Adaptogeenit

TERVETULOA AYURVEDAN PARIIN

Ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä (ayus = elämä, veda = tieto). Ayurveda ei ole dogmi: objektiivisella tasolla se on maailman pisimpään harjoitettu tieteellinen metodi. Subjektiivisella tasolla ayurvedassa on kyse ikiaikaisista periaatteista, sekä kokemusperäisestä totuudentuntemisesta, ’näkemista’ (Darshana), jonka syvyys johtuu yksilön henkilökohtaisesta tietoisuudesta ja elämänkokemuksesta.

Jokaisella ihmisillä on tasavertainen mahdollisuus kokeilla ayurvedan periaatteiden paikkaansapitävyyttä käytännössä. Ayurvedan mukaan aineellisessa maailmankaikkeudessa vaikuttavat muun muassa tietoisuus, kolme gunaa ja 20 ominaislaatua, sekä viisi elementtiä. Tarkasteltiinpa sitten avaruustutkimusta, taiteita, biokemiaa, ruuanlaittoa tai filosofiaa, niin ayurvedan perusperiaatteet pätevät kaikkialla yhtälailla.

Elämme myös subjektiivisessa todellisuudessa, ja mm. tämän takia ayurvedinen suhtautumistapa terveyteen ja epätasapainotilaan on merkittävästi erilainen kuin länsimaisen lääketieteen objektiivisuutta korostava näkökulma.


Adaptogeenit.com ei edusta puhtaasti klassista ayurvedaa, vaikka useimmissa sivuston artikkeleissa nojataan vahvasti laadukkaisiin oppikirjoihin. Sivusto edustaa ennemminkin modernia ayurvedaa. Inspiraationa on toiminut mm. kiinalainen lääketiede, ayurvedinen lääketiede, tiibetiläinen lääketiede, funktionaalinen lääketiede, ja biohakkerointi. Monissa artikkeleissa on myös vertaisarvioituja tutkimuksia lähdetietoina, vaikka minulla ei olekaan akateemisen tiedemiehen koulutustaustaa.


- Fytonomi (Provita), Ayurveda Life Coach (Suomen Ayurveda Instituutti) Sami Nuora


“Minun aineellinen luontoni (prakriti)
jakautuu näihin kahdeksaan osaan:
maa, vesi, tuli, ilma,
avaruus, mieli, äly ja itsetietoisuus.”
- Bhagavadgita 7:4

A-vitamiini

Parhaat lähteet
Maksa, nahkiainen, ankerias, bataatti, ruusunmarja ja kerma

Ominaisuudet
Rasvaliukoiset retinoidit esiintyvät luonnossa kolmena fysiologisena muotona; retinolina, retinaalina ja retiinihappona ja niitä yhdessä sanotaan A-vitamiiniksi. A-vitamiinia syntyy elmistössä provitamiineista karotenoideista, jotka ovat kasvien keltaisia ja punaisia pigmenttejä. Verenkierrosta saatavan all-transretinolista, sekä silmän sauvasoluissa sijaitsevasta opsiinista puolestaan muodostuu verkkokalvoissa näköpigmenttiä rodopsiinia, jota tarvitaan fotonin (valon) muuntamisessa hermoimpulssiksi, joka menee aivoihin tulkittavaksi. A-vitamiinin tehtäviin kuuluu käytännössä kaikkien solujen erikoistuminen, kasvu ja ylläpitö. Esimerkiksi epiteelisolujen kasvu ja ylläpito tapahtuu kofaktoritoiminnan seuraksena ja puutoksesta seuraa sarveiskalvon, keuhkojen, ihon ja suolen limakalvojen keratinisaatiota, sekä limaa erittävien solujen vähenemistä. A-vitamiini osallistuu myös alkion kehitykseen, sisäelinten muodostumiseen, immuunipuolustuksen normaaliin toimintaan, normaalin näkökyvyn ylläpitoon, sekä luuston kasvuun ja uusiutumiseen ja sen puutoksesta seuraa luun resorption hidastumista. Retiinihappoa tarvitaan myös geenien transkriptioon.

A-vitamiinin yhteys muihin ravinteisiin

 • Karotenoideja ovat mm. luteiini, tseaksantiini, astaksantiini, krosetiini, torularodiini, kapsantiini, violaksantiini ja kantaksantiini. Sellaiset karotenoidit, joiden rakenteessa on substitoitumaton β- karoteeni- osa, pilkkoutuvat suolen limakalvolla retinoliksi. Kasvit tuottavat itseasiassa satoja karotenoideja, mutta niistä vain noin 10% voi konvertoitua retinoliksi.
 • Maksasta A-vitamiini vapautuu sinkkiä sisältävän entsyymin avulla. Verenkierrossa A-vitamiini sitoutuu kahteen proteiiniin, jossa se kuljetetaan kohdekudoksiin kuten verkkokalvoon, ihoon tai kiveksiin. Sinkin puutteessa A- vitamiinivarastoja ei kyetä käyttämään. Vastaavasti proteiinien puutteessa A-vitamiini ei pääse kohdekudokseensa. 
 • A-vitamiinin puutos esiintyy usein yhdessä raudanpuutoksen kanssa

Imeytyminen
Karotenoideista muodostuu ohutsuolen solussa A-vitamiinia elimistön tarpeen mukaan. A-vitamiini imeytyy kylomikroneissa ravintorasvojen ja sappihappojen avulla. Ylimäärä varastoituu maksaan ja ylimääräinen karoteeni rasvakudokseen. Maksasta A-vitamiini vapautuu sinkkiä sisältävän entsyymin avullaElimistön A-vitamiinin puoliintumisaika on 6-10kk.

A-vitamiinimyrkytys
40-60mg (200 000–300 000 KY:n) retinolia voi aiheuttaa pikkulapselle akuutin myrkytyksen. 
Oireita ovat ohimoalueiden päänsärky, fontanelleissa näkyvä aivopaineen nousu, väsymys, huimaus, pahoinvointi ja oksentelu. Krooninen myrkytys voi syntyä käytettäessä pitkiä aikoja 15–40 mg (75 000– 200 000 KY) retinolia vuorokaudessa. Toksisuuteen vaikuttavat valmisteen ominaisuudet, sillä ölypitoisten valmisteiden toksisuus on vähäisempää (kuin emulsiot ja dispersiot).

Tehtävät 
Vaikuttaa näkökykyyn ja erityisesti hämäränäköön, tarvitaan normaalin immuunipuolustuksen toimintaan, vaikuttaa solujen uusiutumiseen, osallistuu limakalvojen kunnon ylläpitoon, on melaniinin esiaste, joka puolestaan on ihon ruskettumisaine, ehkäisee ihon palamista auringossa.

Puutosoireet
Näkökykyn heikentyminen, iho-ongelmat, limakalvohäiriöt, tulehdusherkkyys, ruokahaluttomuus, kilpirauhasongelmat

Annostus
EU:n EFSA on ilmoittanut (2015) A-vitamiinin päiväntarpeeksi ilmoitetaan miehille 750 ja naisille 650 mikrogrammaa ( µg), vauvoille ja lapsille 250–750 µg ja raskaana oleville naisille 700 µg.


Lähteet

 • Ravitsemus ja terveys, luonnon omat monivitamiinit
  • https://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/luonnon-omat-monivitamiinit/
 • Medicina - Farmakologia ja toksikologia, 48- vitamiinit
 • Linus Paulig Institute, Micronutrient information center, Vitamin A
  • http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-A
 • Ravitsemustieteen perusteet, Eeva Voutilainen, Helsingin yliopiston Avoin yliopisto Lukuvuosi 2009-2010 
 • Ravintolisäwiki - A vitamiini
  • http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=A-vitamiini
 • Vitamiinit - Itsehoidon artikkelit, Tohtori Tolonen
  • http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=196

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.