Adaptogeenit

TERVETULOA AYURVEDAN PARIIN

Ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä (ayus = elämä, veda = tieto). Ayurveda ei ole dogmi: objektiivisella tasolla se on maailman pisimpään harjoitettu tieteellinen metodi. Subjektiivisella tasolla ayurveda on fuusio maalaisjärkeen käyvää teoriaa, sekä kokemusperäistä totuudentuntemusta, ’näkemista’ (Darshana), jonka syvyys johtuu yksilön henkilökohtaisesta tietoisuudesta ja elämänkokemuksesta.

Jokaisella ihmisillä on tasavertainen mahdollisuus kokeilla ayurvedan perusteorian paikkaansapitävyyttä. Ayurvedan mukaan elämme kaikki yhteisessä todellisuudessa, jossa vaikuttavat muun muassa tietoisuus, kolme gunaa ja 20 ominaislaatua, sekä viisi elementtiä.

Elämme myös subjektiivisessa todellisuudessa, ja mm. tämän takia ayurvedinen suhtautumistapa terveyteen ja epätasapainotilaan on merkittävästi erilainen kuin länsimaisen lääketieteen objektiivisuutta korostava näkökulma.


Adaptogeenit.com ei edusta puhtaasti klassista ayurvedaa, vaikka useimmissa sivuston artikkeleissa nojataan vahvasti laadukkaisiin oppikirjoihin. Asiasisältö on osittain muodostunut sivuston ylläpitäjän Sami Nuoran subjektiivisesta näkemyksestä ja kokemuksesta. Inspiraationa on toiminut mm. kiinalainen lääketiede, ayurvedinen lääketiede, tiibetiläinen lääketiede, funktionaalinen lääketiede, ja biohakkerointi. Monissa artikkeleissa on myös vertaisarvioituja tutkimuksia lähdetietoina, vaikka minulla ei olekaan akateemisen tiedemiehen koulutustaustaa.


- Fytonomi (Provita), Ayurveda Life Coach (Suomen Ayurveda Instituutti) Sami Nuora


“Minun aineellinen luontoni (prakriti)
jakautuu näihin kahdeksaan osaan:
maa, vesi, tuli, ilma,
avaruus, mieli, äly ja itsetietoisuus.”
- Bhagavadgita 7:4

Kun vaihdat kotia mikrobiaurasi muuttaa mukana

Kun koskettelemme tavaroita, huonekaluja ja pintoja levitämme bakteereitamme kaikkialle. Kävellessäni jaloistani tarttuu mikrobeja lattialle ja matoille. Kun raavin päätäni pölläytän mikrobipilven ilmaan ympärilleni. Sinäkin teet niin. Me kaikki teemme. Me alituiseen valloitamme tilan ympärillämme mikroskooppisilla osasilla itseämme. Lue koko artikkeli

 http://phenomena.nationalgeographic.com/2014/08/28/we-constantly-imprint-our-homes-with-our-microbes/

http://phenomena.nationalgeographic.com/2014/08/28/we-constantly-imprint-our-homes-with-our-microbes/


Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.