Adaptogeenit

Ayurveda ~elämäntieteen ja paratumisen lähteillä ~

Adaptogeenit- blogissa käsitellään Ayurvedaa, Kiinalaista lääketiedettä, Funktionaalista lääketiedettä ja ravintoterapiaa.

Bacopa monnieri

Bacopa monnieri

Bacopa pähkinänkuoressa

 • Adaptogeeni (homeostaattinen, yleisvahvistava, stressiä lievittävä, mielialaa kohottava)
 • Nootropiini (kognitiivisia kykyjä vahvistava)
 • Medhayarasayana (vitalisoi hermostoa ja kognitiota)

Bacopaa sekä Gotu kolaa kutsutaan Brahmiksi. Käsittelemme kuitenkin kasvia jonka kasvitieteellinen nimi on Bacopa monnieri ja joka on oikea Brahmi.


Ominaisuudet

Ayurvedinen info
VPK= (V+ suurilla annostuksilla) kruunuchakra, sattvinen (11)
Vatahara rauhoittaa vataa, Anuloma ohjaa vataa alas, Unmadahara lievittää mielisairauksia, Praja shakti lisää älykkyyttä, Hridaya tonifioi sydäntä, Majjadhatu Rasayana nuorentaa ja vitalisoi, erityisesti hermostoa, Ayushya vardhana edistää pitkäikäisyyttä, Balyam antaa voimaa (erityisesti mielelle), Jeevaniya lisää energiaa, Medhya nerviini (miedosti rauhoittava), Nidrajnana edistää unta, Kushtaghna helpottaa iho-oireita. (12,13)

Energia
Viilentävä, kosteuttava, stimuloiva, rauhoittava

Maku
Kitkerkä, makea(8)

Kognitiiviset taidot
Joidenkin kliinisten tutkimusten mukaan päivittäinen annos Bacopauutetta 12 viikon ajan parantaa verbaalista oppimista, muistamista ja informaation käsittelyä terveillä miehillä ja naisilla. (14,15) Toisen kliinisen tutkimuksen mukaan sama vaikutus ilmaantui yli 55 vuotiailla koehenkilöillä. (16) 6-8 vuotiailla lapsilla kolme kuukautta kestäneessä tutkimuksessa tietty visuaalinen motorinen kyky ja nopeakestoinen muisti paranivat. (17)

Ominaisuudet
Adaptogeeni, (nootropiini) kognitiivisia kykyjä vahvistava, (nerviini) hermostoa rauhoittava, miedosti (antikonvulsiivinen/antispasmodinen) kouristuksia ehkäisevä; etenkin hengitysteiden ja ruuansulatuskanavan sileiden lihasten, antioksidantti , (anksiolyyttinen) ahdistusta lievittävä, (kardiotoninen) sydäntä vahvistava (3), (Rasayana) yleisvahvistava (2)

Indikaatiot
Insomnia, masennus, krooninen väsymysoireyhtymä, kognitiivinen rauppeutuminen (Alzheimer, ADHD, ADD, etenkin lapsilla), keskittymishäiriöt, astma, ahdistuneisuus, ärtyneen suolen oireyhtymä, opiskelijoille, vanhuksille, psyykkisesti stressaavaa työtä tekeville. (2) Ikääntyminen, anemia, syöpä, ummetus, ripuli, dyspepsia, epilepsia, kuume, kohonnut verenpaine, hysteeria, impotenssi, (inflammaatiot) tulehdukset, insomnia, alhainen verenpaine, hermostuneisuus, kipu, reumatismi, stressi. (10)

Vaikutustapa
Bacopan steroidirakenteiset saponiinit (kuten Bacosiidi A ja Bacosiidi B) moduloivat stressihormonien vapautumista aivoissa ja niiden toiminta näyttää perustuvan GABA:n stimulointiin, sekä kolinergisiin (asetyylikoliinin kaltaisiin) vaikutuksiin, jotka muistuttavat parasympaattisen hermoston stimulaatiota. Bacopan käyttö poistaa myös kouristuksia, kramppeja ja kipuja, sekä toimii antioksidanttina. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen että bacopa saattaa vähentää oksidatiivista stressiä keskushermostossa, suojella aivosoluja tupakan savun aiheuttamalta apoptoosilta ja ylläpitää mitokondrioiden rakennetta ja toimintaa. (2)


Yleistä Bacopasta

Bacopa on vettä rakastava kasvi joka viihtyy trooppisilla ja semitrooppisilla vyöhykkeillä sekä tulva-alueilla. Se on kotoisin Intiasta ja Sri Lankasta, josta se on levinnyt Australiaan, Floridaan sekä eteläiseen Kaliforniaan. Bacopa on rasayana ja potentiaalinen adaptogeeni. Bacopaa on käytetty Ayervedassa lähes 3000- vuotta mieltä rahoittavana-, sekä oppimista ja muistia parantavana rohdoksena. Brahmi on Intian kieltä ja tarkoittaa Brahmaa eli universumin luojan puolisoa. Hinduismin mukaan Brahmi on oppimisen jumalatar. Ayurvedassa se kuuluu medhyarasayana- luokkaan, eli kasvilääkkeisiin jotka normalisoivat, ravitsevat, vahvistavat ja parantavat mielen toimintoja.

Miten bacopaa voi yhdistellä muiden rohdosten kanssa

 • Päähän kohdistuneista iskuista aiheutuneiden neurologisten vaurioiden hoitaminen:
  • bacopa, mäkikuisma, ginkgo biloba ja Tulsi (3)
 • Häiriintynyt Shen/tunnetason ongelmat, unettomuus, huonomuistisuus, deprssio, Alzheimer:
  • bacopa ginkgo, tulsi, Asian ginseng (3). 
 • ADHD:
  • bacopa, orapihlaja, kauranverso ja tulsi (3)
    

Turvallisuus ja käytön rajoitukset sekä annostus
Varmista että Bacopa on luomuviljeltyä, koska se voi absorboida erilaisia saasteita vedestä (kuten nitraatteja). Sopiva annostus on aikuisille on 200-600mg standardoitua uutetta jossa 50% bacosideja. Lapsille opiskelun tueksi tai ADHD:n hoitoon 100-200mg/pv jaettuna kahteen erään. Ulkoisissa hyökkäyksissä, kuten vilustumisessa ja flunssassa ei tule käyttää adaptogeeneja.

Lisätietoja


Lähteitä:

 1. Ramawat, K.G. Herbal Drugs: Etnomedicine to Modern Medicine s 251
 2. Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism
 3. Winston, D. Maimes, S. Adaptogens - Herbs for strenght, stamina and stress relief
 4. Nootropic herbs (Medhya Rasayana) in Ayurveda: An update http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3459457/
 5. Bacopa - A Natural Cure for Children with ADD https://suite.io/lucy-tashman/2gec20s
 6. A review on Bacopa monniera: Current research and future prospects http://www.greenpharmacy.info/article.asp?issn=0973-8258;year=2010;volume=4;issue=1;spage=1;epage=9;aulast=Gohil
 7. http://herbsandayurveda.wordpress.com/2012/12/16/brahmi-bacopa-monnieri/
 8. Brijesh Regal, Brahmi - The brain tonic, Unicorn Books, s 41
 9. A Traditional approach to herbal nootropic agents: An overview, Hygia Institute of Pharmaceutical Education and Research, Lucknow, Uttar Pradesh, India 
 10. James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs - Second edition, 2002
 11. Banyan botanicals, Brahmi
  • http://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/herbs/brahmi
 12. http://www.herbalreality.com/herbs/brahmi/
 13. Pole, S. Ayurvedic Medicine - The Principles of Traditional Practice, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2013
 14. Stough C, Lloyd J, Clarke J, et al. The chronic effects of an extract of Bacopa monniera (Brahmi) on cognitive function in healthy human subjects. Psychopharmacology 2001;156:481-4.
 15. Roodenrys, S., Booth, D., Bulzomi, S., Phipps, A., Micallef, C., and Smoker, J. Chronic effects of Brahmi (Bacopa monnieri) on human memory. Neuropsychopharmacology 2002;27(2):279-281.
 16. Morgan A, Stevens J. Does Bacopa monnieri improve memory performance in older persons? Results of a randomized, placebo-controlled, double-blind trial. J Altern Complement Med 2010;16:753-9.
 17. Sharma, R, Chaturvedi, C, and Tewari, PV. Efficacy of Bacopa monniera in revitalizing intellectual functions in children. J Res Edu Ind Med 1987;1-12.

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.