risuihin tai ruusuihin antaa joillekkin kylmän ja ylimielisen ihmisen vaikutelman. Se mikä nykyään tuntuu luonnolliselta ja tulee aivan itsestään, on tietynlainen välinpitämättömyys. Siitä puolestaan seuraa vapauden tunne.

Kaikilla on oma mielikuvansa minusta, eikä mikään niistä ole koko totuus. Edes oma mielikuva itsestäni ei ole koko totuus. Olen syntynyt ja elänyt yksin omissa nahkoissani, ja kun kuolen, sukellan yksin tuntemattomaan. Olen henkisesti ja psykologisesti itse itseni tärkein kannattelija. Minulla on omat mieltymykseni ja omat lahjakkuuteni, minulla on oma luontoni. Olen hyväksynyt itseni tällaisena kun olen, hyvässä ja pahassa, oman luontoni sanelemilla ehdoilla. Minä olen oman itseni paras ystävä ja tuki.

Tärkeintä on että tiedän itse mitä minä teen ja miksi. Kenenkään ei tarvitse ymmärtää. En oikeastaan edes usko, että toinen ihminen voi koskaan ymmärtää täysin toista ihmistä. Vapaus syntyy rehellisyydestä itseä kohtaan, tulee ravituksi itsetietoisuudesta, ja muuttuu eläväksi omien oikeuksien ja velvollisuuksien tiedostamisesta ja toteuttamisesta. Ilman rehellisyyttä itseä kohtaan on mahdotonta olla vapaa. Vapaus on sitä, että tuntee omat motiivinsa ja tietää mitä tekee. Kun ei harjoita pahantekeväisyyttä muita kohtaan eikä riko lakia, voi tehdä mitä vain. Vapaa ihminen ei ole selittelyvelvollinen kenellekkään. Poliisi ja työnantaja ovat toki aina oikeutettuja saamaan vastauksia oikeisiin kysymyksiin. Parisuhteessa ja ystävyydessä pelisäännöt kannattaa sopia yhdessä. Kaikesta muusta vapaa ihminen vastaa pelkästään itse itselleen.

En missään nimessä väitä, että en tarvitse ihmisten apua monissa asioissa, kuten käytännön asioissa. Kun muutin uuteen kotiini ja minulle tuli yllättäen iskiaskipu selkään, olin äärimmäisen riippuvainen ystävistäni, jotka tulivat muuttoavuksi. Rakastan yhteyttä ihmisiin, joiden kanssa voin käydä rakentavia keskusteluja, jakaa elämän suruja ja iloja ja kypsyä paremmaksi versioksi itsestäni. En minä tiedä kaikesta kaikkea tai ole millään mittarilla täydellinen. On eri asia tarvita ihmisiä käytännön asioissa, elämänkumppaneina ja yhteiskunnan ylläpitämisessä, kuin ripustautua ihmisiin emotionaalisesti, ollakseen onnellinen.

Luon elämälleni merkityksen olemalla oma itseniMinä olen valinnut elää merkityksellistä elämää. En jahtaa aistinautintoja ja hetken helpotusta, vaan haluan oikeaa tunnetta, pitkän tähtäimen kehitystä, haastetta, luoda merkitystä elämään ja kunnioittaa elämän ihmettä. Kunnioitan itseäni, koska minun ainutlaatuinen luonteeni on luonnon ilmaisu elämän ihmeestä. Niin on myös sinun ainutlaatuinen luontosi. En vaadi, että sinä olet kuten kaikki muutkin; normaali. Toivon että sinä olet vapaa olemaan sinä täydestä sydämestäsi, joka solussasi, jokaisessa teossasi ja kaikissa sanoissasi. Sinun ei tarvitse olla minua varten paras tai maailman erikoisin persoona. Minä kunnioitan sinua erityisesti, jos kykenet olemaan autenttinen, rehellinen, todellinen sinä. Kunnioitan erityisesti sitä jos sinä et pode syyllisyyttä tai epävarmuutta siitä, että olet oma itsesi. Ihailen sinua jos sinä elät merkityksellistä elämää, jos sinulla on korkea moraali, kunnioitettavat arvot ja toimit yhteisen hyvän eteen. Silloin sinä olet minulle Ihminen isolla I:llä.

Itsenäisyys on aitoa ja tervettä itsekkyyttä. Ihmisellä on oikeus elää parhaaksi katsomallaan tavalla hänen oma elämänsä. On väärin vaatia muita elämään kuten itse elämme, tai vaatia muita elämään kuten yhteiskunta muka odottaa. Henkisen vapauden vastapainona tulee monille pelottavan suurelta tuntuva vastuu. Ihmisen tehtävä ei ole olla mukava hölmö, vaan ihmisen tehtävä on olla korrekti ja rehellinen. Se on haastavaa, mutta voi aloittaa olemalla sitä itselleen. On palkitsevaa tehdä ja puhua ainoastaan asioita, jotka saavat ihmisen tuntemaan itsensä vahvaksi ja kunnialliseksi. On voimaanuttavaa lopettaa tekemästä asioita jotka tuntuvat halveksuttavilta ja joiden tekeminen saa tuntemaan itsensä heikoksi.

Jos ei enää sokeasti noudata ulkopuolelta tulevia etikettisääntöjä, niin ihmisen täytyy itse luoda oma moraalinsa ja kantaa siitä vastuu. Jotta vapaus voi toteutua, on kaikkein yhteiskunnan jäsenten elettävä tietyssä määrin hyveellistä ja oikeudenmukaista elämää. Täytyy myös kyetä ottamaan vastaan kritiikkiä, jotta voi pyrkiä kehitykseen. Täytyy kyetä sivuuttamaan epäolennainen kritiikki, joka on todennäköisesti peräisin toisen ihmisen omista tunnesolmuista ja peilauksesta.

Elämällä ei välttämättä ole sisäänrakennettua universaalia tarkoitusta. Minun pitääkin luoda omalle elämälleni tarkoitus, ja minun täytyy omata henkinen vapaus ja rohkeus elää todeksi se tarkoitus, johon aidosti uskon. Koen että elämällä on näin ollen henkinen ulottuvuus. Sen ulottuvuuden mukanaan tuoma moraali ja merkitys löytyy käsittääkseni kaikista uskonnoista ja viisausperinteistä, eri tavoin ilmaistuna. Minun kokemukseni mukaan pelkästään tieteellismateriaalinen elämä on paljon tyhjempää, vailla syvällistä merkitystä, vailla syvää onnea ja rauhaa jota tunnen nykyään omassa sisimmässäni, siellä missä olen solminut ystävyyden itseni kanssa.

Lue lisää tarinastani täält

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.