Adaptogeenit

TERVETULOA AYURVEDAN PARIIN

Ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä (ayus = elämä, veda = tieto). Ayurveda ei ole dogmi: objektiivisella tasolla se on maailman pisimpään harjoitettu tieteellinen metodi. Subjektiivisella tasolla ayurvedassa on kyse ikiaikaisista periaatteista, sekä kokemusperäisestä totuudentuntemisesta, ’näkemista’ (Darshana), jonka syvyys johtuu yksilön henkilökohtaisesta tietoisuudesta ja elämänkokemuksesta.

Jokaisella ihmisillä on tasavertainen mahdollisuus kokeilla ayurvedan periaatteiden paikkaansapitävyyttä käytännössä. Ayurvedan mukaan aineellisessa maailmankaikkeudessa vaikuttavat muun muassa tietoisuus, kolme gunaa ja 20 ominaislaatua, sekä viisi elementtiä. Tarkasteltiinpa sitten avaruustutkimusta, taiteita, biokemiaa, ruuanlaittoa tai filosofiaa, niin ayurvedan perusperiaatteet pätevät kaikkialla yhtälailla.

Elämme myös subjektiivisessa todellisuudessa, ja mm. tämän takia ayurvedinen suhtautumistapa terveyteen ja epätasapainotilaan on merkittävästi erilainen kuin länsimaisen lääketieteen objektiivisuutta korostava näkökulma.


Adaptogeenit.com ei edusta puhtaasti klassista ayurvedaa, vaikka useimmissa sivuston artikkeleissa nojataan vahvasti laadukkaisiin oppikirjoihin. Sivusto edustaa ennemminkin modernia ayurvedaa. Inspiraationa on toiminut mm. kiinalainen lääketiede, ayurvedinen lääketiede, tiibetiläinen lääketiede, funktionaalinen lääketiede, ja biohakkerointi. Monissa artikkeleissa on myös vertaisarvioituja tutkimuksia lähdetietoina, vaikka minulla ei olekaan akateemisen tiedemiehen koulutustaustaa.


- Fytonomi (Provita), Ayurveda Life Coach (Suomen Ayurveda Instituutti) Sami Nuora


“Minun aineellinen luontoni (prakriti)
jakautuu näihin kahdeksaan osaan:
maa, vesi, tuli, ilma,
avaruus, mieli, äly ja itsetietoisuus.”
- Bhagavadgita 7:4

Ashwagandha

Withania somnifera

Ashwagandha pähkinänkuoressa

 • Adaptogeeni (homeostaattinen, yleisvahvistava, stressiä lievittävä, mielialaa kohottava)

 • Afrodiisinen (hedelmällisyyttä lisäävä)

 • Nootropiini (kognitiivisia kykyjä vahvistava)

 • Antiartriittinen (niveltulehdusta helpottava)

 • Rasayana (nuorentava, vitaalisoiva)

 • Ominaisuuksiltaan sedatiivinen ja tasapainoinen


Ominaisuudet

Maku: karvas, supistava, makea
Lämpötila: lämmin
Vaikutus aineenvaihduntaan: makea, anabolinen
Gunat: kevyt, öljyinen, terävä
Elimet: sukuelimet, hermosto, endokriininen järjestelmä
Kanavat: sukravaha, majjavaha, pranavaha, manovaha/mielen kanava
Kudokset: mamsa (lihas), meda (rasva), asthi (luu), majja (hermosto ja luuydin), sukra (sukuelimet)
Brabhava/erikoisvaikutus: afrodiisinen, rejunative, Ojas+
Doshat: VK-P+, suurilla annostuksilla Ama+ tai K+

Vaikutukset
Adaptogeeni, nerviini, nootropiini, afrodisiakki, tulehdusta hillitsevä, mikrobien liikakasvua estävä, sydänverisuoniston terveyttä edistävä, immuunipuolustusta tukeva.

Ainesosat
Alkaloidit, steroidilaktonit (withanolidit ja withaferiinit), saponiinit ja rauta. Withanolidien arvellaan toimivan fytohormoneina ja muuttuvan tarvittaessa fysiologisiksi hormoneiksi. Joidenkin ainesosien arvellaan jäljittelevän GABA:n vaikutusta.

Tärkeimmät käyttöaiheet
Stressi, hermostuneisuus, unettomuus, keskittymishäiriöt, mielen levottomuus, autoimmuunisairaudet, krooninen väsymysoireyhtymä, uupumus, heikkous. MS- tauti, AIDS, kasvaimet, verenvähyys

Muut käyttöaiheet
Niveltulehdukset, tulehdukset, infektiot, sydänverisuoniston terveys, astma, allergiat, heikentynyt libido

Sivuvaikutuksia
Ashwagandhalla on harvoin sivuvaikutuksia ohjeen mukaisesti käytettynä. Se saattaa aiheuttaa joillain herkillä henkilöillä mahaärsytystä, pahoinvointia ja ripulia. Anabolisen vaikutuksensa ansiosta sitä ei kannata käyttää puhdistuskuurien yhteydessä ja liian suurilla annostuksilla se voi kerryttää kuonaa. Jos rauta-arvot ovat koholla käyttöä tulee välttää. Sen käyttöä ei suositella raskauden aikana.
Ayurvedassa: Agnin heikkous ja kognestio/mikä tahansa tukos/ama

Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa
Ashwagandhalla saattaa olla lieviä yhteisvaikutuksia seuraavien lääkeryhmien kanssa:

 • sokeritautilääkkeet

 • verenpainelääkkeet

 • immunosupressiolääkkeet

Info
Arvostettu rohdos sen yleisvahvistavien ominaisuuksiensa takia (Intiassa rasayana- yleisvahvistava rohdos). Tärkeää huomioida erikoisvaikutus Ojas+ ja afrodisinen ominaisuus. Yhdessä shatavarin kanssa erittäin hyvä raskaana oleville 4kk eteenpäin.

Yhdisteleminen

 • Koska ashwagandha heikentää ruokahalua, sitä pitäisi yhdistää ruuansulatusta stimuloivien rohdosten, kuten inkiväärin ja kardemumman kanssa.

 • Esimerkiksi Gotukola, bacopa, kauranverso ja reishi tukevat sedatiivisia ominaisuuksia.

 • Neem ja kurkuma auttavat iho-oireisiin joihin liittyy kuumuuden merkkejä.

 • Kumina ja fenkoli auttavat rentouttamaan ruoansulatusta (ashwagandha voi aiheuttaa joillekkin ruoansulatuskanavan kouristuksia).

Etnobotatniikka
Ashwagandha on korkealle arvostettu rohdos Tiibetiläisessä ja Ayurvedisessa lääketieteessä, joista toiseksi mainitussa se luokitellaan yleisvahvistaviin ja nuorentaviin rasayana- lääkkeisiin. Ashwagandha tarkoittaa voimakas kuin hevonen ja somnifera tarkoittaa levollinen uni. Perinteisesti ashwagandhaa on käytetty astman, bronkiitin, psoriasiksen, artriitin, insomnian, hermoston uupumuksen, sekä dementian ja kognitiivisen rappeutumisen hoitoon. Lisäksi ashwagandha on ayurvedassa käytetty afrodisiakkina eli seksuaalisen vitaliteetin kohottajana.

Ashwagandhan farmakologiset ominaisuudet

Withanolidit ja niiden toiminta
Withania somniferan juuret sisältävät withanolideiksi kutsuttuja steroidityyppisiä terpeenejä, joiden muoto sekä toimintamekanismit muistuttavat Aasian ginsengin (Panax ginseng) sisältämiä ginsenosideja. Ashwagandhasta on eristetty ja tutkittu 12 alkaloidia, 35 withanolidia ja useita sitoindosidejä (I-X). Tärkeimmiksi komponenteiksi on arvioitu withaferiini A ja D sekä withanolidi G. Withanolidit ovat hormonien esiasteita, jotka saattavat muuntua ihmisen fysiologisiksi hormoneiksi tarvittaessa, ja tämä selittäisi ashwagandhan fysiologisia prosesseja tasapainottavaa vaikutusta (amphoteric). Teorian mukaan withanolidit toimivat niin, että kun tiettyä hormonia kehittyy ylimäärä, kasviperäinen hormonin esiaste tarttuu solukalvolla olevaan reseptoripaikkaan estäen ylireaktion. Kun taas hormonitasot ovat liian matalat fytohormoni antaa miedon hormonin kaltaisen vaikutuksen. 

 • Aswhagandha hillitsee proinflammatorisia sytokiineja (IL-6, IL-1β, IL-8, Hsp70, ja STAT-2)

 • adaptogeeneista etenkin aswagandha tukee metylaatiota

Annostus

 • Kuivattu rohdos (juuret ja lehdet): 3 - 10

 • 1:1 nestemäinen uute 2 - 8 ml

 • standardoitu uute (sisältää 4,5% withanolideja): 100 - 1000 mg

Lisätietoa


Lähteet

 • James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs - Second edition, 2002

 • Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism, Aswhagandha monograph

 • Herbal medicine for depression, anxiety and insomnia: A review of psychopharmacology and clinical evidence, European Neuropsychopharmacology (2011), Eur Neuropsychopharmacol. 2011 Dec;21(12):841-60. doi: 10.1016/j.euroneuro.2011.04.002. Epub 2011 May 23.

 • Plants as Potential Sources for Drug Development against Alzheimer’s Disease, International Journal of Biomedical and Pharmaceutical Sciences, 2007, Keyvan Dastmalchi, H. J. Dorman, D. Vuorela, H. Hiltunen, R.

 • Hiltunen, R. ja Holm, Y. Lääkkeitä luonnosta, Gaudeamus HUP, Tampere, s 28

 • Winston D. Adaptogens: Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief - Aswhagandha monograph

 • Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertil Steril. 2010 Aug;94(3):989-96. doi: 10.1016/j.fertnstert.2009.04.046. Epub 2009 Jun 6.

 • http://www.ergo-log.com/withaniasomnifera.html

 • Adaptogens, A Review of their History, Biological Activity, and Clinical Benefits by Alexander Panossian and Hildebert Wagner

 • Therapeutic uses of Withania somnifera (Ashwagandha) with a note on withanolidies and it's pharmacological actions, Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research Vol. 4, Suppl 1, 2011

 • https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/ashwagandha

 • Methylation and MTHFR Defects presented by Benjamin Lynch, ND, kohta 1:15:27

  • https://www.youtube.com/watch?v=QRHif2aVPvw

 • Withania somnifera reverses Alzheimer's disease pathology by enhancing low-density lipoprotein receptor-related protein in liver, J pharmacol exp ther 2008,doi: 10.1124/jpet.108.137455; J Biol chem 2013, doi: 10.1074/jbc.M112.393751; pnas 2012, doi: 10.1073/ pnas.1112209109.)

 • Scientific Basis for the Therapeutic Use of Withania somnifera (Ashwagandha): A Review. Lakshmi-Chandra Mishra, MD (Ayur), PhD, Betsy B. Singh, PhD, Simon Dagenais, BA

 • Kushwaha S, Betsy A, Chawla P. E ect of Ashwagandha (Withania somnifera) root powder supplementation in treatment of hypertension. Ethno Med. 2012; 6(2):111-5.

 • http://www.herbalreality.com/herbs/ashwaganda/

 • Pole, S. Ayurvedic Medicine - The Principles of Traditional Practice, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2013

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.