Adaptogeenit

Love is patient
Love is kind
It does not envy
It does not boast
Love is not proud
It does not dishonor others
It is not self-seeking
Love is not easily angered
It keeps no record of wrongs
Love does not delight in evil
But rejoices with the truth
It always protects
Always trusts
Always hopes
Always perseveres
Love never fails

When I was a child
I talked like a child
I thought like a child
I reasoned like a child
When I became a man
I set aside childish ways
Now we see but a dim reflection as in a mirror; 
then we shall see face to face. 
Now I know in part
then I shall know fully
even as I am fully known
And now these three remain: 
faith, hope, and love
but the greatest of these is love

A-vitamiini

Parhaat lähteet
Maksa, nahkiainen, ankerias, bataatti, ruusunmarja ja kerma

Ominaisuudet
Rasvaliukoiset retinoidit esiintyvät luonnossa kolmena fysiologisena muotona; retinolina, retinaalina ja retiinihappona ja niitä yhdessä sanotaan A-vitamiiniksi. A-vitamiinia syntyy elmistössä provitamiineista karotenoideista, jotka ovat kasvien keltaisia ja punaisia pigmenttejä. Verenkierrosta saatavan all-transretinolista, sekä silmän sauvasoluissa sijaitsevasta opsiinista puolestaan muodostuu verkkokalvoissa näköpigmenttiä rodopsiinia, jota tarvitaan fotonin (valon) muuntamisessa hermoimpulssiksi, joka menee aivoihin tulkittavaksi. A-vitamiinin tehtäviin kuuluu käytännössä kaikkien solujen erikoistuminen, kasvu ja ylläpitö. Esimerkiksi epiteelisolujen kasvu ja ylläpito tapahtuu kofaktoritoiminnan seuraksena ja puutoksesta seuraa sarveiskalvon, keuhkojen, ihon ja suolen limakalvojen keratinisaatiota, sekä limaa erittävien solujen vähenemistä. A-vitamiini osallistuu myös alkion kehitykseen, sisäelinten muodostumiseen, immuunipuolustuksen normaaliin toimintaan, normaalin näkökyvyn ylläpitoon, sekä luuston kasvuun ja uusiutumiseen ja sen puutoksesta seuraa luun resorption hidastumista. Retiinihappoa tarvitaan myös geenien transkriptioon.

A-vitamiinin yhteys muihin ravinteisiin

 • Karotenoideja ovat mm. luteiini, tseaksantiini, astaksantiini, krosetiini, torularodiini, kapsantiini, violaksantiini ja kantaksantiini. Sellaiset karotenoidit, joiden rakenteessa on substitoitumaton β- karoteeni- osa, pilkkoutuvat suolen limakalvolla retinoliksi. Kasvit tuottavat itseasiassa satoja karotenoideja, mutta niistä vain noin 10% voi konvertoitua retinoliksi.
 • Maksasta A-vitamiini vapautuu sinkkiä sisältävän entsyymin avulla. Verenkierrossa A-vitamiini sitoutuu kahteen proteiiniin, jossa se kuljetetaan kohdekudoksiin kuten verkkokalvoon, ihoon tai kiveksiin. Sinkin puutteessa A- vitamiinivarastoja ei kyetä käyttämään. Vastaavasti proteiinien puutteessa A-vitamiini ei pääse kohdekudokseensa. 
 • A-vitamiinin puutos esiintyy usein yhdessä raudanpuutoksen kanssa

Imeytyminen
Karotenoideista muodostuu ohutsuolen solussa A-vitamiinia elimistön tarpeen mukaan. A-vitamiini imeytyy kylomikroneissa ravintorasvojen ja sappihappojen avulla. Ylimäärä varastoituu maksaan ja ylimääräinen karoteeni rasvakudokseen. Maksasta A-vitamiini vapautuu sinkkiä sisältävän entsyymin avullaElimistön A-vitamiinin puoliintumisaika on 6-10kk.

A-vitamiinimyrkytys
40-60mg (200 000–300 000 KY:n) retinolia voi aiheuttaa pikkulapselle akuutin myrkytyksen. 
Oireita ovat ohimoalueiden päänsärky, fontanelleissa näkyvä aivopaineen nousu, väsymys, huimaus, pahoinvointi ja oksentelu. Krooninen myrkytys voi syntyä käytettäessä pitkiä aikoja 15–40 mg (75 000– 200 000 KY) retinolia vuorokaudessa. Toksisuuteen vaikuttavat valmisteen ominaisuudet, sillä ölypitoisten valmisteiden toksisuus on vähäisempää (kuin emulsiot ja dispersiot).

Tehtävät 
Vaikuttaa näkökykyyn ja erityisesti hämäränäköön, tarvitaan normaalin immuunipuolustuksen toimintaan, vaikuttaa solujen uusiutumiseen, osallistuu limakalvojen kunnon ylläpitoon, on melaniinin esiaste, joka puolestaan on ihon ruskettumisaine, ehkäisee ihon palamista auringossa.

Puutosoireet
Näkökykyn heikentyminen, iho-ongelmat, limakalvohäiriöt, tulehdusherkkyys, ruokahaluttomuus, kilpirauhasongelmat

Annostus
EU:n EFSA on ilmoittanut (2015) A-vitamiinin päiväntarpeeksi ilmoitetaan miehille 750 ja naisille 650 mikrogrammaa ( µg), vauvoille ja lapsille 250–750 µg ja raskaana oleville naisille 700 µg.


Lähteet

 • Ravitsemus ja terveys, luonnon omat monivitamiinit
  • https://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/luonnon-omat-monivitamiinit/
 • Medicina - Farmakologia ja toksikologia, 48- vitamiinit
 • Linus Paulig Institute, Micronutrient information center, Vitamin A
  • http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-A
 • Ravitsemustieteen perusteet, Eeva Voutilainen, Helsingin yliopiston Avoin yliopisto Lukuvuosi 2009-2010 
 • Ravintolisäwiki - A vitamiini
  • http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=A-vitamiini
 • Vitamiinit - Itsehoidon artikkelit, Tohtori Tolonen
  • http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=196

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.